Noi îl înţelegem pe nefericitul candidat la președinția României, Mircea Geoană (MG). Şi noi suntem atacaţi energetic în fiecare zi, de am ajuns la punctul în care nu mai putem umbla decât îmbrăcaţi din cap până-n picioare în folie de aluminiu, din aceea în care se împachetează şaorma, la pizzeria din Piaţa Victoriei.
Fostul potențial “salvator” al democrației românești din ghiarele “dictatorului” Traian Băsescu, susține că este o victimă a “energiei negative” generate de un asistent al președintelui reales. Colportorul procedurilor magice se pare că s-a aflat în încăperea unde avea loc dezbaterea televizată dinaintea turului II, cea care a cântărit decisiv în “performanța” liderului PSD de a smulge înfrângerea din fălcile victoriei, după o luptă de circa 24 de ore, timp în care atacurile energetice au fost îndreptate asupra unei întregi diaspore. Pe lângă ştiinţa vrăjitorului se pare că s-au mai consumat şi alte resurse importante în acest atac, respectiv o lumânare de un leu şi un chibrit.
Partidul condus de MG nu pare pacificat de această constatare a atacării energetice a celui pe care toate sondajele de opinie îl dădeau câștigător. De aceea, acum în PSD se încearcă debarcarea lui MG din funcția de lider în care a fost îmbarcat acum patru ani.
Au apărut mai mulți pretendenți la conducerea barjei, între care și fostul lider, Adrian Năstase, cel care acum patru ani a avut aceeași soarta ca și predecesorul său pe care acum vrea să-l înlocuiască. În primele rânduri ale PSD, ca de obicei, se află Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie și, cu voia dumneavoastră, nu întotdeauna ultimul pe listă, inconturnabilul, energetic inatacabilul, juridic inconfundabilul (sau invers, nu contează) Ion Iliescu.
Acesta este partidul pe care doreau să-l aducă la putere, la Cotroceni, prin liderul său, cei care acum patru ani tunau și fulgerau împotriva partidului-stat și a liderului său Adrian Năstase, care pe atunci promitea să-l numească în locul lui – în caz de victorie la prezidențiale – pe… ați ghicit, MG.
Băsescu continuă la fel
Între timp, reales la o diferență minimă de voturi, cu aportul masiv al alchimiei energetico-diasporene, Traian Băsescu continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. L-a renumit pe Emil Boc premier, înt fruntea unui cabinet minoritar PD-L cu veșnic oportunistul UDMR (care înainte de alegeri trecuse cu arme și bagaje în barca lui MG, așa cum fusese și în 2004 de partea lui Năstase, pentru a se alătura câștigătorului după înfrângerea candidatului PSD) și cu sprijin în parlament de la o adunătură de minoritari și independenți. În lipsa unor tineri capabili să roadă şi oase de dragul stimei faţă de sine, bunicii udemerişti continuă să pună botul oriunde e un pic de cărniţă. Pirateria energetică nici nu-şi pierde vremea cu ei, atâta sunt de previzibili.
Băsescu se produce la OTV-ul lui Dan Diaconescu, iar PD-L este acuzat că a înlocuit PSD ca noul partid-stat. Partidul prezidențial nu pare să fi luat în considerație înfrângerea usturătoare într-o parțială pentru Camera Deputaților, unde fiul deputatului Silviu Prigoană a fost umilit de contracandidatul său din partea PNL, aparatcicul post-decembrist Radu Stroe.
Participarea la vot a fost de 27% – absenteiștii pedepsind din plin nu numai partidul de guvernământ, dar și celelalte partide parlamentare – PSD și UDMR – care s-au retras în beneficiul aliaților lor (de circumstanță). Pedeapsa ar fi și mai usturătoare dacă Curtea Constituțională ar admite contestația ecologistului Remus Cernea, cel căruia i s-a respins candidatura în această parțială, pe motiv că partidul său nu a depășit pragul electoral la alegerile generale din 2008. O altă derulare de evenimente în care forţele oculte nu par implicate, fiind vorba de „mărunţiş”.
Iar PNL, care l-a luat în brațe pe MG cu ostentația și lipsa de decență pe care numai o pană energetică, fie şi temporară, le-ar putea produce, ar trebui să reflecteze la dizgrația în care e pe punctul să cadă candidatul pe care l-au sprijinit atât de insistent în turul al doilea al prezidențialelor. Partidul condus de Crin Antonescu ar trebui de asemenea să-și evalueze statutul actual în opoziție și să-și reconsidere refuzul de a se alătura guvernului PD-L – UDMR într-un moment de criză politică, economică, dar mai ales morală, prin care trece România, îngropând securea şi asumându-şi răspunderile capabile să-i conducă la vizibilitate.
Justețea votului nul
Și ajungem la consemnul de vot nul, pe care revista noastră l-a dat cu ocazia ambelor tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale. Cei care au contestat vehement această opțiune perfect legitimă într-o democrație ar trebui să recunoască faptul că situația politică actuală a validat opțiunea revistei ACUM.
Niciodată în ultimii 20 de ani, viața politică din România nu a fost atât de mediocră ca acum. Absența oricărei opțiuni ideologice, a oricărei poziții de principii a ajuns să fie sufocantă. Iată de ce considerăm că am avut dreptate când am îndemnat la acest vot-sancțiune deşi a sosit timpul să recunoaştem, cu modestie, că nu avem nici un merit.
De ce? În perioada aceea nu umblam, ca acum, îmbrăcaţi în poleială protectoare şi am căzut victime atacului energetic generalizat împotriva lui MG. Asta n-ar fi îngrijorător în ceea ce ne priveşte, fiind cunoscută profanitatea noastră vizavi de cele cereşti.
