Titlul articolului: In apararea globalizarii?
———————————————–
Ecou: Stimate domn,
Recentele declaratii ale Dl. Schroeder cu privire la necesitatea consolidarii sistemului bancar in Germania, ca si cu privire la necesitatea uniformizarii regimului de taxe in Uniune pentru noii veniti, concomitent cu amenintarea cum ca, in cazul neaprobarii Constitutiei Europei de catre Marea Britanie, aceasta ar pute fi exclusa din uniune, ofera a serie de semnale mixte referitor la avantajele noilor veniti, ca si perceptia ca Marea Britanie, prin adoptia modelului american de neinterventionism guvernamental, ar putea periclita interesele strategice ale Uniunii, in care interventionismul guvernamental joaca un rol pricipal. Dumneavoastra ce parere aveti?
Cu multumiri.
Autor: Armand Mihailesco, Avocat Comercial – Ottawa
———————————————–
Stimate domn,
Referitor la declaratiile D-lui Shroeder de a incuraja Deutsche Bank sa achizitioneze PostBank, care este in curs de privatizare: acest lucru este continuarea unui eveniment mai vechi, acela de nu permite anul trecut lui Deutsche sa fuzioneze cu CitiBank. Deci este acum clar ca o concurenta acerba intre institutiile bancare europene si americane a inceput. A se vedea si recentele achizitii ale RBS in America, ca si cele anuntate de PariBas. In 2003, pentru prima data volumul obligatiunilor in Euro a depasit pe cel al obligatiunilor emise in dolari! Referitor la PostBanc, acest lucru seamana cu situatia prezenta a Cec-ului romanesc: este clar ca necesitatea mentinerii celui mai extins sistem de oficii bancare in sistemul bancar national este de importanta strategica.
Cancelarul dealtfel s-a opus anul trecut modificarii codului European de achizitii, lucru care ar fi permis lui Volkswagen sa fie cumparata in mod ostil. Guvernul francez de asemenea, anul acesta, incuraja grupul farmaceutic Sanofi-Synthelabo sa faca o oferta si sa cumpere pe Aventis. Deci este clar ca valul globalizarii trebuie tratat cu multa precautie, ca sa nu se transforme dintr-un val al ocaziilor intr-o amenintare.
Cum Germania intra in al patrulea an de stagnare economica, avand cel mai mare cost de productie pe muncitor din lume dupa Norvegia datorita salariilor si cotelor sociale ridicate, este clar ca intentiile cancelarului sunt de a salva locuri de munca, locuri de munca care, in contextul in care noii veniti in uniune intentioneaza sa reduca taxele corporatiilor mult sub cota vechii uniunii, pot pleca catre acestia.
Se pare ca Marea Britanie, prin faptul ca nu intentioneaza sa-si reduca deficitele la cotele stabilite de Maastricht si, mai mult, datorita faptului ca a anuntat ca intentioneaza sa adere la euro doar in eventualitatea in care rata de schimb se va situa la nivelele actuale, f. ridicate, fapt ce ar sfida Germania, care a aderat la euro la un nivel paritar scazut, sa fie perceputa de catre uniune ca un oportunist. Mai mult, dupa cum spuneti dvs. in mod correct, adoptand neinterventionismul American, ei par a nu merge la unison cu politica industriala europeana.
Avantajul momentan care se intrezareste pentru Romania este faptul ca dupa atentatul terorist de la Madrid, esticii sunt tratati momentan cu mai multa simpatie decat nord-africanii prezenti in Europa. In conditiile in care Turcia se pare ca nu va fi admisa, poate noii veniti vor putea concura la obtinerea unor slujbe care erau facute in mod traditional de nord-africani si turci, si astfel in mod echitabil Romania poate fi compensata acum, mult mai tarziu, pentru eroismul cu care a aparat portile Europei de extinderea Imperiului Otoman timp de sute de ani.