caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Student in Romania

de (1-12-2004)

Pentru romanul de rind, cel ce nu a gustat inca din realitatea “cruda” a Uniunii Europene, aceasta din urma pare o “portita” spre o viata mai buna, o viata sau o societate care sa respecte munca si ca urmare s-o si rasplateasca cum trebuie. Ei, asa ceva pare sa fie departe de a se intimpla in Romania in conditiile in care regimul actual nu face decit sa incurajeze zi de zi lenea, prostia, incultura si, poate cel mai rau, emigrarea tinerelor talente. Sunt mii de exemple de oameni care “cistiga” lunar 3-4 salarii minime pe economie si asta NUMAI de pe urma ajutoarelor sociale, a alocatiilor si care au tupeul sa RADA in fata celor care muncesc pentru a avea o viata mai buna. Poate pentru cei dinafara granitei, in pofida celor spuse de “circotasi”, Romania e o tara cu un potential intelectual imens, real si in continua crestere. Asa o fi. Nu vreau sa judec pe altii dar vreau sa va prezint o perspectiva de care ne agatam cu totii, si am sa ma refer in special la colegii mei (studentii din Romania).

Nimeni nu mai stie in ce directie sa “inoate”. Toti cauta sa faca bani uneori ajungandu-se ca studenti cu potential,”ghiocei”, sa se “piarda”, leaga “scoala de gard” si asta pentru a ajunge sa cistige (si sa se multumeasca cu asta) mai putin de 1000$ pe luna furind sau spalind WC-uri prin Europa. Toti suntem “bruiati” de mesajele infinit repetate despre lipsa banilor, a vietii scumpe si a mafiotilor ce ne conduc spre “mai bine” dar pe un drum de munte in vreme ce autostrada se afla linga noi. Asta duce uneori la “moartea” individului si cind spun asta ma refer la acea alegere pe care o facem cu totii in legatura cu cariera pe care vrem s-o urmam. Stau uneori la geam si analizez. Vad prea multi oameni plictisiti, indivizi “morti”, resemnati care au niste activitati impuse, nu dobindite. Ma sperii cind ma gindesc ca as putea sa ajung asa. Imi spun “NU! Nu se poate sa treaca viata pe linga mine fara sa traiesc.”

Si de aici incep intrebarile: ”Mi-am ales bine calea? Cu ce sunt diferit de acesti oameni? Care este acea atitudine, acel factor vital care ma detaseaza de restul turmei?” Cu aceste intrebari ne razboim cu totii zi de zi. Pe masura ce scriu imi dau seama tot mai mult cit de obosit sunt de fuga asta continua si-n zadar pentru o sansa, pentru afirmare, pentru detasare si nu in ultimul rind o viata mai buna. Nu vreau sa fiu naiv in ideile mele si de obicei imi iau in calcul o marja de eroare. Sunt constient ca si Europa are “uscaturile” ei dar macar avem o sansa, cit de mica?

A fost si momentul sa mergem la vot, adica s-a terminat spectacolul (campania electorala), adica momentul in care ar fi trebuit sa ne “alegem calea”. Nu putem. ”De ce?” e o intrebare ce spune multe daca e analizata atent si aici, cu toate ca imi displace, sunt nevoit sa fac putina politica.

