caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Trei motive de fericire

de (28-3-2004)

Urmaresc de mai multa vreme evolutia acestui portal. M-am decis in cele din urma sa solicit un statut de membru, pentru a putea propune articole si in alta parte decat la Forum. Fiind acceptata practic imediat, “verific” prin acest articol daca voi fi si publicata…

In contrast cu presa din Romania, portaluil RLIV se ocupa de cu totul altceva. Am incercat sa inteleg de ce. Ajuta la ceva ruperea asta de “realitate”? Editiile on-line ale ziarelor Romania Libera (in domeniul .RO si nu .COM, daca mai este cineva care confunda adresa portalului cu cea a ziarului), Ziua, Adevarul, si asa mai departe, sunt in aceste zile absorbite de figurile politice ale zilei, de cancanuri, de stiri de senzatie. Portalul RLIV ne vorbeste despre notiuni abstracte, viitor, retele de oameni, etc. si mai putin despre ceea ce se intampla efectiv in tara.

Continutul materialelor publicate nu lasa nici o indoiala ca portalul are un “sistem de cenzura” bine pus la punct iar cei care il mentin urmaresc un scop. Daca aceasta cenzura urmareste pastrarea unui loc curat, departe de interventii si polemici suburbane, este un punct castigat. N-am vazut inca nici propaganda de partid, deci pot presupune cu oarecare siguranta ca grupul care realizeaza portalul este neafiliat (cu atat mai mult cu cat par sa doreasca a crea un sistem de organizare propriu). Comparatiile pe care le fac cu alte situri romanesti ma duc cu gandul ca portalul RLIV se deosebeste de toate, prin aceea ca isi propune sa stimuleze cititorii sai sa se gandeasca la viitor. Se vorbeste de idei de afaceri, de planuri, se incearca sa se creeze o retea de vorbitori de limba romana in intreaga lume. Laudabil, dar nu stiu daca vor reusi. Pretutindeni oamenii sunt sceptici si trebuie sa le dai mult inainte de a le si cere sa participe…

Pentru noi, cei plecati temporar sau permanent din tara, a face ceva pentru Romania mai mult decat a-i imbunatati imaginea prin propria noastra prestatie in universitatile, locurile de munca si imprejurarile in care ne gasim, este aproape imposibil. De aceea m-am gandit sa propun cititorului si un alt punct de vedere: cand nu poti face ceva pentru tara ta, fa pentru tine. Progreseaza, construieste-ti carera, succesul, bunastarea materiala. Va veni o zi cand, lipsit de stressul cotidian (marea majoritatea a celor care au ales sa plece din Romania au avut acest motiv) vei putea ajuta si pe altii.

M-am gandit sa propun cititorului sa caute in mod activ si constient, trei motive de fericire, in fiecare dimineata. Se gasesc. Exista si prezent, nu numai viitor. Iar oamenii pot fi fericiti din o mie si unu de motive: pentru ca membrii familiei sunt sanatosi, pentru ca au un serviciu, pentru ca pot sa-si planifice si sa-si realizeze o vacanta, pentru ca au luat copiii note bune la scoala sau au avut rezultate sportive bune, pentru ca e o zi frumoasa, pentru ca pot face o diferenta in viata cuiva, etc. etc. Grijile noastre obisnuite, grijile care provin din sperante greu sau imposibil de indeplinit, sunt mai usor de suportat daca ne incapatanam sa fim fericiti si in prezent, nu doar sa construim pentru viitor.

Ecouri

  • Nunweiller Johann: (28-3-2004 la 00:00)

    Am avut norocul ca intr-o zi de servici cu multe task-uri sa dau peste aceste randuri.Frumoase randuri. Cladim o lume mai buna, frumoasa si prin noi insine, prin curatenia noastra prin grija pe care o aratam fata de noi si fata de cei care nu au nororcul nostru.
    Prin grija lucrului bine facut, a responsabilitatilor noastre.
    Nu stiu daca aceste randuri vor ajunge la tine dar ti-am citit eseul cu placere si ma bucur ca ai o profesie care te pune in contact cu oamenii, ideile si locurile.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Stratul Urmator

Istoria societatii umane este stratificata, iar liniile de demarcatie intre diferite niveluri de civilizatie sunt marcate de revolutii tehnologice. Trecerea...

Închide
3.15.228.171