Grupul civic « Forumul Academic Roman » (FAR, http://www.forum-academic.com) constata cu ingrijorare politizarea tot mai evidenta a sistemului universitar din Romania, fenomen aflat in contradictie flagranta cu Legea Invatamantului. Forumul Academic Roman a protestat si a atras atentia in repetate randuri, asupra pericolului pe care il reprezinta pentru sistemul educational tolerarea dublului statut de demnitar si de profesor.
Avand in vedere profunda criza financiara din educatie, consideram in primul rand ca nu este moral ca o persoana care ocupa o functie politica remunerata de la Bugetul de Stat (Ministru, Secretar de Stat, Director General in Minister, Deputat, Senator etc.) sa ocupe in acelasi timp si un post de cadru didactic, primind astfel un al doilea salariu platit tot de la Bugetul de Stat. In al doilea rand, amestecarea acestor doua functii face imposibila disocierea opiniilor exprimate in calitate de „Profesor”, fata de cele ale politicianului ascuns in spatele meseriei de dascal.
In ultimii 15 ani am asistat la o degradare fara precedent a imaginii de cadru didactic. Deseori, politicieni fara scrupule, imbracati in haina nobila a educatorului, au tarat in noroi aceasta profesie, fiind implicati in scandaluri de plagiat, coruptie, trafic de influenta etc. Romania a devenit astfel o tara in care statutul de profesor este deseori asociat cu impostura, minciuna, hotia, sau coruptia.
Protestam pe aceasta cale fata de o noua tentativa de distrugere „cu bocancii” a imaginii de cadru didactic, ca urmare a initiativei unui anumit grup de „politicieni-profesori”, care au lansat asa numitul „Apel al intelectualilor romani pentru demnitatea functiei prezidentiale” (articol aparut in Ziarul Adevarul din data de 08.12.2004 – reluat de ACUM ca ecou la acest material). Desigur ca fiecare cadru didactic are libertatea sa-si exprime optiunile politice si sa ia orice atitudine doreste. A profita insa de o anumita pozitie in ierarhia universitara (Presedinte al Consiliului Rectorilor, Rector, Decan, Sef de catedra etc.– mandate obtinute pentru o cu totul alta categorie de probleme) pentru a lansa diverse mesaje politice, indiferent de culoarea lor, reprezinta in opinia noastra o abatere grava de la principiile care ar trebui sa functioneze in sistemul educational.
Este timpul sa oprim acest proces de deteriorare a imaginii cadrului didactic din Romania, prin eliminarea politicului din sistemul educational. Cerem pe aceasta cale Ministerului Educatiei si Cercetarii, sa faca urgent demersurile necesare introducerii in Legea Invatamantului, a unor prevederi care sa impuna suspendarea temporara din functia de cadru didactic, pe toata perioada desfasurarii mandatului, a tuturor persoanelor care ocupa posturi de conducere in Ministere sau diverse functii politice (Deputat, Senator). Numai asa putem spera intr-o insanatosire a sistemului educational, grav afectat de nenumaratele abuzuri ale „politicienilor-profesori”.
Colegiul Director FAR
Pentru cei care nu stiu despre ce text este vorba, reproduc aici textul din ziarul Adevarul la care FAR a trimis reactia de mai sus:
Apelul intelectualilor romani
pentru demnitatea functiei prezidentiale
(‘Adevarul’, 08.12.2004, p. 2)
Romania nu a avut o istorie usoara. Din pacate, de prea multe ori, parafrazand spusele cronicarului, romanii au fost mereu sub vremi si nu deasupra lor. Iarasi din pacate,de aceasta nedreapta povara sunt responsabili nenumarati conducatori – nevolnici sau lacomi, cinici sau orbiti de putere. Si totusi, in pofida acestor vicisititudini, samburele sanatos al natiunii a rezistat. Cu intarziere, dar cu legitimitate, Romania se afla astazi in fata portilor deschise ale Europei, care o recumoaste ca parte inalienabila a civilizatiei si culturii sale.
