caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

România în Spațiul Schengen: un NU (categoric) deocamdată!

de (26-12-2010)
4 ecouri

Lucrurile sunt clare. Germania si Franta  au adresat  comisarului pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene  o scrisoare prin care cer  oficial amanarea aderarii  Romaniei si Bulgariei   la spatiul Schengen (prevazuta initial  in martie 2011).

Dincolo de plans si ras sa ne amintim  un banc. Care este cel mai puternic anticonceptional? Un NU Categoric !

Germania si Franta  au preferat   sa  inghita un anticonceptional care aminteste de  prea vechiul NIET prin care se “protejeaza” accesul Romaniei la un spatiu la care ar fi avut  dreptul.

Decizia este pur politica  pentru ca in aceeasi scrisoare se aminteste ca  din punct de vedere tehnic procesul aderarii Romaniei si Bulgariei este GLOBAL POZITIV! Prin parte tehnica se inteleg  securizarea frontierelor, a aeroporturilor, etc,  inclusiv legatura la baza de date Schengen. Tot ce tine de un mecanism tehnic de control  a marfurilor si oamenilor este realizat.

Ce carente au gasit cele doua tari? Se vorbeste de “carente” ce au legatura cu  securitatea si justitia,coruptia  plus criminalitatea organizata toate  trimitand la MCV(Mecanismul de  Cooperare si Verificare )

Presedintele Basescu a  prevazut acest  refuz prin amanare la calende  de acum ceva vreme dar si ultimile zile. Declaratiile  sale de  vineri 17 decembrie:

“România a respectat regulile acestui club din momentul aderării la Uniune, acum patru ani. Nu aş vrea să cred că am greşit prin această abordare constructivă şi că beneficiile în Uniune se obţin doar prin abordări confruntaţionale. România nu doreşte să fie victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge bine azi în Uniune”

Aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 “nu reprezintă un cadou oferit României, ci o responsabilitate crescută pentru statul român”.

“Avem obligaţia să ne asumăm responsabilitatea protejării frontierelor UE. Am arătat în declaraţie că este un efort financiar comun al României şi al UE, un efort financiar care se ridică la circa un miliard de euro, din care jumătate sunt bani ai cetăţenilor UE, alţii decât cetăţenii români. De asemenea, în declaraţie subliniez faptul că putem să nu mai înţelegem rostul MCV, atât timp cât el este utilizat politic împotriva României. El este un mecanism de cooperare şi nu un mecanism de blocare a României”.Presedintele se refera la declaratia pe care a facut-o la  Consiliul  UE de saptamana trecuta.

Pozitia dura a Presedintelui Basescu in fata UE nu  a avut efect. Refuzul sau amanarea(diplomatic tot  asta este )  solicitata de Germania si Franta ne arata clar cum se joaca  si cine conduce jocul in UE.

Ne referim la Germania, Franta   s-a aliat  cu   Germania in acest caz prin traditia  legaturilor dintre cele doua tari si   usurinta  cu care politicienii francezi se lipesc de stapanul  la zi(plus  alegerile din acesta tara).

Germania face jocurile in UE si Romania nu este pe placul Germaniei. De ceva vreme. Ratiunea ar fi axa, tot mai   solida, Berlin-Moscova care evident nu trece prin Romania. In Romania ar trebui sa aiba  interese SUA dar  americanii sunt departe si noi traim in Europa.

Balonul de sapun pe care s-a  asezat cresterea economica a catorva tari europene,prefigurarea intrarii lor in criza,  dansul pe sarma al monedei euro,hotararea clara a Romaniei de acorda cetatenie   basarabenilor,faptul ca aici s-a cam  “rezolvat” din punct de vedere economic cam tot ce si-a dorit UE  sunt cateva motive ce au condus la aceasta  amanare.

Celelalte tin de noi.Sigur cu  amendamentul ca fiecare  doarme asa cum isi asterne. Noi am dorit sa fim aici  cu” ale noastre”  iara cei dinafara sa -si vada de mecanismele lor.

Invocatul MCV  iara da dreptate Presedintelui Basescu. A solicitat partidelor si CSM  remedierea deficientelor semnalate  in acest mecanism.  Nu l-a ascultat nimeni.  Profitand si  de faptul ca tema este arida, specioasa si  nu face rating la televizor solicitarile presedintelui au fost repede deturnate si de opozitie (“tiranul si dictatorul”) si de putere (” ce se baga Basescu,noi am cheltuit trebuie sa ne scoatem banii”). Din pacate constatam ca influenta presedintelui Basescu  a fost  aproape de zero in ce priveste urnirea  luptei  pentru coruptie.

Sigur nu va lasati inselati ca   in UE nu exista coruptie. Marea coruptie(afaceri cu statul si influente la nivel inalt) exista acolo  aproape la fel ca si la noi. Acolo nu exista “mica coruptie”(sa folosim acest termen). Adica acolo cetateanul simplu este respectat  si justitia isi face imediat datoria in cauzele  in speta. Fara influente. Acolo si politia isi face datoria fara  aceleasi influente. Aici este diferenta!

Nu mai departe de acum cateva zile partidele coalitiei de la putere din Parlament nu au fost in stare  sa dea un raspuns favorabil  la cererea DNA privind cercetarea  doamnei Monica Ridzi. In frunte cu PDL. Toate astea se contabilizeaza. Si in interior si in exterior. Si te lovesc fie la viitoarele alegeri fie prin astfel de amanari.

Amanarea este un esec al partidelor din Romania. Nu a poporului roman.

Din pacate tot poporul roman este cel ce sufera. Odata prin  tratarea Romaniei ca tara  de rang inferior si de aici si a poporului roman. Situatia pe care romanii nu o merita.