Dar ne întrebăm, cu firească nedumerire, unde au fost patriarhul Daniel, modelul uman declarat al lui MG, Biserica şi toţi sfinţii, care au participat şi ei, voit sau nu în competiţia asta, direct sau indirect? Ce făceau ei în momentele acelea decisive când „forţele întunericului” decideau soarta ţării?
De apreciat umorul amar, sarcasmul şi precizia analitică, nu o spun ca să complimentez autorii, este ok. Mă întreb , ca om ce nu mai are de gând să plece nicăieri, ce urmează?
La un sondaj pe orevistă electronică, văd că majoritatea răspunsurilor se referă la o nouă revoluţie şi mai puţini vorbesc de reformă. Nu aş dori o nouă revoluţie-contrarevoluţie, ne învârtim în cer, dar polarizarea excesivă a societăţii, fără şanse vizibile de formare a unei clase mijlocii care să dea stabilitate, nu are cum să dureze la infinit. În România nu mai sunt partide credibile, ceea se putea prevede de circa 15 ani încoace. Nu AM SOLUŢII CĂ LE-AŞ VINDE.
Salut schimbarea cu 180 de grade a opiniilor domnului Boris Marian, care înainte de alegeri îl susținea cu frenezie pe Traian Băsescu și califica toate partidele din România drept „ciurucuri”, cu excepția, evident, a partidului prezidențial, PD-L.
Noi am dat soluția pentru consolidarea clasei de mijloc: un guvern PD-L – PNL – UDMR care să izoleze PSD – reprezentantul clasei muncitoare – încurajând votanții acestuia să aibă aspirații de a se alătura prin statut clasei de mijloc.
O primă măsură salutară a guvernului minoritar PD-L – UDMR a fost abolirea taxei preferențiale de 3% pe venitul „microîntreprinderilor” – o marotă a PSD care echivalează cu o invitație la evaziune fiscală și care subminează principiul cotei unice de impozitare a veniturilor – măsura cea mai importantă luată după 2004, care a contribuit din plin la dezvoltare economică și la consolidarea clasei de mijloc.
Incetul cu incetul Romania „avansseaza” in Evul Mediu. Vrajitoarele, parapsihologii etc. Unde e ala dela Maglavit favoritul regilor? Unde e matusa Tamara?
Unde e „tatucu;” sau mai bine zis batiuska? Pai , nu zisese nea Ion Luca Caragiale ca o societate fara principiuri carevasazica nu le are!!!!
În primul rând, rog persoana care semnează „Observator” să înceteze practica ascunderii sub anonimat. Oare de câte ori mai trebuie să repetăm că nu acceptăm practica aceasta?
În al doilea rând nu știu despre ce reorientare e vorba, dar în ultimii cinci ani am avut guvernări din combinații de 3 partide luate câte 2 ale triunghiului „toxic” PD-L – PSD – PNL (cu oportuniștii din UDMR la remorcă, după caz), deci nimeni nu a ieșit curat din această afacere.
Ceea ce propunem noi, guvern MAJORITAR PD-L – PNL – UDMR, este varianta care seamănă cel mai bine cu un început de guvernare pe criterii ideologice, dat fiind că cele trei partide pretind că reprezintă interesele clasei de mijloc. Alte combinații nu ne interesează.
Domnule Clej,cred ca sunteti la curent cu evenimentele. PD-L se pregateste sa se „reorienteze”. Chiar este o solutie guvernarea alaturi de un partid care se reorienteaza din 3 in 3 ani? Si au pretentia ca vor reforma statul.
Una de-ale mele:
In Romania exista doi Nastase: unul care a servit mult si unul care s-a servit mult.
Se pare ca cel de-al doilea vrea sa se mai serveasca in continuare desi ar trebui sa stea dupa gratii.
Pentru a nu mai lasa loc de gaselnite contrare
continutului propriu zis al unui ecou,am decis,
in urma disputei asupra unui cuvant romanesc cu
tenta neologizanta,ca de fiecare data cand am ceva de comentat,sa fac acest lucru versificat,
pentru a contracara impertinenta adresare arun-cata in spatiul virtual:”vezi Stefane,individu
are pretentii poetice”. ,Sarac cu duhul,”geniul
Acum”!Deci,referitor la CUVANT si la TARA,va o-fer d-stra,si prin d-stra,cititorilor romani de
ORIUNDE,urmatoarea opinie:
Intins
pe-al sevei legan
iti sorb
trairea milenara,
simtind
puterea pe care
generos o dai
celor inmuguriti
pe-acel picior de plai.
Intins,
cu fata
catre altar
de tara,respir
albastre
departari
trezite
de smaraldul
multimilor de brate
ce strajuiesc
cu plete rasfirate
bolta senina,
coloana proiectata
din lutul
insulelor
de lumina
pe-al caror val
tot bate
inima strabuna.
Si
cand respir
ma-ngeaman
cu bataile
inimii
tale,
TARA.
Denver(Co)
Ultimul cel cu comentariul in versuri,i-mi aduce aminte de dinozaurul Denver din desenele animate cu aceleasi nume.Bun baiat,pasunist de nadejde,dinozaur falnic,cu o limba viguroasa plina de aschii.publicati-i ecourile mai des,asa ne mai descretim fruntile noastre obosite de atata munca la capitalisti,in timp ce in tara Doina si Mioara,Ion si Vasile voteaza dupa televizor,injura hotii,de la conducere si dau vina pe evrei.Stau si ma intreb: unde o fi Denverul asta? pe langa Cluj?Intru pe situl asta pentru prima oara,o sa continui.