Am sa apelez la citeva idei ale unuia dintre redactorii RLIV, publicate intr-un interviu de catre Romanian Global News:
“Din pacate pe moment in Romania esti legat de maini si de picioare, aripile iti sunt taiate, nu poti trai si nu poti visa fara sa te inregimentezi intr-o grupare politica sau in alta, fara sa fii nevoit sa respecti niste oameni care nu merita absolut nici un respect, fara sa fii parte a unui sistem corupt care nu promoveaza valoarea si nu are nici un interes sa o faca. De aceea consider ca din afara tarii se pot face mult mai multe pentru Romania decat din interior, contrar multor altor opinii”
“Ne-am saturat de relele si viciile care o distrug, de indiferenta si ignoranta care o macina, de lehamitea si letargia in care multi dintre cei ce ar putea sa faca ceva, s-au scufundat, lasandu-i pe cei incapabili sa decida destinele lor.”
Perfect de acord! Si eu si colegii mei sprijinim aceste afirmatii dar: “Doar in momentul in care totul se va face pe fata, deschis, cand va fi un protest colectiv impotriva mediocritatii si indiferentei vom realiza cu adevarat ceva” ridica alta problema. Nu stiu ce sa spun despre asta in masura in care analizam rezultatele voturilor din 28 noiembrie 2004. Cum sa se faca totul pe fata daca tot “multimea neinformata” pune punctul pe “i”. Cred ca peste 75% dintre colegi au votat cu alianta PNL-PD. PSD-ului nu-i dau mai mult de 10% din voturile studentilor. Dupa cum bine stiti doar 25% din voturile totale obtinute de alianta PSD-PUR sunt ale cetatenilor cu studii superioare iar aproximativ 60% sunt cei din mediul rural, care(dupa cum ne-am obisnuit si-n alti ani) au votat cu cei care au “dat” mai mult. Acestia sunt oamenii pe care nu-i intereseaza viitorul ci numai prezentul. Mai este si acea categorie complet rupta de realitate si care voteaza mecanic fara sa analizeze. Explicatia: victime ale manipularii politice. De curind intr-o dezbatere televizata, cu principalii candidati la presidentie ca invitati, Corneliu Vadim Tudor reproseaza, pe buna dreptate, postului respectiv ca favorizeaza candidatul PSD, ca ascunde defecte si creeaza aura de sfint in jurul lui. Acesta este doar un exemplu si se intimpla zi de zi, fara interventii de genul precizat anterior, lucru care, mai ales in zonele mai “greu accesibile”, are ca efect acel vot mecanic precizat mai sus. De cealalta parte este alianta PNL-PD. Aici e complet invers. Rezultatele arata ca intelectualii prefera in proportie de 60% D.A. Cum PSD-ul a iesit in primul tur din nou castigator, concluzia este cit se poate de relevanta si n-o sa comentez prea mult.

Aceasta “concluzie” este sprijinita si de intreg colectivul studentesc, cel putin de catre cel din care fac parte.Nu cred ca s-ar potrivi sa dau exemple concrete de “atitudini” dar va asigur ca sunt cit se poate de “energice” iar ca sa sintetizez: ”Daca ii asteptam pe guvernantii nostri sa faca ceva cred ca vom astepta mult si bine…”

Poate acordam prea mult credit aliantei PNL-PD dar analizind mersul lucrurilor pe perioada ultimelor doua mandate putem spune un lucru : nu s-a facut nici o schimbare majora spre bine si sondajele arata ca mai mult ca oricind tinerii studenti vor sa paraseasca spatiul Carpato-Danubiano-Pontic. In concluzie se simte nevoia de o schimbare. De-a fi mai rau, ne-am obisnuit cu “palmele”, de-a fi mai bine…
Asteptam cu nerabdare turul al doilea… dar oare cate tururi sa mai asteptam?

Ecouri

  • Arol Holdengraeber: (1-12-2004 la 00:00)

    O descriere scurta foarte buna, cuprinzatoare a realitatii de astazi. Din pacate…
    Impresia mea de departe, daca este voie de s-o exprim, este ca cu toata suferinta si frustrarea in viata zilinca, poporul nu si-a dat prea mult efortul sa-si spuna cuvintul (individual) la alegeri. Mai ales cei care nu au nici o prefeinta/inclinatie politica, adica marea multime. Asa ca, iarasi din pacate pedeapsa realitatii este ea insasi aplicata. Deci plinsul de jale este in zadar. Poate asta sta la baza problemelor, multimea este prea… tacuta. Atunci, cei de la volan de ce sa nu-si faca de cap?
    Cum am auzit des in ultima mea vizita la voi, multi adopta atitudinea „Domnul ajuta”. Dar daca nu faci nimic nici Domnul nu ajuta.
    Scuzati-ma ca m-am cam luat cu cuvintele.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Iubirea

Oameni aici si dincolo, cauta grabiti ... nici ei nu stiu ce. Au invatat sa alerge, sa se lupte, sa...

Închide
3.145.103.119