caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Starea sistemului bancar

de (7-2-2005)

Cu ceva timp in urma cele cateva banci romanesti nu cunosteau alti clienti decat statul si marile companii. In prezent 75% din sistemul bancar autohton (format din 38 de institutii financiare), este reprezentat de banci cu capital integral sau majoritar strain si sucursale ale bancilor acestora. Propun sa analizam in acest articol unele aspecte ale evolutiei pietei bancare din ultimii ani.

Odata cu schimbarea regimului politic in Europa Centrala si de Est a fost creata o atractie spre pietele in tranzitie cu mari oportunitati de investitii. In perioada 1990-2002 cam jumatate din bancile pietelor emergente au
fost preluate de catre investitori straini. Imbunatatiriea climatului economic in Romania a favorizat dezvoltarea semnificativa a activitatii bancilor si in ultimii 2 ani in special – expansiunea creditului. Aceasta dezvoltare spectaculoasa nu e lipsita de primejdii.

Lipsa experientei precum si absenta informatiilor referitoare la comportamentul clientilor ca debitori pot duce la cresterea accelerata a creditelor neperformante. Conform unui studiu al Coface Intercredit Romania, creditele nerambursate au crescut in acest an cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Alt semn clar de vulnerabilitate poate fi remarcat in starea de deruta a pietei din ultima saptamana, cand au fost reduse considerabil dobanzile unor banci, astfel incat poti gasi acelasi produs la dobanzi cu ecarturi de 7-8%.

Bancile pot fi trase aproape prin reactie in lant in falimente. Investitorii straini importa prin prezenta lor, pe langa capital si know-how, stabilitate si rezistenta la socuri. Climatul investitional a fost imbunatatit saptamana trecuta de semnalul dat de agentia de rating S&P, care a marit ratingul de tara de la favorabil la pozitiv. Atragerea de investitori straini este benefica pentru client, care primeste o oferta mai larga de produse la un pret mai bun prin inasprirea
concurentei odata cu inmultirea jucatorilor de pe piata.

La ora actuala sectorul bancar din Romania nu acopera inca intreaga piata. In sistemul bancar al Germaniei, tara care reprezinta pentru multi dintre noi etalonul stabilitatii economice, politice si financiare, se poate remarca o supraacoperire a pietei (overbanked) care se reflecta in
statistici prin numarul dublu de unitati bancare fata de numarul de brutarii (!). Astfel ca reducerea retelei de filiale este la ordinea de zi a bancilor germane. Piata romaneasca este inca underbanked, dar ritmul de acoperire este dinamic.

O tema mai delicata este legatura dintre banci si politica. Manipularea pietelor de catre actorii politici sau directionarea politicii prin diverse “finantari” din partea bancherilor este o certitudine de cele mai multe ori greu de dovedit. Ramane insa o certitudine valabila in intreaga lume. Imposibilitatea delimitarii notiunilor bani vs. putere nu reduce omul de rand la rolul de simplu fatalist inactiv. Gradul de implicare a bancilor in viata politica si viceversa poate fi redus doar daca cetatenii sunt interesati si implicati in calitate de cenzori ai activitatilor suspecte. Lasand la o parte aspectul filosofic al problemei, putem recunoaste ca, odata cu schimbarea regimului politic, gradul de implicare a statului pe piata bancara s-a diminuat considerabil.

Sistemul bancar romanesc participa prin puterea inertiei la procesul de globalizare. Fluxurile financiare internationale au cunoscut o expansiune considerabila, fapt ce a intensificat integrarea economiei mondiale.

Globalizarea sistemelor bancare se bazeaza in principal pe evolutia tehnicii. Informatia transmisa in timp real pe diverse canale plus internetul au efecte revolutionare asupra activitatii bancare. Aceste canale internationale de comunicare nu inseamna neaparat un pas inainte al
calitatii, dar schimba in mod cert modul de viata al bancilor. Sume inimaginabile pot fi “transportate” (si vizualizate in timp real pana ajung la destinatie) intr-un termen extrem de scurt.

Astfel de rationale, care erau cu catva timp in urma de domeniul SF sunt la ora actuala o realitate … din care… „scapa cine poate” !!!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lumea in care traim

In peregrinarea noastra prin aceasta lume ne agatam de multe lucruri. Cei mai multi nu putem iesi din tipare, de...

Închide
13.58.92.2