caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Retele de influenta, favoritisme si incompetenta in invatamantul superior din Romania. Focus: Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti

de (7-2-2005)

Am mai discutat anterior in cadrul rubricii „Social” a saptamanalului RLIV-ACUM despre invatamantul din Romania, insistand pana acum pe cel preuniversitar. Iata insa ca invatamantul superior autohton este gazda unor situatii pe care cei mai multi dintre noi sperau sa le intalneasca doar in scenetele lui Caragiale. Dincolo de ilar, faptele prezentate mai jos sunt extrem de triste si ar trebui sa traga un semnal de alarma asupra starii grave a invamantului universitar de la noi.

Incepem, speram noi, o serie de articole care vor raporta/analiza in detaliu situatii absurde din mediul academic romanesc. Domnul profesor Ion Mihai de la Catedra de Geometrie a Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti ne-a trimis spre publicare acest material care va fi inaintat de dumnealui si ca memoriu Rectoratului Universitatii. Dorim ca exemplul domnului Ion Mihai sa fie urmat si de alti demni reprezentanti ai Academia din Romania. Aceste situatii trebuie cunoscute, trebuie aduse in atentia publicului larg si a demnitarilor politici insarcinati cu politica educatiei si cercetarii, trebuie investigate si evident, solutionate. Noul Minister al Educatiei si Cercetarii s-a dovedit pana acum extrem de receptiv la initiativele noastre in colaborare cu Forumul Academic Roman si Asociatia Ad-Astra a cercetatorilor, si noi speram sa-l avem de partea noastra si in continuare. E nevoie de o reforma fara precedent in invatamantul si cercetarea din Romania si aceasta se poate face doar daca toti cei care sunt implicati in invatamantul superior — cei care s-au saturat de patologicul din acest sistem, care nu au obosit in a lupta impotriva acestuia — ni se vor alatura. Reforma va avea succes doar daca va fi implementata la nivel de detaliu, doar daca va rezolva si cel mai mic caz de incompatibilitate dintre ceea ce mediul academic autohton ar trebui sa fie si ceea ce el inca este.


Stimate Domnule Rector,

Subsemnatul, dr. Ion Mihai, profesor la Catedra de Geometrie, Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti, va aduc la cunostinta urmatoarele:

Pe 2 februarie 2005 a avut loc sustinerea lucrarilor de disertatie si licenta la Catedra de Geometrie.

Desi subsemnatul sunt singurul conducator de doctorat din Catedra si am indrumat 5 lucrari de disertatie (din 7), nu am facut parte din Comisia de Disertatie, fiind exclus de seful Catedrei, prof. dr. G. Pripoae, si de prof. dr. L. Nicolescu (membru al biroului Catedrei), cu sprijinul d-lui Decan, prof. dr. I. Chitescu.

Mai mult, initial nu mi s-a permis nici macar sa-mi exprim punctul de vedere asupra sustinerii lucrarilor de disertatie de catre candidatii indrumati de mine. La solicitarea mea in acest sens, d-l Pripoae l-a chemat pe Dl Decan pentru a ma da afara din sala de examen!

Multumita d-lui Decan, am putut sa-mi spun parerea asupra prezentarii lucrarilor studentilor mei. Bineinteles nu s-a tinut cont de aceasta. D-l Decan mi-a interzis sa asist la discutarea notelor acestora.

Tandemul Pripoae-Nicolescu s-a folosit de acest prilej pentru a-mi plati inca o polita. Doresc sa va informez ca anul trecut m-am adresat d-lui Rector contestand modul ilegal in care d-l Pripoae a fost „ales” sef de Catedra.

Studentul Gogoasa, indrumat de subsemnatul, a fost notat cu 8 (opt), desi lucrarea sa contine contributii originale. Vreau sa subliniez ca in luna mai 2004, Gogoasa s-a inscris la un concurs de preparator cu Gogu Radu, favoritul tandemului si al fostului Decan. Concursul s-a tinut fara a fi anuntat si candidatul Gogoasa. Lucrarea de disertatie a d-lui Gogoasa trateaza un subiect deosebit de dificil si actual in geometria diferentiala.

In schimb, d-ra Alexa, indrumata de d-l Pripoae, a primit nota 10 (zece). Cei care au avut-o studenta stiu ca aceasta domnisoara are o pregatire matematica submediocra. La examenul din anul VI, subsemnatul i-am dat nota de trecere numai datorita prezentei la curs si seminar. Lucrarea scrisa a fost foarte slaba, fiind notata cu 4 (patru). Public am spus la examen ca i-am acordat nota 5 (cinci) pentru ca a asistat la cursuri si seminarii. Pot dovedi cele de mai sus.

Probabil din aceasta cauza eu nu trebuia sa fac parte din comisia de disertatie. Ca de obicei, D-l Decan a sprijinit hotarirea tandemului.

In aceeasi zi a avut loc si sustinerea lucrarilor de licenta la Catedra de Geometrie.

