caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Administratia de la Chişinău a renunţat la tăierea brazilor

de (20-12-2004)

Elementul viu al sărbătorilor de iarnă de la Chişinău va fi şi în acest an Pomul cumulativ de Crăciun, împodobit pe brazii vii din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Plasarea Pomului de Crăciun în inima capitalei cu folosirea brazilor vii a fost o decizie luată acum 5 ani de autorităţile locale, autoare ale iniţiativei ecologice de a tăia cât mai puţini brazi pentru sărbătorile de iarnă. Astfel, şi în acest an vor fi utilizaţi şi împodobiţi 4 brazi din vecinătatea Porţilor Sfinte, teritoriul adiacent devenind un centru de atracţie al copiilor din capitală şi din alte localităţi ale R. Moldova. Anume aici, în splendoarea podoabelor şi a luminilor, cei mici vor intra timp de 2 săptămâni, până la Anul Nou pe stil vechi, în lumea poveştilor împreună cu Moş Crăciun, Zâna cea Albă, eroii basmelor, animaţi de artiştii Teatrului municipal de păpuşi “Guguţă”. Luminile Pomului vor fi aprinse de Primarul capitalei, Serafim Urecheanu, în ziua de Ajun.

Împodobirea pomului este un rit al anticilor, preluat de nemţi, care primii dintre creştini au ornat pomii anume cu prilejul Crăciunului.

Legendele spun că Sfântul Bonifaciu a văzut într-o seară de Crăciun cum nişte păgâni făceau jertfire pe tulpina unui stejar. Sfântul a tăiat copacul pentru a nu permite vărsare de sânge, dar în locul stejarului răpus imediat a crescut un brăduleţ frumos. Sfântul şi-a dat seama că acesta este simbolul unei religii noi – creştinismul.

O altă istorie este legată de numele lui Martin Luther, care s-a uitat într-o noapte la cerul spuzit de stele prin cetina coniferelor. Era atât de frumos, că Luther a adus acasă un brăduleţ şi l-a împodobit cu lumânări şi jucării.

În Anglia această tradiţie a fost initiată de soţul reginei Victoria, germanul Albert. În 1840 el a instalat un pom în reşedinţa regală, exemplul fiind urmat de mulţi englezi.

Iniţial, bradul era ornat cu podoabe confecţionate din aluat, vârful fiind înfrumuseţat cu o figurină a lui Isus Hristos. Pentru iluminare erau folosite lumânările ca o perenă amintire despre licărul stelelor care acopereau cerul la naşterea lui Isus. Mai târziu, suflătorii de sticlă din Germania au inventat jucării frumoase şi uşoare, iar inginerul american Ralf Morritz a inventat ghirlanda miniaturală cu lămpi electrice vopsite în diferite culori. Obiceiul de a agăţa în brad o cizmuliţă roşie vine din ţările, unde copiii au deprins să caute şi să găsească în ea cadouri.

Galina Lungu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Iti mai aduci aminte?

Iti mai aduci aminte acel lac cu apa limpede, cu soarele apunand in el, portocaliu? Si padurea din marginea lui?...

Închide
3.12.71.78