caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Parcajul subteran din Piaţa Universităţii între necesitate şi nelegalitate

de (2-1-2011)

Într-o zi de toamnă târzie priveam cu neputinţă cum erau scoase statuile din Piaţa Universităţii pentru a fi amplasate în parcul Izvor. Departe de istorie, într-un oraş din ce în ce mai desfigurat.

Acum câtva timp Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional lansa „Cartea neagră: distrugerea patrimoniului arhitectural şi urbanistic din România: [Bucureşti, 1990 – 2009]” (autori: Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai, Andrei Pippidi).

Oare nu suntem martorii pasivi ale distrugerilor patrimoniului arhitectural şi urbanistic, a unor proiecte inutile si constisitoare, a unei administrari deficitare a orasului, în condiţiile în care nu sunt bani pentru consolidarile constructiilor afectate de cutremure si cand mai exista cartiere în Bucureşti fără canalizare şi fără străzi asfaltate?


foto:MN

Vă propunem spre dezbatere câteva aspecte importante parcajul din Piaţa Universităţii Bucureşti:

1) Este necesară construirea parcajului subteran din Piaţa Universităţii Bucureşti în contextul crizei actuale? Se ştie că la Intercontinental mai există un alt pasaj subteran de ani de zile, ce se întâmplă cu acesta? De ce nu este modernizat, renovat etc.?

2) Cine a aprobat această investiţie? Sunt răspunzători în faţa legii cei care au aprobat?

3) Care este suma reală la care se ridică această investiţie şi cine este investitorul? Cu alte cuvinte, cine plăteşte în plină criză?

4) Au fost descoperite mai multe schelete umane şi morminte datând din perioada secolului al XVI-lea pe acest amplasament. Ce măsuri legale s-au luat?

„Conform legislaţiei din România, beneficiarul care doreşte să cosntruiască o parcare cu o adâncime de 20 de metri a fost nevoit să apeleze la cercetarea arheologică pentru a se cunoaşte care sunt realităţile din teren. Din săpăturile anterioare ştiam că există aici două biserici: cimitrul şi vestigiile de la Sf. Sava. Atunci, conform contractului dintre muzeu şi Institutul de Arheologie pe baza unor autorizaţii. De pe 5 noiembrie arheologii efectează cercetări în această zonă. În funcţie de rezultatele care vor fi date Ministerului Culturii se va aproba sau nu proiectul pentru această parcare. Această parcare trebuie să ţină cont de acest studiu arheologic”, a declarat Gheorghe Mănucu, şeful secţiei Arheologie-Muzeul Bucureşti.

5) Se respectă legislaţia în România?
Art. 24 alin (1) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare – actualizata 2009 consideră infracţiuni „a) executarea, fără autorizatie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b”) respectiv „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii 50 /1991 republicată din „lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la constructii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelasi imobil – teren si/sau constructii, la constructii amplasate în zone de protecţie a monumentelor si în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate”.

Care este poziţia oficială a Ministerului Culturii?

Dar a Inspectoratului de Stat în Construcţii?

Care este opinia oficială a Patriarhiei Române?

Vă redăm un comunicat de presă lansat de curând de OAR semnat de prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc.

Dezbatere privind proiectul parcajului subteran din Piaţa Universităţii

Stimati colegi,

Filiala Bucureşti a OAR s-a autosesizat în urmă cu două săptămâni in privinţa nerespectării de către Prointec Romania, proiectantul parcării subterane din Piaţa Universităţii, a prevederilor PUZ-ului aprobat pentru această zonă.

In consecinţă au avut două întâlniri prealabile cu proiectantul la sediul nostru, cu care ocazie s-au solicitat explicaţii referitoare cu precădere la limitele parcajului precum şi la legăturile sale cu solul, respectiv prezenţa căilor şi rampelor de acces, scări şi lifturi, asigurarea plantaţiei de aliniament, guri de aerisire, elemente ale proiectului care crează servituţi în spaţiul public al pieţii.

