caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Turismul, una din cheile succesului

de (16-11-2004)

Rasfoind ultimul numar al revistei “Capital”, saptamanalul economico-financiar care reda topul celor 300 cei mai bogati romani, am constatat ca multi dintre ei activeaza in domeniul turismului. Fie ca sunt specialisti in domeniul constructiilor, fie ca banii obtinuti sunt din… fotbal, romanii aflati in acest top detin si obiective turistice.

Merita sa aruncam o scurta privire asupra acestui profitabil domeniu economic?

In ultima vreme ia un avant neobisnuit turismul de afaceri: industria de reuniuni, conferinţe şi expoziţii. Dupa cum relata pentru mass-media Radu Cimponeriu, preşedintele Romanian Convention Bureau (Asociaţia Naţională a Organizatorilor Profesionişti de Conferinţe şi Expoziţii), valoarea medie a taxei de participare la o conferinţă a fost anul trecut, de 418 euro la nivel internaţional, în timp ce în România, aceasta s-a situat la circa 150 de euro. Şi serviciile specializate de traducere şi interpretariat sunt mai ieftine în România, tarifele percepute de translatorii atestaţi pentru conferinţe fiind de cinci-şase ori mai mici faţă de tarifele din alte state europene. Iar taxele de management percepute de o companie românească pentru organizarea unui eveniment se situează la jumătate în comparaţie cu cele percepute în Europa Occidentală.

Ca urmare, proprietarii de spatii, de centre turistice investesc foarte mult in acest sector al turismului. De exemplu, proprietarii complexului Caro Hotels din Bucureşti vor investi anul viitor peste 2 milioane de euro într-o sală de conferinţe de tip Ballroom cu o capacitate de 400-450 de locuri precum şi în extinderea cu 55 de camere a capacităţii de cazare a hotelului.

Si in Iasi va fi dat in functiune un spatiu destinat in exclusivitate conferintelor, cu o capacitate de 1000 de locuri.

Vacantele de lux, extraordinar de scumpe, nu mai reprezintă o excepţie pentru agenţiile de turism, cererea pentru pachete de lux fiind în creştere anul acesta cu aproape 20% faţă de anul trecut: vacanţele exotice se vand la tarife astronomice. Cea mai scumpă vacanţă vandută în 2004 de CMB Travel, de exemplu, a fost o ofertă care a costat peste patru miliarde, mai exact 11.000 de euro de persoană, pe care un grup de opt persoane a petrecut-o în insula Mauritius. Pe locul doi s-a clasat o excursie în Peru, pentru care două persoane au plătit 9.500 de euro.

Însă, pe lîngă clienţii care cumpără o dată o vacanţă scumpă, au apărut şi clienţii fideli, care au cumpărat chiar şi patru vacanţe într-un an, clientul platind pentru fiecare în jur de 2.000 de euro.

Tentante pentru romani sunt si destinaţiile din Asia şi Africa care ating preturi de aprozximativ 6.500 de euro de persoană.

Foarte cautat in ultima vreme devine turismul cu trenurile de epoca. De anul acesta, Ministerul Transporturilor are un nou program pentru turismul feroviar. Pentru 10 pînă la 40 de euro, orice turist poate călători în garniturile care au transportat atîtea personalităţi.

Nu putem sa nu discutam in cadrul acestui subiect si despre ofertele de revelion puse la dispozitie de agentiile de turism. Fara a gresi catusi de putin putem spune ca cea mai mare parte dintre acestea este accesibilă numai celor care îşi pot permite să scoată din buzunare aproximativ 20 milioane de lei pentru cîteva nopţi de cazare într-unul din hotel.

Cea mai costisitoare variantă este cea oferită de Hotelul Miraj (4 stele) din Poiana Braşov, unde cinci nopţi de cazare, cu mic dejun şi pranz sau cină, cină festivă de Revelion şi o cină românească, ajung la preţul de 530 de euro de persoană. Nici la Sinaia turismul nu este mult mai ieftin decat de cel practicat în Poiana Braşov.

Apogeul este atins de vilele aparţinînd Complexului Hedy (18 locuri), unde numai cazarea costa 910 euro pe noapte. Cele mai ieftine variante răman însă pensiunile prahovene, unde cazarea, masa şi cina festivă de Revelion se încadrează între 44 şi 66 euro de persoană pe zi.

