Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat de 3 ori Republica Moldova pe parcursul unei singure luni în procese intentate de cetăţeni moldoveni. Încălcarea procedurilor administrative, restituirea dreptului de proprietar, încălcarea dreptului omului la libera exprimare sunt cele trei motive, pentru care cetăţenii moldoveni au apelat la ajutorul instanţei de judecată europene, libere de influenţa guvernării comuniste de la Chişinău. Acest lucru a demonstrat opiniei mondiale că justiţia în R.Moldova se află la “cheremul” partidului de guvernământ, care are o moştenire de dictat, corupţie, minciună.
Astfel, datorită incompetenţei judiciare, sau dorinţei judecătorilor de a executa întocmai poruncile mai-marilor statului, săraca şi obosita R.Moldova va achita reclamanţilor mai mult de 11 mii de euro. Şi când te gândeşti că aceste 3 cazuri au fost precedate de altele, în care R.Moldova a fost acuzată de neachitarea la timp a pensiei, de nedorinţa restituirii imobilelor naţionalizate de sovietici, de alte păcate, de care putea să se spele fără implicarea CEDO, şi că pe rol sunt puse încă zeci de dosare…
Dar să revenim la aceste 3 cazuri, prin care Moldova dă de ştire Europei despre existenţa sa. În cazul “Ziliberberg vs. Moldova” Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, manifestat prin neinformarea în mod eficient şi temeinic a recurentului despre examinarea cauzei administrative şi privarea acestuia de dreptul la apărare în procesul judiciar. Statul moldovean a fost obligat să compenseze costurile de reprezentare a cazului la CEDO în sumă de o mie de euro pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil în procedura administrativă.
La 18 ianuarie curent CEDO, în cazul “Popov vs. Moldova”, a hotărât că autorităţile statului au încălcat drepturile recurentului la un proces echitabil şi la protecţia proprietăţii prin neexecutarea unei decizii judiciare în favoarea lui Popov şi, respectiv, prin neputinţa reclamantului de a se folosi de proprietatea sa.
Reclamantul Serghei Popov a fost deportat împreună cu părinţii săi în timpul regimului comunist, iar proprietatea familiei a fost naţionalizată. În noiembrie 1997 Tribunalul Chişinău l-a recunoscut pe Popov proprietar al mai multor imobile din Chişinău, însă decizia judiciară nu a fost executată. Conform deciziei CEDO, statul trebuie să-i achite 5 mii de euro prejudiciu moral şi o mie de euro prejudiciu material.
Al treilea caz este un “desert” pentru cititori. CEDO a condamnat în premieră Republica Moldova pentru încălcarea dreptului la libera exprimare. Acum câţiva ani jurnalistul Valeriu Busuioc a publicat un şir de materiale privind modul de gestionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Administraţia Aeroportului s-a adresat în instanţa de judecată, care l-a obligat pe jurnalist să plătească o despăgubire morală în valoare de 2 mii 600 de lei. Busuioc s-a adresat la CEDO şi instanţa, dându-i câştig de cauză, a decis să-i fie achitate 4125 de euro pentru recuperarea prejudiciilor morale şi materiale. În acest fel hotărârea înaltei curţi europene are o semnificaţie deosebită pentru practica judiciară şi politici guvernamentale privind reglementarea libertăţii de opinie, şi pentru jurnalişti şi organele mass-media pentru o activitate profesională responsabilă şi corectă. Jurnaliştii moldoveni sunt implicaţi mereu în procese judiciare, intentate de cei vizaţi în materialele critice, fiindcă legislaţia R.Moldova este de partea celui “calomniat”, chiar dacă jurnalistul aduce zeci de argumente şi probe în folosul celor scrise.
Până acum cetăţenii moldoveni au câştigat la CEDO 6 procese împotriva R.Moldova, pe rol fiind puse în total 50 de procese.
Galina Lungu
Nu scriu despre articolul pe care l-am citit ci despre o intamplare petrecuta acum cateva zile intr-o emisiune de televizor. La Wheel of Fortune au concurat doua fete dintre care una era din Moldova. Intrebata de unde este, ea a raspuns: „Sunt din Moldova care a facut parte din Uniunea Sovietica si acum este o Republica independenta.” De Romania… nici o vorba.