caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Mostenirea lasata Americii de Ronald Reagan: liberalizarea pietelor de capital.

de (14-6-2004)

Vineri 11 Iunie, bursele americane au fost inchise, pentru a comemora un presedinte ilustru: Ronald Reagan, initiatorul modelului de piete financiare integrate in intelesul actual al termenului.

Acest vizionar a fost initiatorul liberalizarii contului de capital al Statelor Unite, intensificand cheltuielile guvernamentale care au condus treptat la cresterea deficitelor bugetare americane. Se spera ca datorita riscului politic redus al obligatiunilor de trezorerie si randamentului superior al acestora, crescand emisiunile de obligatiuni, investitorii straini vor veni pe pietele financiare, compensand deficitele bugetare si rezultand astfel intr-un Cont de Capital net pozitiv.

Acest lucru s-a intamplat, iar astfel cresterea cheltuielilor guvernamentare a putut fi translatata intr-o crestere a standardului de viata al americanilor.

Astfel, emisiunile de obligatiuni guvernamentale americane s-au dublat intre 1980 si 1988, ajungand la cifra de 1183 de miliarde de dolari cand Reagan si-a incheiat cele 2 mandate prezidentiale. Volumul obligatiunilor tranzactionate a crescut cu circa 25 la suta pe an in aceeasi perioada, de la 18 miliarde de dolari pe zi in 1980, la 102 miliarde de dolari pe zi in 1988.

Liberalizarea contului de capital a condus la ruperea corelarii investitiilor in obligatiuni guvernamentale de economiile americanilor, prin cresterea participarii investitorilor straini, stiut fiind faptul ca rata de economisire a americanilor era, si continua sa fie, destul de redusa. Japonia, tara cu cea mai mare rata a economisirii din lume, a fost si continua sa fie un exemplu notabil in acest sens, aceasta fiind principalul investitor in obligatiuni americane la momentul de fata.

Paul Volcker, guvernatorul Bancii Nationale americane in timpul presedentiei lui Reagan, care isi incepuse mandatul sub presedintele Carter, fiind pastrat in functie de Reagan, a fost cel care a declansat o lupta sustinuta cu inflatia, conducand la cresterea increderii investitorilor in sistemul financiar si la inceperea unei perioade de 20 de ani de ascensiune sustinuta a pietelor financiare americane. Sub Volcker, Reagan a permis Federal Reserve-ului (Bancii Nationale) sa devina independenta fata de influentele politice, sporind credibilitatea institutiei ca principal arbitru al pietelor financiare, astfel conducand la cresterea stabilitatii si a gradului de previzionare al pietelor financiare americane.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Primele impresii dupa alegerile locale

1. PSD a stapinit cvasi-totalitatea mediei si nu i-a folosit la nimic! 2. PSD a avut nu 28% din 'localnici'...

Închide
3.144.18.59