caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

Cuvinte care duc undeva

de (7-2-2005)

De aproape doua luni, comunitatea academica virtuala alcatuita din membrii asociatiilor Ad-Astra si ai Forumului Academic Roman dezbat (iar preocuparile lor transpar si in portalul nostru, un pasionat sustinator al innoirilor din Romania) modalitatea optima de a aduce aer proaspat in mediul academic din tara.

Sondaje recente initiate de RLIV cu sprijinul dv., al cititorilor, indica o rata intre 60 si 70% a motivelor legate de plecarea din Romania (fie ca aceasta s-a petrecut, fie ca este inca doar la nivel de intentie) ca fiind asociata cu motive economice si profesionale. Nu in ultimul rand, acest fenomen are legatura cu frustrarea absolventilor de institutii de invatamant creata de structurile rigide in care este incremenita educatia superioara in tara, cat si cu lipsa de perspectiva care ii asteapta pe cei mai dotati si mai ambitiosi dintre cei care doresc sa se foloseasca din plin de resursele de inteligenta si experienta de care dispun dar si ca munca lor sa aiba recunoasterea necesara unei vieti decente in care sa existe loc si pentru familie, pentru spirit, pentru planuri de viitor.

Iata insa ca repetatele semnale de alarma trase de universitari romani care si-au construit deja o cariera in strainatate, in colaborare cu colegii lor din tara care au ramas sa slujeasca mediul academic in speranta unor zile mai bune, nu au ramas fara ecou si se bucura de atentia lui Mircea Miclea, ministrul Educatiei in guvernul Tariceanu. Urmare acestora si pe baza unor studii comparative realizate de echipe voluntare din cele doua grupuri care au colaborat la realizarea planurilor (analizand atat legislatia europeana cat si pe cea americana), este posibil ca, pentru prima data dupa 1989 sa fim martorii unei “revolutii de catifea” in sistemul educational din tara.

Multi dintre noi saluta si sunt gata sa sprijine propunerile de desfiintare a unor structuri care s-au alcatuit pana in prezent prin numiri si refacerea acestora pe baza de concursuri axate pe competenta si mai putin (daca se poate chiar de loc, he-he!) pe pile, afinitati politice, nasisme si cumetrisme. Daca intr-adevar acest lucru se va intampla, nu va fi decat o proba indubitabila ca romanii se pot adapta provocarilor globalizarii si ca o poveste de succes ar putea fi repetata si in alte domenii particulare, inclusiv in domeniul afacerilor externe, in care multi dintre noi, cei plecati, am fi dispusi sa facem o munca de “mini-ambasadori” in favoarea Romaniei (si de fapt unii chiar o si facem).

Intre institutiile care ar trebui sa se descotoroseasca de nulitati cu shtaif, doctori in “Cantarea Romaniei” si nepoti de rude in urmatoarele luni, se numara: Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, Agentia Nationala pentru Parteneriatul Universitatilor cu Mediul Economico-Social.

Daca minunea se petrece, veti observa si singuri. Deocamdata RLIV-ACUM sustine cu entuziasm acest “experiment” si va vom tine la curent cu desfasurarea lui.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lumea in care traim

In peregrinarea noastra prin aceasta lume ne agatam de multe lucruri. Cei mai multi nu putem iesi din tipare, de...

Închide
18.226.180.253