Subsemnatul am indrumat 4 lucrari de licenta. Temele propuse au fost de actualitate, bibliografia parcursa continand si articole din reviste serioase, publicate in ultimii ani.

La sustinere, domnii Pripoae si Nicolescu s-au napustit cu intrebari la candidatii indrumati de mine. Apreciez ca d-l Nicolescu a pus intrebari la nivelul anului II, unde stia raspunsurile. In schimb d-l Pripoae a pus intrebari si asupra unor probleme in care nu este competent. Memorabile raman intrebarile sale asupra lemei lui Chen, puse candidatei Ciobanu. D-ra Ciobanu a raspuns excelent, dar nu stiu daca a inteles si d-l Pripoae. Tandemul a pedepsit-o si i-a dat nota 8 (opt), la fel ca si celorlalti candidati indrumati de mine. In schimb candidatii indrumati de d-l Pripoae au fost notati toti cu 10 (zece), fara a li se pune intrebari la sustinere.

Ce a vrut sa dovedeasca d-l Pripoae? Nu a dovedit decat ca nu este la curent cu cercetarea in geometrie, prin intrebarile puse si comentariile stupide pe care le-a facut, si ca este incorect, prin atitudinea diferita fata de candidati.

In plus, atrag atentia ca un membru al comisiei, d-ra lector dr. Ana-Maria Teleman, nu si-a facut datoria. A pus note numai unor candidati, la altii abtinandu-se. Rog sa fie analizat acest caz si pe viitor sa nu mai faca parte din comisia de licenta.

Au fost si momente amuzante. Un candidat indrumat de un coleg de catedra, conf. dr. N. Soare, a vorbit despre „metricul Riemannian”. Nu oricine stie sa traduca „metric” in romaneste! Acelasi coleg a propus subiectul de lucrare de licenta „Slant subvarietati in varietati Sasaki”. Tin sa-l informez pe distinsul coleg ca „slant” se traduce prin „oblic”, nu este un nume propriu, care nu se traduce!

Ca si la examenul de disertatie, initial nu mi s-a permis nici macar sa-mi exprim punctul de vedere asupra sustinerii lucrarilor de catre candidatii indrumati de mine.

Pana cand vor continua ilegalitatile si abuzurile tandemului Pripoae-Nicolescu?
De ce D-l Decan nu ia nici o atitudine? Imi rezerv dreptul de a face publice si alte abuzuri savarsite la examenul de Licenta si Disertatie din 2 februarie. Ajunge, Domnilor!

In concluzie, Domnule Rector, va rog sa analizati faptele deosebit de grave petrecute la examenul de licenta si disertatie de la Catedra de Geometrie si sa dispuneti reexaminarea lucrarilor de disertatie ale absolventilor Gogoasa si Alexa, respectiv a lucrarilor de licenta indrumate de subsemnatul, de catre o comisie formata din profesori de la Catedra de Geometrie Complexa, Topologie si Algebra Computationala.

Va multumesc anticipat.

Cu respect,
Prof. Dr. Ion Mihai

Ecouri

  • Elevul: (7-2-2005 la 00:00)

    Ceea ce mi se pare foarte dramatic este situatia deosebit de grava in care se afla studentii respectivi, care, efectiv, nu au nici o vina.
    Ei pur si simplu sunt depunctati, munca lor depreciata, timpul acordat invatarii pierdut, numai si numai datorita ca acesti „intelectuali” trebuie sa-si regleze relatiile umane dintre ei. E jenant de penibil cand pici ca musca in lapte in animozitatile dintre niste oameni, care, pe deasupra, mai sunt si intelectuali si ar trebui sa dea dovada de mult mai multa intelegere fata de situatia delicata a studentilor respectivi…
    Asa dascali, asa invatamant…
    Sa ne fie rusine! sau Sa ne fie rusine?
    Numai bine,
    un elev

  • Sebi Buhai: (7-2-2005 la 00:00)

    Stimate Elev,

    Multumim pentru comentariul dumneavoastra. De obicei nu publicam ecouri nesemnate, dar in cazul dumneavoastra facem o exceptie avand in vedere continutul important al ecoului. Va propunem de asemenea, in masura in care aveti timp si doriti sa faceti acest lucru, sa scrieti un intreg articol din acest punct de vedere, dezvoltand comentariul anterior: perspectiva elevului/studentului asupra acestor vicii (si a altora) din sanul invatamantului superior. Promitem sa il publicam chiar si nesemnat daca este tot atat de coerent.

    Sebi Buhai, in numele redactiei RLIV-ACUM

    P.S. Puteti sa imi trimiteti eventual articolul pe adresa sbuhai@virtualreal.org, confidentialitatea este garantata



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lumea in care traim

In peregrinarea noastra prin aceasta lume ne agatam de multe lucruri. Cei mai multi nu putem iesi din tipare, de...

Închide
3.135.216.199