caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Dependenti de viteza

de (23-3-2004)

Zeci de masini oprite pe margine lumineaza cu farurile soseaua cufundata in bezna. Pe drumul inca neterminat, doi bolizi se aliniaza la start, cu motoarele turate. Un tanar chel, mai rotofei, se asaza intre cele doua masini, cu mainile ridicate. De-o parte si de alta a soselei, multimea priveste susotind. Muzica rasuna dintr-o Dacie obosita, in timp ce doua pustoaice sumar imbracate tremura din pricina frigului de toamna. Mainile coboara, rotile scartaie. Mirosul de cauciuc ars ma face sa tusesc. Masinile se indeparteaza brusc, lasand in urma lor numai urletul motoarelor si privirile multimii fericite. O alta noapte de curse ilegale. Sa fie oare vorba de teribilism de capitala, de pustani de bani gata si de pariuri de mii de dolari ?

Luptele de cai
In fiecare noapte, atata timp cat asfaltul nu este manjit cu polei, in acele putine locuri in care gropile din mijlocul drumului sunt mai ascunse, au loc asa zisele lupte de cai. Este vorba despre caii-putere ascunsi sub capotele bolizilor ce participa la binecunoscutele curse ilegale. In locuri precum Aleea Privighetorilor, autostrada in constructie de la Cernica sau Ciorogarla, aproape seara de seara, zeci, uneori sute de tineri se aduna pentru a-si masura pofta cu care apasa pedala de acceleratie. Si asta numai din cauza unui instinct pe care nu-l putem explica. Asa cum unora le place sa manuiasca undita sau mouse-ul, carabina sau crosa de golf, altii prefera “cantecul” motoarelor turate si scartaitul rotilor. Am putea spune ca este un hobby ca oricare altul. De ce este ilegal ? Pentru ca nu exista un mod legal pentru acesti oameni de a-si satisface nevoia de viteza. Chiar daca in ultimii ani o asociatie pe nume Legal Racing organizeaza periodic si in toata tara intreceri legale si cu sprijinul politiei, impatimitii vitezei spun ca nu este de ajuns. Daca la o cursa sprijinita de politie participa 20-30 de masini, la una clandestina se aduna in jur de o suta de bolizi pe noapte. Fructul oprit este mai dulce – asa a fost mereu si asa va ramane. Politia nu poate opri acest fenomen care ia amploare de la an la an. Cursele ilegale vor ramane o parte din viata noastra de locuitori pe asfalt. Insa cine sunt acesti vitezomani ai noptii ce sfideaza legea si fug la aparitia girofarurilor?

Organizarea
Aproape toate cursele ilegale incep si se termina cu acelasi personaj : Mihai. I se spune Micutzu. Nici nu-i greu sa-ti dai seama de ce e poreclit asa : e mic, chel si gras. Atunci cand se urca la volanul masinii sale rosii, amortizoarele se comprima la maximum. Cica e organizator de curse de prin 2000, de cand au inceput romanii sa simta gustul scartaitului de roti. Micutzu este membru al organizatiei No Speed Limit (Fara limita de viteza), fost coleg cu tanarul Andrei Leca, decedat nu demult in urma unui accident la volanul unei masini de 400 de CP. Totul a inceput cu intrecerile de la Policolor, acum trei ani. A urmat Baneasa si Privighetorilor. Acum locurile s-au schimbat. Politia afla repede noile locatii ale curselor ilegale. Una din sarcinile lui Micutzu este sa gaseasca mereu “drumuri noi, sigure, asfaltate, accesibile si masinilor joase”, dupa cum spune el. “-Mai trebuie sa asigur si minimum 1-2 cai de scapare, in caz ca vine politia si sa organizez “sesarii”, cum ii numim noi la curse, oameni care dau de veste in caz ca apare garda”. Ajutat de mai multi tovarasi, Micutzu raspandeste imediat vestea unei curse prin telefonul mobil. Are mare grija cui ii spune locul si ora cursei : “Mai sunt si participanti care toarna. Dar in mare ii cam cunoastem cine sunt. Unul dintre cei mai mari turnatori ne este chiar un prieten, lumea care vine la curse il cunoaste” zice Mihai. Pe la ora 22, mai mult de 100 de masini se aduna in parcarea de la Pescarus, pe piatra cubica. Aici li se spune locul in care se va desfasura cursa. Gasca de masini se risipeste in linistea serii, indreptandu-se catre locul de intalnire.