Au participat la acest dialog împreună cu preşedintele filialei, arh. Mihai Ene, vicepreşdinte al resortului profesional, arh. Dan Marin consultant al PUZ pe această zonă, arh. Stefan Bortnowski, vicepreşedinte al OAR, arh. Justin Baroncea, membru al Consiliului Teritorial.
Din partea Prointec Romania au participat arh. Ester Gonzalez-Diez, director general, arh. Adrian Andrei, autor proiect si arh. Margareta Fotache.
La una din întâlniri a participat şi arh. Gh. Pătraşcu în calitatea sa de Arhitect Sef al Capitalei.

Explicaţiile oferite de către proiectant au invocat strict aspectele economice şi tehnice, calitatea soluţiei arhitectural urbanistice fiind lăsată în plan secund, ca o consecinţă a soluţiilor propuse în proiect, deşi în cursul dialogului s-a constatat ca există si alte rezolvări, alternative, care să nu vicieze amenajarea ariei civice pietonale de la sol.

Neexistând un angajament ferm din partea proiectantului privind disponibilitatea de a respecta PUZ-ul, am considerat oportună o dezbatere publică la nivelul structurilor şi organizaţiilor implicate în această acţiune de amploare, importantă pentru imaginea centrului capitalei.

La solicitarea conducerii filialei, miercuri 8 nov. a.c. s-a desfăşurat la sediul GDS o dezbatere privind proiectul parcajului subteran din Piaţa Universităţii.
Au fost invitaţi reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, Ministerului Culturii, Registrul Urbaniştilor, Organizaţiei Propatrimonia, ONG-urilor, etc. şi al proiectantului, compania Prointec Romania.
Motivaţia principală a acestei întâlniri o constituia nerespectarea prevederilor PUZ-ului de către proiectantul parcajului subteran.
Din partea Primăriei Capitalei a participat dl. Victor Teodor Iovici, viceprimar şi Arhitect Sef Gh. Pătraşcu.
După prezentarea de către Filială a celor două documentaţii, ale PUZ-ului şi proiectului parcării subterane, accentuând obligaţia proiectantului de a nu se abate de la prevederile PUZ-ului aprobat, am solicitat desprinderea proiectului amenajării Pieţei de cel al parcării, şi organizarea de urgenţă a unui concurs, deschis tuturor arhitecţilor.

Intervenţiile şi luările de poziţie ale participanţilor au fost unanime în sprijinul respectării prevederilor PUZ-ului şi de obligare a proiectantulului să-şi modifice în consecinţă soluţiile care îl încalcă.

Atât Viceprimarul cât şi arhitectul şef s-au angajat în a lua măsurile de impunere a respectării legislaţiei în domeniu, de protejare a acestui spaţiu public reprezentativ şi de organizare a concursului de arhitectură pentru Piaţa Universităţii, în colaborare cu OAR.

In încheiere am informat autorităţile privind hotărârea filialei de a monitoriza respectarea şi aplicarea acestor angajamente.



Nimic despre cimitirul descoperit, nimic despre necesitatea modificării unei investiţii inutile.
Un Plan Urbanistic Zonal nerespectat, dar care „bate” Planul Urbanistic General al oraşului…

(Într-un caz similar la Atena, Grecia,când au fost descoperite oseminte pe amplasament în staţia de metrou Sintagma s-a dispus realizarea unui muzeu în incinta acesteia.)
Şi iată, se organizează un concurs, chiar două?!… Deci nu au fost respectate prevederile autorizatiei? Si nu este nimeni amendat? Nici constructorul si nici proiectantul? O simpla dezbatere eludeaza aplicarea legii?

Surprize, surprize… Concursuri, concursuri…
Timp în care piaţa Universităţii va sta în plină iarnă cu gropile mari lăsate la discreţia Nepăsării…sau Nelegalităţii?

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Israel: Triumful democrației, sau prostia președintelui Katzav?

Dupa cinci ani de actiuni judiciare, schimbari de directie dramatice, zvonuri si presupuneri, s-a pronuntat verdictul in procesul fostului presedinte...

Închide
18.222.120.124