Campania electorala care se desfasoara inca va da investitura acelui conducator care trebuie sa reprezinte tara noastra in Uniunea Europeana si in intreaga lume.
Consideram ca este momentul unei maxime responsabilitati fata de destinul Romaniei.
Este momentul credintei si intelepciunii care sa determine incetarea sarabandei invectivelor, atacurilor josnice la persoana, calomniilor si mistificarii biografiilor, atacurilor la viata privata. Asemenea metode reprezinta nu numai o injosire a clasei politice, ci si o jignire adusa intregii natiuni.
Atragem atentia ca, intr-o era dominata de mass-media, in care un lider politic patrunde prin intermediul presei in casa fiecarui cetatean, o asemenea campanie murdara nu afecteaza doar imaginea candidatukui, iaginea clasei politice sau imaginea Romaniei. Ea afecteaza, prin puterea exemplului, insesi structurile etice si identitare ale poporului. Ea actioneaza ca un virus perfid impotriva sistemului imunitar al fiintei nationale.
Domnilor candidati! Pentru a fi presedintele unei natiuni europene este nevoie de o constiinta ridicata deasupra stereotipurilor date de propria biografie.
Integrarea europeana este, in prezent, substanta interesului nostru national. Sa nu o compromitem prin atitudini ale caror consecinte pot conduce la prejudicii incalculabile pentru noi.
Sa nu se mai repete atitudinile iresponsabile exprimate in campania electorala, care au indepartat finalizarea negocierilor pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Nu castigarea alegerilor de cel care insulta mai tare sau promite mai mult ne intereseaza cu adevarat, ci alegeri ale caror mesaj de demnitate si competenta sa aiba un corespondent fidel in modul in care cel ales gandeste si actioneaza spre binele tarii.
Orice roman de bun-simt va refuza sa-si dea votul celor care cred ca Romania poate fi condusa birjareste.
Sa nu uitam ca demnitatea functiei prezidentiale inseamna de fapt demnitatea natiunii romane.
Semneaza: cca. 90 rectori, pres. Universitate, decani, prorectori, prodecani, sefi catedre, prof. univ.,
(cel mai cunoscut: Ecaterina Andronescu)
Nelamurire
Contradictii stridente ma obosesc observind raportul intre procesul de invatamint si activitatea politica.
Sa ne retragem in zona curata a principiilor ca sa stim ce facem.
Educatorul este exemplar pentru cel educat caci de aceea este agent al formarii.Politicianul este un om exemplar pentru cetatean caci de aceea il alege cetatea,el vrind a face binele colectivitatii.Trecerea educatorului la actiune de rinduire sociala este numai benefica pentru ca el pune in aplicatie nobilele idei pe care pina atunci numai le transmitea.Omul politic cind inceteaza mandatul lui si trece la educatie numai benefic poate fi pentru ca vine inca mai bine pregatit pentru a-i invata pe ucenici lui.
De ce nu este asa?
Ori teoria este falsa ori invatatorii nu sint invatatori si politicianul nu este cetatean.Ambele idei nu pot fi adevarate.
Savantilor… aboliti minciuna sau stirpiti realitatea!
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra, d-le Zob, este relativ simplu.
Avem doua situatii intalnite frecvent in Romania ultimilor ani:
1. Politicieni care vor sa devina educatori (pentru ca suna bine in CV);
2. Educatori care vor sa devina politicieni, pentru ca de fapt nu sunt educatori adevarati.
Insa greseala fundamentala pe care o fac ambele categorii, este aceea ca vor sa exercite simultan cele doua meserii. Devine chiar periculos acest fenomen, mai ales pentru cea de a doua categorie, care chiar in situatia in care este o autoritate epistemica in domeniul academic, risca sa devina o autoritate deontica in cel politic. Iar dupa prea multa politica, devine autoritate deontica si in domeniul academic.