caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Scrisoare deschisa adresata Presedintelui si Primului Ministru

de (20-12-2004)

Publicam o scrisoare deschisa adresata domnilor Traian Basescu, Presedintele Romaniei, si Calin Popescu Tariceanu, Prim-Ministru Desemnat, semnata de Forumul Academic Roman, Asociatia Ad-Astra si portalul independent „Romania, Libera in Viitor”. Aceasta scrisoare deschisa a fost trimisa spre publicare si mass-mediei majore din Romania.

Sebi Buhai, 20-12-04, 16:00 GMT

SCRISOARE DESCHISA

adresata de universitari si cercetatori din tara si diaspora

Excelentei Sale TRAIAN BASESCU, Presedintele Romaniei

si

Excelentei Sale CALIN POPESCU-TARICEANU, Prim Ministru Desemnat al Guvernului Romaniei,

Domnule Presedinte Basescu, Domnule Premier Popescu-Tariceanu,

Salutam initiativa dumneavoastra de purificare a societatii romanesti si noua deschidere declarata catre societatea civila. Cercetarea si educatia academica din Romania sunt printre domeniile care au avut grav de suferit in toate guvernarile din 1990 pana in prezent, desi ele reprezinta investitia unei societati in propriul ei vitor. Acest fapt este reflectat atat de deprecierea fara precedent a calitatii educatiei universitare, cat si de pozitia precara pe care cercetarea romaneasca o are in prezent pe scena mondiala. De-a lungul timpului, grupurile noastre de universitari si cercetatori romani din tara si din diaspora au tras nenumarate semnale de alarma, fara insa a fi auziti de guvernarile precedente. Speram ca aceasta atitudine sa se schimbe odata cu instalarea noului guvern.

Domnule Presedinte, Domnule Premier,

Dorim sa va atragem atentia ca revitalizarea educatiei si cercetarii romanesti va depinde in primul rand de o alegere inteleapta a Ministrului Educatiei si Cercetarii. Cerem ca acesta sa fie o personalitate stiintifica a carei valoare sa fie recunoscuta pe plan international, cu o activitate de exceptie, evaluata pe baza de criterii universal acceptate: capacitatea de a publica rezultate stiintifice in reviste de specialitate recunoscute in circuitul international si antrenarea colectivelor in proiecte majore de cercetare. Opusa sperantelor de schimbare ar fi insa numirea in functii de conducere ale MEdC a unor asa-numiti „specialisti” care s-au perpetuat nedemocratic in pozitii de conducere universitara si s-au compromis in pozitii ministeriale ale guvernarilor anterioare.

Solicitarea noastra are la baza urmatoarele considerente:

1. Coruptia generalizata care stapaneste acum societatea romaneasca face in continuare legea si in lumea universitara si stiintifica. In universitati nu este vorba numai de o coruptie materiala, cat mai ales de o anihilare a insasi notiunii de valoare. Criteriile „originale” de promovare (nepotism, apartenenta politica, relatii financiare) au dus la aparitia unor armate de profesori universitari, in marea lor majoritate fara opera stiintifica definita dupa criterii recunoscute international, dar care s-au organizat in adevarate grupuri de presiune cu influenta asupra politicii universitare. In numele unei autonomii universitare ostentativ interpretate, aceste grupuri de interese s-au perpetuat la conducerea multor universitati, incurajand un sistem periculos de antiselectie si impiedicand transferul de generatii.

2. Caracterizarea cercetarii stiintifice de catre insusi presedintele Comisiei Europene ca „domeniul in care largirea Uniunii Europene (UE) devine realitate cu mult inaintea momentului efectiv al aderarii” (CORDIS Focus No. 208/04.11.2002, p.3) reprezinta un stimul suplimentar de focalizare a guvernelor tarilor in decurs de aderare asupra acestui domeniu de avangarda. Sistemul universitar romanesc are acum nevoie si el de schimbare. Lupta pentru suprematia economica si tehnologica, in care sunt angajate azi mai ales marile puteri, este dublata de o lupta pentru suprematia intelectuala, in care se inscriu statele de orice marime. Educatia si cercetarea stiintifica au ramas insa cenusarese ale tranzitiei continue din Romania. Astfel, sistemul educational a fost practic sufocat prin acreditarea unor universitati doar din interese politice, iar cercetarea stiintifica a fost in mod artificial divizata in doua segmente, finantate pe principii total diferit (institute ale Academiei Romane vs. restul institutelor de cercetare). Aici nu e problema unei lipse de fonduri, ci mai ales a existentei unor grupuri corupte, aflate prin impostura in pozitii decizionale. In momentul in care fonduri europene de cercetare sunt monopolizate prin relatii clientelare, sub obladuirea unor comisii ministeriale incompetente stiintific, nu se poate vorbi de lipsa de fonduri, ci de deturnare de fonduri.

