Am citit articolul cu deosebita atentie…
Voi incerca (nu fara emotie) sa lansez ecoul meu la acest material… “Emotii” avand in vedere notorietatea statutului de jurnalist al autorului, precum si de expert in domeniu al acestuia.
Cu lacunele pe care nu ma sfiesc sa recunosc ca le am (incepand, de ce nu, chiar cu “lipsa” provocata de nevizionarea filmului “Green Card” cu Gerard Depardieu, lipsa pe care, insa, voi incerca sa o repar deindata ce se va ivi…oportunitatea), voi incepe sa spun ca tonul acestui material mi se pare unul cat se poate de pesimist: dezolant de pesimist. L-am recitit si in speranta ardenta de a descoperi macar printre randuri acea…solutie (daca ea intr-adevar este iar eu nu am sesizat-o, imi cer iertare), fie ea si… banal de simpla sau innebunitor de sofisticata.
Nu am descoperit-o asadar…
Vorbim de o mostenire, mereu ACEA mostenire, adusa si readusa… in prim plan… Vorbind atat de mult despre ea, nu stiu de ce mi se creaza imaginea unei tumori care pur si simplu isi face de cap intr-un organism, prin simplul motiv ca… i se da atentie… Si ca urmare ia …proportii uriase in timp record…
Nici nu vreau sa vorbesc despre… asa-zisele salarii din Romania. Vorbind despre ele, e putin, putin de tot spus ca… “rosesti” pomenindu-le…. Cu riscul de a nu ma exprima folosind cuvintele cele mai elegante, voi spune ca …doar gandindu-te la un salariu primit in Romania, ti se face de-a dreptul…. greata …
Caracterul pesimist al articolului merge pana acolo incat imaginea pe care mi-o creioneaza indica o Romanie IZOLATA pentru mult timp de acum incolo: DIN CARE ies doar borfasii (cei cu ganduri “de buna credinta” neputandu-se bucura de acest privilegiu intr-un timp cat de cat… favorabil), dar si IN CARE acestia din urma nu pot supravietui… nu intr-un mod decent…
Mai inteleg ca individual….. nici o sansa…
Mari sanse nu i se acorda nici … Masei, din motive obiective, lesne de inteles si ireprosabil redate in acest articol….
Ce ramane totusi de facut????
Nimic????? Nu cred. Nu vreau sa cred….
Sa incercam, indraznesc sa spun, ca parte din “MASA” de aici cu parte din “MASA” de dincolo, cei care INTELEG aceste lucruri si care nu se limiteaza doar la a cumpara, la preturi mizere, forta noastra de munca; cei care nu se limiteaza doar la a RADE de aceasta situatie; cei care vor si au si putere sa faca ceva…. sa aiba curaj… Sa-si uneasca fortele…
Nu putem doar sa ne limitam la a ne lamenta condamnand o mostenire de care la urma urmei, chiar daca pornim de la nivel individual, ne putem debarasa…
Nu am scris acest ecou in ideea de a …critica… Departe de mine acest gand.
Nu sunt expert, nu sunt specialist, sunt un simplu om. Un om care aspira la mai mult, la mai bine si care nu poate fi judecat pentru asta….
Si mai stiu ca orice problema are o solutie…. Una extrem de simpla sau strigator la cer de complicata… Dar aceasta EXISTA…. Si cineva o va descoperi… Poate nu generatia parintilor, poate nu a noastra… dar am convingerea ca cei care vor veni dupa noi o vor afla… Si acest gand imi da un sentiment de pace….
—— Alte Ecouri ——-
Titlul articolului: Dreptul de a munci
Ecou: Interesanta privire de ansamblu. Sa inteleg ca monopolul Romanilor pe Romani fac salariile atat de mizerabile. Asta inseamna un alt lucru groaznic: ca va trebui sa ne scoatem noi pe noi din galeata in care suntem. Ca va trebui, odata si odata, sa punem mana pe lopata. Pentru ca daca nu munceste nimeni eficient pentru ca nu se merita ajungem ca nimeni sa nu lucreze. Vorba celor din Catavencu „Iti dai seama, daca eram popor mai harnic, ce mai furau astia de pe urma noastra?”. Si sa nu uitam ca daca nu face nimeni nimic, ce chestie, nu se va intampla nimic.
Autor: Radu Gheorghe
Articolul este corect, depresiile domnisoarelor incepatoare nu se pun la socoteala. Ceea ce mi
se pare ca lipseste este un adevar „politic-incorect” si anume ca tarile dezvoltate AU TOT INTERESUL ca aici (si in alte parti) sa existe forta de lucru ieftina. Exemplu bun Ungaria, care cum a lasat ciocul mic si a terminat cu vrutul de salarii, a primit (instrumentat de Germania) un acord favorabil UE. Deci lucrurile sunt SIMPLE: bogatia unora se bazeaza pe munca altora. Este drept ca bogat fiind, la un moment dat dispui de timp si resurse ca sa gasesti eficienta, s-o standardizezi (alta munca si alti bani !) si s-o vectorizezi in exterior (alta investitie, alt profit). La fel de adevarat este ca idiotii si cu pungasii nu numai s-au auto-sustinut (frica de propria incapacitate duce la spiritul gregar contra majoritatii oneste), dar au si fost SUSTINUTI DIN EXTERIOR in a accede, de notorietate fiind cumpararea listelor de condamnati (pt. gainarii mai mici sau mai mari) din vremea lui Ceausescu, de catre diferite cercuri externe Romaniei (din Est si Vest !). Iar apoi i-am vazut in Parlament si pe la „firme” patroni: Trita Fanita, Sorin Vantu, etc. As zice sa nu mai focalizam asupra defectelor poporului, multe dintre ele induse de situatie, si sa mai vedem si lucrurile care (NU SE VOR) a fi spuse!