caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

In Rusia – Criza financiara in plina desfasurare?

de (12-7-2004)

Cooperarea intre D-nii Bush si Putin pare sa mearga din plin: recent, Khodorkovski a vorbit in puscarie, in urma promisiunilor de a i se usura situatia. Astfel, Putin a obtinut o lista intreaga de banci ruse si straine ca si de experti fiscali care au ajutat companiile acestuia sa eludeze fiscul rus de sume uriase, pe parcursul unei intregi decade.

Recentul deces in accident de elicopter al avocatului britanic implicat in structurarea companiilor off-shore ale anturajului Khodorkovski nu a intimidat autoritatile ruse de a elucida complicatele inginerii financiare facute din anii 90 incoace.

Rusii la randul lor au comunicat informatiile colegilor americani, care s-au grabit sa inculpe compania KPMG, pe care e posibil sa o astepte o soarta similara Andersenului. Seful financiar al acesteia din urma, fostul partener-manager al sectiei de taxe, a demisionat saptamana trecuta, pt. a incerca sa salveze compania de la prabusire.

Acum autoritatile ruse, dupa modelul Patriot Act-ului American, au cerut tuturor bancilor comerciale prezente in aceasta tara sa isi prezinte structura actionariatului, sau altfel nu vor putea intra in circuitul de asigurare al depozitelor pentru deponenti, care va intra in vigoare curand.

Problema care s-a creat e un caz dublu de „moral hazard”, pt. ca. pe de o parte, bancile nestiind daca au fost categorisite pe lista neagra, nu stiu daca sa impacheteze sau sa incerce salvarea, iar pe de alta parte, investitorii, prevestind o vendetta, s-au bulucit sa-si scoata toti banii, ceea ce a provocat o criza acuta de lichiditati.

Realitatea sistemului bancar rus este ca 80 la suta din banci supravietuiesc din comisioane din transferul de bani, si mai putin din creditarea intreprinderilor, deci este clar ca diferite transferuri pot fi clasificate ca dubioase, la discretia ofiterilor fiscali, iar astfel functionarii de stat ajungand sa aiba painea si cutitul, dupa binecunoscutul arhetip Carpato-Danubiano-Pontic.

Banca centrala a Rusiei s-a grabit sa ajute, oferind imprumuturi si coborand cota rezervelor obligatorii, dar e clar ca diferiti clienti vor beneficia de cote/ dobanzi diferite, probabil in functie de cum sunt vazuti de clasa politica, deci pe termen lung se vor vedea schimbari la nivelul cotelor de piata detinute de unele banci, nu in urma unei imbunatatiri competitive.

Ramane de vazut daca Dnul Putin va invata din arhetipul romanesc in care combaterea coruptiei printr-o multitudine de functionari de stat de ranguri mici creaza cresterea puterii acestora din urma, care in final duce la o redirectionare si chiar la o posibila crestere a coruptiei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Din ‘Maktub’ – de Paulo COELHO

Spune maestrul: 'Astăzi e o zi frumoasă pentru a face ceva ieşit din comun. Am putea, de exemplu, să dansăm...

Închide
3.137.219.213