Ori de cate ori cineva doreste sa atinga o tinta, in interiorul individului sunt puse in miscare o serie de mecanisme care vor duce, intr-un final, la obtinerea rezultatului, mai mult sau mai putin satisfacator.
Unul dintre elementele determinante pentru atingerea acestui scop este DORINTA.
Aceasta componenta poate fi atat de puternica incat sa ne permita sa realizam tot ceea ce mintea noastra ne face sa concepem ca si tinta.
Dorinta este elementul determinant in obtinerea succesului, care va fi mai mult sau mai putin complet in functie de intensitatea dorintei care a pus in miscare actiunea.
Toate persoanele de succes care si-au atins scopul, in orice domeniu de activitate, au ajuns la acele rezultate multumita intensitatii dorintelor lor.
Iata un exemplu: un baietel de la tara, nascut in atmosfera incarcata de ceata a campiei Padului, parea destinat sa devina agricultor, dar, de mic, se dezvoltase in el pasiunea pentru muzica.
De cate ori putea, sa ducea la biserica satului pentru a invata sa cante la orga, sub indrumarea parintelui parorh; fiecare moment liber si-l dedica acestei mari pasiuni ale sale si, impins de dorinta de a se dedica acestei pasiuni, s-a decis sa se inscrie la Conservator.
A sustinut examenul de admitere, dar a fost respins, examinatorii considerandu-l lipsit de talent muzical.
Totusi, baiatul nu s-a lasat invins si a reluat studiul muzicii sub indrumarea unor profesori ocazionali; dorinta de a reusi era atat de mare incat nu-i permitea sa se opreasca in fata nici unui obstacol, astfel incat continua pe drumul muzicii si incepu sa compuna, obtinand un succes din ce in ce mai mare, pana cand a devenit faimos in toata lumea…Numele lui? Giuseppe Verdi.
Cu mult timp in urma, un capitan se gasi in fata unei situatii care il constrangea sa ia o decizie care sa-i asigure succesul pe campul de batalie. Era pe punctul de a-si trimite trupele impotriva dusmanului foarte puternic, mai ales pentru ca o infrangere ar fi insemnat sfarsitul imperiului sau si al unei intregi civilizatii.
Cu foarte mult curaj si convingere isi imbarca soldatii pe nave si ridicara ancora, avand ca destinatie tara dusmana. Debarca, impreuna cu soldatii sai si cu echipamentul si dadu ordin ca toate navele care ii transportasera pana acolo sa fie incendiate; adresandu-se soldatilor sai, le spuse: „Vedeti ca navele ard toate, ceea ce inseamna ca putem sa plecam vii de pe aceste meleaguri, doar daca invingem. Nu avem de ales: fie invingem, fie murim.” Si au invins.
Orice persoana care este determinata sa intreprinda ceva trebuie sa fie dispusa sa-si incendieze propriile nave, eliminand astfel orice posibilitate de a se retrage.
Doar asa acea persoana poate fi sigura ca isi va mentine acea stare mentala cunoscuta sub numele de „dorinta arzatoare” de a invinge, dorinta esentiala pentru a invinge.
Traind in aceste vremuri de continua cursa spre bunastare, ar trebui sa fim incurajati sa invatam ca aceasta lume noua cere mereu idei noi, metode noi de a face lucrurile, inventii noi, metode noi de invatare, noi metode de marketing, carti noi, literatura noua, noi programe de televiziune, noi idei in cinema.
In amonte fata de aceasta cerere de lucruri noi si mereu mai bune exista o calitate pe care o persoana trebuie sa o aiba pentru a invinge si aceasta calitate consta in a sti sa-ti definesti cu exactitate propria intentie, sa stii ceea ce este necesar si sa ai o dorinta arzatoare de a-ti atinge scopul.
Cei care vor sa-si atinga scopurile ar trebui sa ia in considerare faptul ca adevaratii conducatori, in istorie, au fost mereu oameni care au dominat si au folosit fortele conjuncturale, transformand aceste forte in poduri, zgarie-nori, orase, fabrici si uzine, automobile, aeroplane si in orice alta forma de comoditate care face viata mai placuta.
Cand va programati castigarea realizarii pe care v-ati propus-o, nu va lasati influentati de nimeni.
