caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Investitii in real estate

de (9-3-2004)

Recomandarea favorita a saptamanii: apartamente cu 2-3 camere aproape de plaja in Brazilia la preturi de 25-50,000 de dolari. Atentie insa la verificarea validitatii titlului de proprietate – angajati un avocat care va costa inca 3,000 de dolari.

De cand presedintele Da Silva a capatat credibilitate, Brazilia a devenit o favorita a investitiilor in real estate cu un bun potential turistic. Mai adaugati 80-100 dolari lunar cheltuieli de intretinere si taxe. Consideram un potential de apreciere de minim 15% annual.

Casele si pamantul nu constituie instrumente investitionale la indemana tuturor; dar prin faptul ca au o valoare tangibila reala ele sunt pe gustul celor mai conservatori dintre investitori.

In Romania, oportunitatile in acest sector s-au imputinat simtitor. De cand ipotecile au aparut ca instrument la indemana publicului larg, dobanzile mari practicate de banci au produs salturi nerealiste ale preturilor.

Iata la ce ma refer: daca ipoteca depaseste 40% din venitul lunar al unei familii, bancile respective ar trebui sa nu acorde imprumutul, pentru ca sarcina lunara este greu de dus. Cum insa se presupune ca veniturile reale nu sunt cele de pe hartie, bancile romanesti incurajeaza economia “gri”, stiind faptul ca marja mare de profit din dobanda le-ar acoperi cheltuielile in cazul unei eventuale revanzari in anii 2-30.

Comisia de supraveghere bancara ar trebui sa monitorizeze strict ratele dobanzilor astfel incat sa nu se produca dezastre familiale datorate ignorantei populatiei, in cea mai mare parte nepregatita pentru a administra imprumuturi mari, si sa asigure disponibilitatea unor titluri de asigurare ipotecara de tip “mortgage insurance” la preturi accesibile, ceea ce ar fluidiza piata ipotecara si ar impinge dobanda in jos.

Totodata lipsa unei piete a securitizarilor face ca bancile sa nu poata sa refinanteze, astfel contribuind la mentinerea unor dobanzi ridicate.

Proprietatile comerciale inca sunt un bun instrument investitional in Romania: recomand o diversificare a 20% din portofoliul investitional in zone rezidentiale ale unor orase cu peste 300,000 locuitori, a nu depasi 50,000 dolari, si pe cat posibil a se asigura validitatea titlului de proprietate cu o polita de asigurare “title insurance” la o companie reputabila de asigurari care va mai adauga 10% la costul investitiei.

Terenurile adiacente viitoarelor autostrazi reprezinta un potential bun. In acest caz, exista totusi riscul unei eventuale exproprieri sau o cumparare fortata de catre stat sub valoarea investita.

In America consideram existenta unei supreaaprecieri de tip “bubble” si recomandam a nu se investi momentan. Totusi, oportunitati de tip nisa exista in zone provinciale de ex. Port Jervis, NY (noua linie de cale ferata pentru navetisti la New York), dar mai bine Matamoras, PA, de unde se poate ajunge usor la linia de cale ferata spre NY, intr-un stat unde nu sunt taxe statale.

Pentru cei din SUA care vor sa refinanteze e un moment bun, anticipam ca ratele vor incepe sa creasca spre sfarsitul anului, posibil dupa alegerile din Noiembrie, conform talmacirilor declaratiilor guvernatorului Bancii Centrale.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
statistici si realitati ingrijoratoare

Statistici si realitati ingrijoratoare Toata lumea cunoaste zicala “Cine nu munceste nu mananca”. Eu am invatat zicala asta de la...

Închide
3.136.23.20