caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Universul Copilariei



 

Poliomelita

de (18-11-2004)

Poliomelita este o infectie virala care poate produce o boala relativ usoara insotita de febra sau o boala grava care rezulta in paralizie sau moarte. Exista 3 tipuri distincte (in acelasi timp, cu multe caracteristici comune) ale virusului poliomelitei, iar gravitatea bolii depinde de tipul de virus.

Virusul este foarte contagios si se raspandeste prin fecale. Ajuns in intestine, virusul se inmulteste. Perioada de incubatie variaza, in mediu, de la 5 pina la 7 zile. Virusul se gaseste in git si singe pe parcursul a 3-5 zile dupa infectare. Dupa ce apare deja primul simptom, virusul poate fi depistat in urina si fecale inca 6-8 saptamani.
Apa contaminata este sursa principala de infectare si bazinele de inot publice pot fi periculoase pentru copiii nevaccinati.

Simptomele si prognozele infectarii cu poliomelita pot fi diferite. Unele persoane infectate nu se vor imbolnavi. Unii, dupa infectare vor avea febra, angina, dureri de cap, greata si dureri in abdomen care vor dura 1-3 zile, dupa care se vor face bine. Altii vor avea simptome asemanatoare cu acestea, dar insotite de dureri in gat, spate si picioare. Forma cea mai serioasa a acestei boli se poate manifesta prin slabire musculara, paralizie si dificultati de respiratie. Unii isi revin; altii – nu si ar putea suferi de o paralizie de durata. Daca dupa 2 ani de zile sistemul muscular nu-si revine, probabil slabiciunea sau paralizia va fi permanenta.

Tratamentul de urgenta aplicat in caz de poliomelita:

Un copil bolnav de poliomelita ar putea avea probleme de respiratie atat de grave incat viata lui ar putea fi in pericol. In cazul in care copilul D-voastra da semne de respiratie greoaie, facuta cu efort, adresati-va imediat medicului. Posibil va fi necesar ca copilul sa fie spitalizat.

Ecouri

  • ev. Moraru: (18-11-2004 la 00:00)

    Stimata Doamna Doctor, cred ca trebuie completate datele Dv. cu precizarea ca in Romania vaccinarea antipoliomilitica este obligatorie si ca nu sunt probleme epidemiologice deosebite; succes, Ev.Moraru



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De ieri

Neam de neam, ai nostri si ai vostri au fost prieteni si s-au iubit. Desi locuim in colturi indepartate din...

Închide
18.118.24.176