caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Fotografia Zilei



 

TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu

de (17-1-2011)

In urma decretarii legilor rasiale din 1938, Marcel Iancu (1895-1984), pictor si arhitect evreu, simtind pe propria piele cumplitul antisemitism din Romania, a decis sa isi paraseasca tara natala. In ianuarie 1941, in Pogromul de la Bucuresti, legionarii il asasineaza pe cumnatul sau, Michael (Misu) Goldshlager Costin. Cateva zile dupa Pogromul din Bucuresti, familia Iancu emigreaza spre Palestina.

Aflat inca in Romania, Marcel Iancu incepe seria de peste 100 de creatii pe tema Pogromului si a Holocaustului.

Desi, de-a lungul vietii sale, artistul a dorit ca aceste desene sa fie prezentate intr-o expozitie speciala, cu toate ca in 1981 editura Am Oved din Israel a cules 28 dintre ele (impreuna cu creatii ale poetilor de limba ebraica – Bialik, Tchernihovski, Altermann si altii), intr-un album cu titlul ” Kav Haketz”, abia in anul 1990, 6 ani dupa moartea lui Marcel Iancu, la Muzeul Ein-Hod, la Yad Vashem- in Ierusalim, in Knesset si in kibutzul Lohamey Haghetaot, 80 dintre aceste desene sunt reunite intr-o expozitie itineranta sub titlul „On The Edge” ( Pe Muchie).

In memoria victimelor din Pogromul de la Bucuresti (21-23 ianuarie 1941), vom publica zilnic, timp de o saptamana, creatii ale lui Marcel Iancu, avand ca subiect Pogromul din Bucuresti si Holocaustul.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Am eşuat la testul compasiunii

Pe parcursul anului 2010, declarat Anul luptei împotriva Sărăciei şi Excluziunii Sociale, au avut loc mai multe conferinţe şi s-au...

Închide
18.223.172.243