3. Am constatat cu bucurie in primul discurs al d-lui Traian Basescu, tinut imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, faptul ca pe langa problema coruptiei, o alta prioritate a Domniei Sale si a viitorului Guvern al Romaniei va fi depolitizarea institutiilor statului. De aceea dorim sa atragem atentia asupra faptului ca in afara institutiilor amintite in discurs (Justitia, Politia, Ministere), depolitizarea trebuie aplicata de urgenta si in intreg sistemul educational romanesc. Ocuparea formala sau abuziva, in special in ultimii 4 ani, de catre numerosi demnitari de stat (Ministri, Senatori si Deputati) a unor pozitii universitare in diferite asezaminte de stat si particulare, a avut ca efect degradarea fara precedent nu numai a imaginii de DASCAL, cat mai ales a performantei educationale a unor cadre didcatice de acest gen. Mai mult, politicieni fara scrupule aflati in pozitii ministeriale sau parlamentare si imbracand in acelasi timp fara temei haina nobila a educatorului, au tarat in noroi aceasta profesie, fiind implicati in scandaluri de plagiat, coruptie, trafic de influenta etc. Romania a devenit astfel o tara in care statutul de profesor este ades asociat cu impostura, minciuna, hotia, sau coruptia. Este timpul sa oprim acest fenomen, prin eliminarea influentei politicului asupra sistemului educational. Competenta trebuie sa ramana singurul criteriu in acordarea unor pozitii universitare. Numai asa putem spera intr-o insanatosire a sistemului, grav afectat de nenumaratele abuzuri ale „politicienilor-profesori”.

4. Un rol esential in insanatosirea si indreptarea catre competitie si performanta a sistemului educational si de cercetare romanesc trebuie sa-l detina Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pentru a avea prestigiul necesar propagarii profesionalismului si al moralitatii in mediul universitar si al cercetarii romanesti, Ministrul Educatiei si Cercetarii si ‘staff’-ul sau ministerial trebuie sa fie ei insisi exemple de profesionalism si moralitate. Persoane cu putere de decizie in MEdC a caror activitate stiintifica este fie greu de evaluat dupa criterii internationale, fie total nereflectata prin prisma acesor criterii, si care la randul lor nu pot avea o imagine coerenta despre activitatea de cercetare, vor perpetua situatia existenta in acest moment in educatia si cercetarea stiintifica din Romania, situatie care a condus la pozitionarea tarii noastre pe ultimul loc in Europa. In cazul in care se va continua politica dusa in educatie si cercetare, repercusiunile pot fi deosebit de grave, aducand Romania in situatia unei tari incapabile de a face fata concurentei, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene.

Va dorim succes si intelepciune in desemnarea noului guvern si promitem ca vom monitoriza activitatea noului Ministru al Educatiei si Cercetarii, asa cum am facut-o si pana acum. Ne declaram deschiderea si sprijinul total pentru o reforma, de aceasta data speram reala, a educatiei si cercetarii romanesti.

Grupurile civice care semneaza scrisoarea:

Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com)

Asociatia Ad Astra (http://www.ad-astra.ro)

Romania, Libera in Viitor (http://www.romanialibera.com)

Ecouri

  • Nea Marin: (20-12-2004 la 00:00)

    In loc de „va atragem atentia” eu as fi scris: „va supunem atentiei”. Tonul face muzica.

    In loc de a cere ca ministrul sa aiba o tona de publicatii stiintifice la activ (sa nu uitam ca ministrul e numit pe criterii *politice* si trebuie sa aiba urmatoarele calitati: sa tina la scoala, sa fie un bun administrator, sa fie cinstit si sa aiba talentul de a se inconjura de colaboratori cu calitatile cerute in material, adica universitari care stiu ce si cum) trebuia sa fie scris exact ceea ce e mentionat in paranteza.

    In rest, merge. In ceea ce ma priveste, n-as vrea sa-l vad pe carieristul si politrucul de Marga ministru inca o data. Faptul ca a distrus PNTCD mi se pare de neiertat si te poti intreba ce exemplu poate da un ins ca asta, care poate trece peste cadavre pentru o cariera, dascalilor din scoli.

    Sunt destui mai buni ca Marga in tara (cu toate ca nu sunt sigur ca sunt de-ai D.A.).

    Oricum, individul despre care scriu acum e liberal de circumstanta si-ar trebui sa i se aplice si lui „clauza Basescu”. caci asta, daca i s-ar fi oferit post de ministru de catre PSD n-ar fi clipit si s-ar fi facut membru nou de partid…

    Ma semnez aici, ca unul care a urmarit cu atentie traseul lui Marga de la sef al UASCR pe judetul Cluj pana la sef temporar al PNTCD.

    Nea Marin

  • gabriela: (20-12-2004 la 00:00)

    da. avem nevoie de educatie,de stiinta si de o cercetare sanatosa
    pe primul loc as pune educatia
    este foarte important ca toti copiii din Romania ,de la sate si orase sa aiba drepturi egale la educatie,
    drepuri egale pentru ocuparea de locuri la uneversitati
    numai ca sint foarte multi copii care nu isi permit meditatii ,pentru ca parintii nu au bani , si nu pot ocupa locuri la universitatile bune,
    aceasta este discriminare ,si de aceea trebuie gasita o solutie dreapta pentru toti copiii din tara noastra
    educatia este foarte importanta



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Iti mai aduci aminte?

Iti mai aduci aminte acel lac cu apa limpede, cu soarele apunand in el, portocaliu? Si padurea din marginea lui?...

Închide
3.144.88.35