caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Despre imaginatie

de (8-11-2004)

Imaginatia este matrita in care sunt modelate planurile ideale ale omului. Se spune ca omul poate crea tot ceea ce reuseste sa-si imagineze.
Unica limitare a omului, in ceea ce priveste ratiunea, consta in dezvoltarea si in folosirea imaginatiei sale.

Automotivarea este cheia

Marii oameni de afaceri din domeniul industriei, al comertului sau financiar, precum si marii artisti, muzicieni, poeti si scriitori au devenit celebri deoarece si-au dezvoltat puterea automotivationala.

In timp ce va desfasurati munca cotidiana, ganditi-va in mod constant la felul in care ati putea face aceasta munca mai bine, intr-o maniera mai eficace.
Ganditi-va la schimbari, care sunt inevitabile si daca astfel de schimbari sau inovatii se pot efectua imediat.
Si daca va simtiti limitati, aduceti-va aminte de cuvintele lui Frank Wright care spunea: „Rasa umana a construit lucrurile cele mai bune atunci cand limitarile erau cele mai mari si cand, prin urmare, se cerea maxim de imaginatie pentru a construi ceva nou.”

Limitarile par sa fi fost din totdeauna cele mai bune prietene ale arhitecturii, ale artei, ale dezvoltarii economice si culturale.

Pentru cei care doresc sa-si construiasca viitorul , nu va faceti probleme in ceea ce priveste limitele, ci amintiti-va ca ele pot fi cele mai bune prietene ale voastre, pentru ca ele va pun la lucru imaginatia.

Imaginatia poate fi asemuita cu un laborator unde sunt elaborate toate planurile omului, impulsul si dorinta prinzand forma si materializandu-se cu ajutorul imaginatiei.

Ganditi-va la Jules Verne a carui imaginatie, poate „exagerata” pentru epoca in care a trait, a anticipat practic multe dintre realitatile timpului nostru.
Facultatile imaginative se manifesta sub doua forme:

1. Imaginatia sintetica:
cu ajutorul acestor facultati, vechile concepte, idei sau planuri pot fi repropuse in alte combinatii. Aceasta facultate nu creaza nimic, lucreza doar cu materialul experientei, educatiei si observatiei, material care este deja propriu individului. Este capacitatea folosita de cele mai multe ori de catre inventatori.

2. Imaginatia creativa:
cu ajutorul acesteia omul isi stimuleaza inspiratia si, intotdeauna, gratie acesteia sunt produse noile idei. Acest tip de imaginatie actioneaza in mod automat si doar atunci cand mintea lucreaza la capacitate maxima, ca de exemplu atunci cand este stimulata de emotia generata de o dorinta foarte mare. Capacitatea creativa se dezvolta direct proportional cu folosirea ei. Cei mai mari artisti, muzicieni, poeti, scriitori, bancheri si oameni de afaceri au devenit astfel deoarece si-au dezvoltat aceasta capacitate.

Atat imaginatia sintetica, cat si cea creativa se dezvolta prin folosire.

Dorinta este doar un gand, un impuls…

(adaptare dupa Bruno Medicina)

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (8-11-2004 la 00:00)

    Mi se pare ca este adevar in ceea ce scrii. Mai dezvolta putin daca vrei sistemul regulilor automotivarii si ideea imaginatiei in forma superioara enuntata de tine. Mi pare ca si altora le lipseste informatie in aceasta zona. Eventual indica cateva surse ca sa aprofundez macar cunoasterea fenomenului.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rusia ratifica Protocolul Kyoto

(compilatie din presa internationala recenta) Ieri seara tarziu, joi 4 noiembrie, Vladimir Putin a semnat ultimul act necesar ratificarii "Protocolului...

Închide
3.144.37.147