Pentru a castiga premiul cel mare al acestei lumi noi, trebuie sa intelegeti spiritul marilor pionieri ai trecutului, ale caror vise au daruit civilizatiei tot ce are mai valoros: spiritul care este sursa vitala a rasei umane, libertatea tuturor de a-si dezvolta talentele si de a face, in mod liber, schimb de idei si opinii.
Daca lucrul pe care doriti sa il realizati este corect si daca voi il considerati corect, nimic nu va poate opri sa faceti acel lucru!!!
Puneti-va in practica visele si nu va lasati influentati de cei care va anticipeaza esecul.
Chiar daca se intampla sa suferiti un esec temporar, nu va lasati demoralizati, pentru ca nu trebuie sa uitati ca orice esec poarta in sine samanta unei victorii echivalente.
Thomas Edison a imaginat o lampa care sa functioneze cu ajutorul electricitatii; a inceput imediat sa-si duca la indeplinire visul si, in ciuda numeroaselor insuccese, a stiut sa persevereze pana cand acest vis a devenit o realitate fizica.
Fratii Wright au visat o masina care ar fi putut sa zboare: astazi, fiecare dintre noi poate constata reusita lor, pentru ca visasera in mod constient.
Marconi a visat un sistem de folosire a fortelor invizibile ale eterului.
Proba faptului ca nu a visat in van se gaseste astazi in fiecare aparat radio si in oricare televizor; ar putea sa va intereseze faptul ca prietenii lui Marconi l-au sfatuit pe acesta sa viziteze un spital de psihiatrie pentru a primi o consultatie, atunci cand el a afirmat ca descoperise principiul gratie caruia ar fi putut sa expedieze mesaje pe calea aerului, fara ajutorul firelor sau a altor mijloace fizice de comunicare.
Visatorii din ziua de azi au o existenta mult mai usoara, lumea este plina de oportunitati pe care visatorii de alta data nu le-au cunoscut niciodata.
(traducere/adaptare dupa Bruno Medicina si Peter Drucker)
Toate bune. Exemplele date sunt intradevar deosebit de graitoare, dar… Ele au fost visate si au avut sorti de realizare in societati in care valorile inovatoare umane aveau camp deschis de actiune. In Romania au fost si sunt inca valori umane ce si-au inchinat viata pentru deschiderea de noi orizonturi in diverse domenii, dar ele nu numai ca au fost tratate cu indiferenta, ci au fost chiar boicotate si inecate in uitare. Am doi frati care au avut asemenea deschideri… Primul, Emil Iustin Tomus, fost conferentiar universitar doctor la facultatea de chimie a universitatii Bucuresti a conceput un mecanism de acumulare a caldurii solare intr-un recipient de sticla pe baza de condensare a unor cristale, care dupa cristalizare, in conditii de frig, emanau caldura acumulata. Iar aceasta acumulare-degajare se realiza perpetuu. Si-a inchinat intreaga sa energie, destainuind ca aceasta inventie va deveni sursa energetica a viitorului. Nebagat in seama sa razboit cu mai marii sai care l-au tratat cu neintelegere dusa pana la gelozie profesionala, pana la a-i face viata chin. A decedat la nici 60 de ani in laboratorul facultatii de chimie a Universitatii Bucuresti pe care a slujit-o cu pasiune si daruire. Pentru ca sa nu ramana ceva palpabil, s-a asternut tacerea… S-au implinit in februarie 11 ani de la trecerea sa in nefiinta si tacerea asupra realizarii sale inca persista. Ecoul ar putea da rezultate, daca cineva ar urmari ceea ce va scriu. Celalat frate, Petru Tomus, subinginer chimist la fabrica de medicamente Terapia din Cluj-Napoca a inregistrat cateve inovatii si a participat la perfectionarea si simplificarea, largirea bazei de materii prime in domeniul producerii unui sir intreg de medicamente ce se produc si azi pe piata farmaceutica din Romania si chiar in strainatate. Cu dibacie si impertinenta, munca lui a fost exploatata dar el, inventatorul, s-a imbolnavit si a paralizat, traind azi fara a beneficia macar de o parte din sudoarea si energia pe care a depus-o la vremea respectiva. Si cati astfel de romani, unii dintre ei luandu-si lumea-n cap, unul a ajuns chiar la premiul Nobel, dar in America…. Are aceasta vreun ecou?