caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

David Cameron critică “multiculturalismul de stat”

de (6-2-2011)
2 ecouri

Premierul David Cameron a stârnit reacții de protest din partea opoziției și a unor organizații musulmane din Marea Britanie, când a criticat “multiculturalismul de stat”.

Într-un discurs rostit la Munchen cu prilejul unei conferințe asupra terorismului (http://www.number10.gov.uk/news/speeches-and-transcripts/2011/02/pms-speech-at-munich-security-conference-60293), premierul britanic a cerut făurirea unor identități naționale mai puternice, printr-un “liberalism mai mușchiulos”.

“Sub doctrina multiculturalismului de stat am încurajat diferite culturi să ducă vieți separate, departe una de cealaltă și de ansamblul societății”, a spus premierul Cameron.

Deși nu s-a referit exclusiv la islam, premierul britanic a menționat în mai multe rânduri fundamentalismul musulman și a spus că trebuie opriți predicatorii religioși care îndeamnă la ură și interzise organizațiile care incită la terrorism.

El a pus sub semnul întrebării finanțarea din bani publici a unor organizații care sub o formă sau alta încurajează, chiar și tacit, extremismul.

David Cameron a fost extrem de franc, dar el nu vorbește pentru prima oară în mod critic la adresa “multiculturalismului de stat”. A mai făcut-o și acum trei ani, numai că atunci nu era prim ministru.

Criticile opoziției nu s-au lăsat așteptate. Deputatul Laburist Sadiq Khan a spus, nici mai mult nici mai puțin, că premierul scrie propagandă pentru organizația ultra-naționalistă English Defence League (Liga Apărării Engleze), care organiza o acțiune de protest anti-islam la Luton în aceeași zi.

Președinta Partidului Conservator, Sayeeda Warsi, membră a Camerei Lorzilor și prima femeie musulmană carev face parte din cabinetul britanic, a respins aceste critici ale parlamentarului musulman Laburist ca “denigratoare”.

Dar criticile au avut și un alt unghi. Fostul ministru Laburist de interne, David Blunkett, a spus că e binevenită promovarea identității naționale, dar că intenția actualului guvern de coaliție Conservator – Liberal Democrat de a renunța la lecții de cetățenie în școli pune sub semnul întrebării o astfel de promovare.

Mai multe organizații musulmane britanice i-au reproșat premierului britanic că și-a ales o țintă greșită, că între multiculturalism și extremism nu sunt există o legătură directă.

Scepticismul sau măcar reducerea entuziasmului la nivel guvernamental cu privire la multiculturalism în Marea Britanie nu este de dată recentă. Deja premierul Tony Blair schimbase tonul după atentatele teroriste de la Londra din 7 iulie 2005, iar succesorul său, Gordon Brown, a vorbit despre întărirea identității “britanice”.

Problema este că Marea Britanie, spre deosebire de Franța, de pildă, are o politică extrem de liberală față de minoritățile etno-religioase. Nu numai că există școli musulmane finanțate din banii statului, dar aici folosirea vălului islamic de către femei în instituțiile publice e un lucru comun.

Intervenția lui David Cameron vine la circa trei luni după o luare de poziție similară a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care spusese că imigranții trebuie să învețe limba germană, iar multiculturalismul a eșuat.

Este un semn că politicienii din Europa Occidentală au început să răspunde unor semne care vin din rândul electoratului, tentat în destule țări de votul de extremă dreaptă. Cameron și Merkel, ambii politicieni de centru-drepta, dau glas unor îngrijorări împărtășite de un număr tot mai mare de cetățeni europeni.

Ecouri

  • Ivan Lungu: (8-2-2011 la 18:29)

    ” … dau glas ingrijorarii impartasite de un numar tot mai mare de cetateni eueropoeni” scrie dl. Petru Clej in incheierea articolulul dumnealui.
    Pericolul tolerarii cu exagerare a multiculturalismului in tarile europene, stim ca este un real pericol pentru penetratrea incet-incet a extremismului musulman, sau islamist (cum vreti!)
    Mi-as permite sa va invit sa cititi cu toata atentia discursul parlamentarului olandez Gert Wilders in fata auditoriului academic american (in SUA). Da, stiu ca este conducatorul partidului de extrema-dreapta. In orice caz este o atentionare foarte serioasa. Parca ar vrea sa spuna: „cine are urechi sa auda si(mai ales) ochi sa vada”.
    Este bine ca ati dat articolul pe „Acum”. Interesant, multumesc.
    Ivan Lungu

  • musat: (12-2-2011 la 15:03)

    multiculturalismul s-a terminat?
    poate ca ne vom integra culturile si se va crea una noua



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Nu-mi mai călca pe vise

Nu-mi mai călca pe vise că astea nu sunt preşuri

Închide
18.190.176.94