Spicuind presa de profil am mai constatat ca România promovează si turismul cultural. Se încearcă atragerea unui număr mai mare de turişti britanici prin promovarea tururilor culturale şi a Deltei Dunării, dupa cum aveau sa declare reprezentanţi români la Targul Internaţional de Turism de la Londra. Excursiile in Romania s-au impus pe piata britanica in special pe segmentul de turisti cu venituri peste medie si cu un nivel ridicat de cunostinte. În cazul sejururilor culturale, preţurile pornesc de la 700-800 de lire sterline pentru şapte-opt zile şi ajung la 1.000-1.100 de lire la circuitele de peste 10 zile, care includ obiective turistice din Bucureşti, Transilvania, Maramureş şi Bucovina.

Ecouri

  • Sebastian Buhai: (16-11-2004 la 00:00)

    Este perfect adevarat ca avem un potential ENORM in privinta turismului, dar este la fel de adevarat ca ne batem joc de el. Atat din punct de vedere al serviciilor oferite cat si din punct de vedere al preturilor, ofertele noastre nu se compara cu oferte europene din Slovenia, Cehia, Slovacia, chiar Austria!!, etc. E nevoie de investitie in turism, dar e nevoie de o investitie gandita. Au fost destule facute cu hei-rup-ul autohton si doar cu gandul de face ceva inaintea altora. Evident acestea au ramas tot in stadiul de hei-rup si pierd continuu teren in fata competitiei tarilor din Europa Centrala si de Est. Preiau mai jos un articol publicat tot in ziarul Capital (www.capital.ro), autoare fiind Fulvia Meirosu, care insista pe aceste idei:

    Partieeeee! Incepe sezonul de schi
    In ianuarie si februarie, tarifele pensiunilor din Austria scad la jumatate fata de Sarbatorile de iarna

    Din cauza tarifelor astronomice ale hotelurilor de pe Valea Prahovei, o vacanta de schi in Muntii Carpati este la fel de scumpa ca una in Alpi. Iar pentru 400 de euro de persoana, se ofera servicii de mai buna calitate in Slovenia decat la Sinaia. De regula, acest gen de programe de schi este alcatuit de agentiile de turism la cererea clientilor, majoritatea acestora calatorind cu autoturismul si dorind sejururi de 5-14 zile. Cum principala destinatie externa promovata de tour operatori este Austria, tara care se afla la doar 1.000 de kilometri distanta, cei mai multi romani merg pana acolo cu masina personala. Avantajul este ca se pot sa plimba cu usurinta de la o partie la alta sau in fiecare zi in alta statiune, iar la intoarcere se pot opri sa viziteze Ungaria. Variante mai putin costisitoare decat Austria sunt Cehia, Slovacia si Slovenia. Pretentiosii pot opta pentru un sejur de schi in Elvetia, in Padurea Neagra din Germania sau in Alpii Francezi, zone in care majorita!
    tea hotelurilor dispun de sauna, piscina sau jacuzzi. Tarifele sunt comparabile cu cele din Romania sau chiar mai mici, pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Iar un schior adevarat va fi impresionat de concursurile organizate pe partiile luminate feeric seara, de plimbarile cu sania si de jocurile cu zapada. Cea mai cunoscuta statiune din Franta, Chamonix, este situata la poalele varfului Mont Blanc (4.807 m). Cunoscut ca oras cosmopolit, Chamonix a devenit statiune de schi inca din 1893. Supranumita „capitala alpinismului”, statiunea are circa 200 de magazine, numeroase baruri si restaurante. In apropiere se afla statiunea Argentiere care asigura accesul facil la partiile din masivul Grand Montets si la ghetarii pe care se poate schia. Partiile pentru incepatori se afla la intrarea in statiune, in zona Les Chosalets. Situat in Alpii austrieci, la jumatatea distantei dintre Innsbruck si Salzburg, Kitzbuhel are o rezonanta speciala pentru iubitorii schiului. Sunt mul!
    te statiuni de schi bune in lume, dar nici una nu se poate lauda cu faptul ca atrage schiori din 40 de tari. In plus, nici una nu este situata la poalele faimosului munte Hahnenkamm, unde se organizeaza legendara cupa de schi alpin. Candidata la organizarea Olimpiadei de iarna din 2006, statiunea Kitzbuhel, cu arhitectura sa traditionala, este o combinatie reusita intre atmosfera colorata a unei zone sportive si eleganta unei statiuni moderne, care are cate ceva pentru fiecare. La fel de atragatoare este statiunea Zell am See, amplasata pe malul lacului cu acelasi nume si la poalele muntelui inalt de 3.000 de metri. Situata la 82 kilometri de Salzburg, statiunea se remarca atat prin facilitatile sale, precum si prin apartenenta la cunoscuta regiune de schi Europa Sportregion.
    Statiunile din Austria ofera nenumarate facilitati
    Kranska Gora, una din cele mai renumite statiuni montane din Slovenia, este situata in partea de nord-vest a tarii, aproape de granita cu Austria si Italia, la 85 kilometri de Liubliana. In vecinatatea statiunii se afla Parcul National Triglav, cu varfurile impunatoare ale Alpilor Iulieni, paduri ce se intind intre Ratece si Mojstrana, precum si numeroase partii de schi. Accesul este extrem de facil, intrucat statiunea se afla la intersectia principalelor autostrazi din Slovenia. Conditiile climatice si starea zapezii sunt favorabile practicarii tuturor sporturilor de iarna, iar partiile sunt potrivite pentru toate categoriile de schiori. In fiecare an in aceasta zona se desfasoara una din etapele Cupei Mondiale de Schi. Alte posibilitati de sporturi de iarna: pista pentru sanii (5 km), centre de inchiriere echipament, zapada artificiala. Un sfat util pentru schiorii impatimiti: asteptati pana in ianuarie, cand tarifele hotelurilor scad la aproape jumatate, exista nenumarate!
    oferte speciale, iar statiunile nu mai sunt atat de aglomerate. De exemplu, o saptamana la o pensiune din Kitzbuhel (Austria), costa in ianuarie 260 de euro de persoana, tarif care include cazare si demipensiune. Tineti minte ca desi cazare este rezonabila, un schi-pass de o zi in Austria costa relativ mult, astfel ca este de preferat sa rezervati un abonament pe o saptamana. Pretul ridicat al schi-pass-ului este insa compensat de reducerile substantiale oferite copiilor: majoritatea hotelurilor ofera reduceri de 50-100% copiilor pana la 12 ani.

