caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Scrisoare deschisa privind selectarea Secretarilor de Stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii

de (5-1-2005)

Publicam o scrisoare deschisa adresata Guvernului referitoare la selectarea inteleapta a celor care vor fi in mod direct responsabili cu capitolele cercetare si invatamant superior, respectiv Secretarii de Stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii. In acelasi timp solicitam noilor reprezentanti ai portofoliului educatie si cercetare sa se consulte activ pe viitor cu reprezentantii mediilor universitar si de cercetare in luarea deciziilor importante pentru invatamantul superior si cercetarea romaneasca, ceea ce nu s-a facut deloc pana acum, eficienta, armonia si progresul lipsind prin urmare cu desavarsire. Scrisoarea a fost trimisa acum o ora atat adresantilor, cat si reprezentatilor mass-media. Semnatarii scrisorii sunt grupurile civice Forumul Academic Roman, Asociatia Ad-Astra si Portalul Independent „Romania, Libera in Viitor”.

Sebi Buhai, 8:45 GMT, 05-01-2005

SCRISOARE DESCHISA adresata

Excelentei Sale CALIN POPESCU-TARICEANU, Prim Ministru al Guvernului Romaniei,
Excelentei Sale MARKO BELA, Ministru de Stat Coordonator al Ministerului Educatiei si Cercetarii,
Excelentei Sale MIRCEA MICLEA, Ministrul Educatiei si Cercetarii,

de universitari si cercetatori romani din tara si diaspora

Domnule Premier Popescu-Tariceanu,
Domnule Ministru de Stat Marko Bela,
Domnule Ministru al Educatiei si Cercetarii Mircea Miclea,

Continuam sa salutam initiativa dumneavoastra de purificare a societatii romanesti si noua deschidere catre societatea civila. Din aceste motive, dorim sa subliniem faptul ca revitalizarea cercetarii romanesti va depinde intr-o mare masura de alegerea inteleapta a Secretarilor de Stat din cadrul Ministrului Educatiei si Cercetarii, insarcinati cu politica invatamantului superior si a cercetarii. Consideram esential ca acestia sa fie personalitati stiintifice cu valoare recunoscuta pe plan international, valoare reflectata pe baza criteriilor universal acceptate respectiv capacitatea de a publica sustinut de-a lungul carierei profesionale rezultate stiintifice in reviste recunoscute in circuitul international. De asemenea ne dorim ca viitorii Secretari de Stat din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii sa-si fi manifestat public si pana in prezent dorinta pentru o reforma reala a domeniului. Opusa sperantelor de schimbare ar fi insa numirea in aceste pozitii a unor asa-numiti ‘specialisti’ care n-au demonstrat nimic in pozitii ministeriale ale guvernarilor anterioare.

In acelasi timp solicitam reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii sa se consulte in viitor si sa colaboreze cu cercetatorii si universitarii romani la nivel decizional. Dialogul intre conducerea politica si reprezentantii oamenilor de stiinta se afla la baza progresului si a armoniei in orice tara care considera cercetarea si invatamantul o prioritate nationala. Acest dialog a fost pana acum inexistent in Romania, consecintele putand fi usor de evaluat.

Solicitarea noastra are la baza urmatoarele considerente.

1. Coruptia generalizata care stapaneste acum societatea romaneasca face in continuare legea si in lumea universitara si stiintifica. In universitati si institute de cercetare stiintifica nu este vorba atat de o coruptie materiala, cat mai ales de o anihilare a insesi notiunii de valoare. Criteriile „originale” de promovare (nepotism, apartenenta politica, relatii financiare) au dus la aparitia unor armate de ‘specialisti’, in marea lor majoritate fara opera stiintifica definita dupa criterii recunoscute international, dar care s-au organizat in grupuri de interese cu influenta asupra politicii in domeniu. In numele unei autonomii universitare ostentativ interpretate, aceste grupuri de interese s-au perpetuat la conducerea multor universitati si institute, incurajand un sistem periculos de anti-selectie si impiedicand transferul de generatii.

2. Caracterizarea cercetarii stiintifice de catre insusi presedintele Comisiei Europene ca „domeniul in care largirea Uniunii Europene (UE) devine realitate cu mult inaintea momentului efectiv al aderarii” (CORDIS Focus No. 208/04.11.2002, p.3) reprezinta un stimul suplimentar de focalizare a guvernelor tarilor in decurs de aderare asupra acestui domeniu de avangarda. Educatia si cercetarea stiintifica au ramas insa Cenusarese ale tranzitiei continue din Romania. Aici nu este problema unei lipse de fonduri, ci mai ales a unor grupuri de interese corupte, aflate prin impostura in pozitii decizionale. In momentul in care fonduri europene de cercetare sunt monopolizate prin relatii clientelare sub obladuirea unor comisii ministeriale incompetente stiintific, nu se poate vorbi de lipsa de fonduri, ci de deturnare de fonduri.

3. Un rol esential in insanatosirea si indreptarea catre competitie si performanta a sistemului educational si de cercetare romanesc trebuie sa-l detina Ministerul Educatiei si Cercetarii. Persoanele cu putere de decizie din cadrul acestui Minister, a caror activitate stiintifica este fie greu de evaluat dupa criterii internationale, fie total nereflectata prin astfel de criterii, si care la randul lor nu pot avea o imagine coerenta despre activitatea de cercetare, vor perpetua situatia existenta in acest moment in educatia si cercetarea stiintifica din Romania, situatie care a condus la pozitionarea tarii noastre pe ultimul loc in Europa in ierarhia excelentei in cercetare. In cazul in care MEdC va continua politica dusa pana acum, repercusiunile pot fi deosebit de grave, aducand Romania in situatia unei tari incapabile de a face fata concurentei in calitate de viitor membru al Uniunii Europene.

Grupurile civice semnatare ale scrisorii:

Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com)
Asociatia Ad Astra (http://www.ad-astra.ro)
Portalul independent ‘Romania, Libera in Viitor’ (http://www.romanialibera.com)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cinci ….(Intersectiile orasului meu)

Era frumoasa. In autobuzul 111, in seara zilei de 11 decembrie, era frumoasa. Cinci barbati pot depune marturie si astazi...

Închide
18.218.1.38