Pe de alta parte prin perpetuarea   starii de fapt, cu o justitie ineficienta  populatiei  si  un minister de interne care face  cu greu fata datoriei de a  apara pe cetateni si de a preveni orice act  care nu este la locul lui.

Asteptam cu interes justificarile partidelor de la putere si opozitie. Pozitia Presedintelui Basescu am vazut-o si din punct de vedere a  conducatorului de tara este corecta. Cei ce  au condus la aceasta situatie se afla in randul clasei politice si ei poarta o vina mai mare decat a Presedintelui.

Ecouri

  • Cristian Negulescu: (27-12-2010 la 09:28)

    Traian Basescu a fost inalt functionar al statului roman comunist, foarte probabil securist si apoi, chipurile democratic. Traian Basescu este o nulitate alaturi de toti ceilalti reprezentanti ai nomenclaturii politice actuale. Singurul lor interes este mentinerea la putere pentru avantaje financiare. Vorbele goale ale politrucilor, indiferent de partidul din care provin, nu tin locul unei economii prospere si al unui sistem politico juridic functional. In Romania nu se va intampla nimic pozitiv nici in urmatorii 50 de ani. Nimic din trecutul recent sau indepartat al glumei numita Romania nu indreptateste speranta de mai bine. Daca teritoriile astea ar fi apartinut germanilor, francezilor sau evreilor Romania ar fi fost un stat civilizat. Locuit fiind de gloata salbatica ce nu stie decat sa fure, este doar o vagauna medievala care a inceput sa enerveze marile puteri.

  • ioan avram: (28-12-2010 la 19:21)

    @cristian negulescu: este dreptul dvs. sa faceti aprecieri critice asupra persoanelor politice si asupra politicii din Romania.Este optiunea Dvs. si o respect!
    DAR nu pot fi in nici un caz de acord cu urmatoarele expresii:”gluma numita Romania”,”gloata salbatica ce nu stie decat sa fure”,”vagauna medievala”.
    Dvs. aruncati nonsalant, bazandu-va pe eleganta si expresiva limba romana, imperechieri de cuvinte care vi se par ca suna bine dar acestea sunt in fond niste expresii ale urii si neputintei dvs. de a discuta civilizat.Sentintele dvs din amvon(ma refer la susnumitele expresii!) sunt false si jignitoare.
    Admit si este firesc sa discut orice punct de vedere care este argumentat. Nu ma mana la lupta nici un fel de nationalism feroce si atroce dar nici nu pot trece cu vederea asemenea enormitati orbite de ura refulata(probabil) multa vreme si defulata acum pe spatiul generos al acestei reviste.Punct.

  • Sandy Schindler: (29-12-2010 la 10:36)

    Domnule Avram, un `natzionalism feroce si atroce` e ultimul lucru pe care vi l-ar putea reprosa cineva. E o vorba, nu te supara pe piatra ca-i piatra. Asa si cu tzarisoara asta si locuitorii ei. Nu va suparatzi pe Romania ca-i Romania si pe romani ca sunt… romani, si nu germani, francezi sau evrei – pe care probabil domnul Negulescu ii asteapta cum asteapta unii a doua venire a lui isus. Nu e usor nimanui in tzarisoara asta, cu toata presiunea cotidiana a prostiei si a rautatzii. Sa nu ne bizuim pe societate pentru a face reforme, ci sa ne reformam pe noi insine si sa ne impunem un comportament prin care sa meritam conducatori si o societate mai nu stiu cum. Reforma trebuie sa vina in primul rand din interiorul nostru si cea din afara ii va urma. Altfel spus, sa nu fim produsul mediului, ci sa facem din mediu produsul nostru. Da` nu, e mai usor sa-ti plangi de mila, sa le reprosezi germanilor, francezilor sau evreilor – ce exprimare stupida – ca nu ocupa mai degraba teritoriile astea, sa lasi fraiele propriei libertatzi de alegere in mainile Statului, depunand-o pe treptele palatului parlamentului, sa-i tai capul lui Basescu, care una alta nu se face vinovat decat de faptul de-a fi fost votat si pentru a doua oara, etc. Cred ca e cazul sa scoatetzi capul din pamant, nu mai luatzi cuvintele drept fapte/realitate si nu mai repetatzi papagaliceste mantrele de la tv `Basescu e hotz`, `Basescu fura`, Basescu e de vina ca ploua, ca apune soarele etc.

  • ioan avram: (29-12-2010 la 12:21)

    @sandy schindler: subscriu la observatia Dvs:”reforma trebuie sa vina in primul rand din interiorul nostru si cea din afara ii va urma”.
    Din vina unora sau a altora romanii(unii) au asteptat mereu pe altii sa-i reformeze si sa le faca ordine si curatenie….
    Un pusti de vreo 15-16 ani a castigat un premiu la un concurs jurnalistic cu tema ce trebuie sa facem pentru a fi in Europa( si a fi europeni).Sinteza celor scrise de baiat(se intampla inainte de a intra Romania in UE): a fi european si in Europa inseamna sa-ti ingrijesti casa, sa o zugravesti cand este nevoie, sa ai un gard si poarta de intrare ca lumea in curte, santul din fata casei sa fie curatat de balarii,etc,etc,etc…
    O parte din cei mai in varsta(decat pustiul din poveste!) inteleg greu asta si asteapta mereu „marii investitori”…
    Multi au inteles, dar numarul lor trebuie sa creasca….
    Observatia mea ca si a dvs. vine dincolo de jocul politic pe care il stim si in care vrea nu vrea Romania a intrat,de marile puteri,etc, etc



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
A ura şi a urî

De curând, urările mele de Crăciun au fost refuzate printr-un Reply iritat: „De câte ori să mai repet că nu...

Închide
18.118.210.193