    Oferte pentru toate tarile si toate buzunarele
    • Austria – 4U Travel – Kitzbuhel, Hotel Bruggerhof*** – 54euro/pers./zi cu demipensiune, in perioadele: 18.12-25.12, 08.01-04.02, 19.02-01.04. Zell am See, Hotel Landhaus*** – 42 euro/pers./zi cu demipensiune, in perioadele: 11.12-25.12, 02.01-28.01, 26.02-08.04. Kaprun, Hotel Trauner*** – 42 euro/pers./zi cu demipensiune, in perioadele: 01.11-18.12, 02.01-04.02, 26.02-18.03, 26.03-22.04.
    • Cehia – Paradox Travel – Bozi Dar – 32-64 euro/pers./zi, cazare cu demipensiune la Hotel Praha***. Tarifele difera in functie de perioada.
    • Slovenia – Accent Travel – Bovec – 229 euro/pers./sejur 7 zile cu demipensiune la Hotel Kanin***.
    • Elvetia – Perfect Tour – St. Moritz – de la 82 euro/pers./zi, cazare cu demipensiune la Hotel Hauser***.
    • Franta – Romantic Travel – Chamonix – 378 euro/pers./sejur 7 nopti cu mic dejun la Hotel Croix Blanche***, in perioadele: 11.12-18.12, 01.01-05.02, 12.03-23.04.
    • Italia – Romantic Travel – Val Gardena – 108 euro/pers./zi, cazare cu mic dejun la Hotel Maciaconi***, in perioadele: 19.12-26.12, 22.01-29.01, 19.02-05.03.
    • Romania – CMB Travel – Borsa – Hotel Cerbul*, 32 euro/camera/zi. Vatra Dornei – Hotel Intus**, 450.000 lei/pers./zi. Paltinis – Hotel Cindrel** – 1.100.000 lei/camera/zi cu mic dejun. Durau – Hotel Brandusa**, 550.000 lei/pers./zi. Azuga – Vila Flora**, 16 euro/camera/zi.

    Fulvia Meiroşu

    Autor: Sebastian Buhai



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dintre toate sensurile

Dintre toate sensurile pe care le-am atribuit vietii mele Singurul care a supravietuit timpului este cel pe care l-am descoperit...

Închide
3.144.30.14