Tineri si nelinistiti
Participantii la cursele ilegale au fost mereu priviti ca fiind niste pustani de bani gata, cu masini puternice si scumpe, tineri ce pariaza mii de dolari pe noapte, niste adevarati “mafioti” ce ar trebui sa infunde puscaria. Dar situatia vitezomanilor clandestini nu este chiar asa de dramatica. Pe Claudiu l-am intalnit in Autovit, isi cauta o pompa de benzina pentru masina lui, o Honda CRX din ’87. “-Abia imi ajung banii de benzina pentru o noapte de alergat. Trebuie sa muncesc doua luni sa-mi schimb amortizoarele pe fata. Am gasit la Paneuro pompa de benzina, da’ era aproape 2 milioane. Sper sa gasesc una la mana a doua, prin targ”. Florin, un alt participant la cursele ilegale, isi vindea cu 4.800 de Euro masina, un Opel Calibra, in targ. “-Trebuie sa strang bani pentru un apartament cu doua camere. Peste trei luni ma insor. Cred ca o sa-mi iau o Dacie de-asta noua, in rate.”
La intreceri se aduna o multime de masini, de la Porsche pana la Dacia. Cele mai multe sunt BMW-uri “Ursulet”, de prin anii ‘88-’89. Mai sunt si Golf-uri sau Kadett-uri modificate, de acum 14-15 ani. Vechi, dar puternice, asa sunt majoritatea bolizilor ce participa la cursele ilegale. Insa mai gasesti si cate un Porsche sau un Mustang si iti dai imediat seama ca e vorba de un pui de bogatas, de numai 19-20 de ani. Laurentiu participa la curse de aproape un an. Este student la Politehnica in anul 4. Are un VW Scirocco, vechi de cand lumea. Vine mereu cu prietena lui, Elena, o pustoaica maruntica, tunsa scurt. “-Cu masina asta am facut o Alfa Romeo si un BMW 325 de prin 2000. Consuma cam 25l/100 de km. da’ face toti banii, nu gluma ! De la 110 CP, cat avea masina la inceput, cred ca am ajuns la 180 de magari”. Tinerii impatimiti ai vitezei obisnuiesc sa isi modifice motoarele sau caroseriile masinilor. “-Montarea unei turbo-suflante iti face masina sa zboare, da’ se duce motorul intr-un an, doi. Mai bine ii dai benzina ca lumea si mai montezi un eleron, ceva” zice Laurentiu.
In mare majoritate, pustanii care participa la curse sunt studenti. Muncesc pentru a-si intretine pasiunea pentru viteza. Nu sunt ajutati de parinti. Unii dintre ei tin cu Steaua, altii cu Rapid si altii cu Poli AEK. Fie ca sunt studenti, fie ca trebuie sa se trezeasca de dimineata pentru a pleca la serviciu imbracati in costum, rebelii vitezomani, atunci cand se aduna pentru cursa, devin “o fratie”. Nu au treaba cu politica sau cu topul celor mai bogati romani. In timpul liber, lucreaza la masinile lor, cauta piese de schimb, totul pentru a putea alerga pana cand acul kilometrajului refuza sa se mai clinteasca, odata cu lasarea noptii. Si-au facut chiar cluburi de profil si site-uri pe Internet, pentru a comunica mai bine si a se ajuta. Cand unul din ei are probleme, ceilalti nu ezita sa-l ajute. Cand unul de-al lor moare, ei varsa lacrimi si simt durerea. Sunt oameni ca noi toti. Concluzia ? Poate dezamagitoare, insa participantii la cursele ilegale sunt tineri obisnuiti, deloc “ticsiti” de bani, cu masini obisnuite, insa nascuti cu un viciu ilegal.

Pariuri de mii de dolari
Inevitabil, cursele ilegale sunt asociate cu pariuri in care miile de dolari circula din mana in mana. Insa nu multa lume stie ca atunci cand se aduna o suta de masini si pleaca la marginea Bucurestiului la o curse ilegala, nu se fac pariuri. Poate pe o bere, doua, dar niciodata pe bani grei, cum se vehiculeaza. Insa organizatorii nu neaga ca au loc intalniri restranse intre 4-5 masini ce alearga pe bani, pentru 100-200 de “parai”. Acele mii de dolari sau chiar pariuri pe propriile masini, de genul castigatorul ia totul, raman doar niste zvonuri.

La cursele ilegale nu au avut niciodata loc accidente. Nimeni nu a fost ranit in vreo intrecere de viteza maxima. Dependentii de viteza vor sa fie lasati in pace. “-Altii fac pariuri de mii de parai la luptele de caini, ii mai si filmeaza si n-au nici pe dracu’. Pe noi ne paste inchisoarea de la 2 la 10 luni daca ne prinde garda ca ne intrecem pe strada”. Poate ca romanii vitezomani trebuie sa astepte situatia tarilor vestice, in care statul a inteles acest hobby si a infiintat saptamanalele “Track Days” (Zilele pe pista) in care tinerii se intrec organizat, contra unei taxe simbolice. Insa atata timp cat alaturi de cuvantul “curse” va exista ilegalitatea, nu putem sa ne asteptam ca imaginea acestui fenomen sa devina roz.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
In actualul stadiu, este necesara cresterea intreprinderilor romanesti, printr-o faza de achizitii sau fuziuni.

Este simplu de observat rezultatul privatizarii care s-a petrecut in Romania in ultimii paisprezece ani. In marea lor majoritate, noii...

Închide
18.220.139.144