caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

E clar acum de ce e importantă Republica Moldova?

de (12-4-2009)

Sper ca cititorii să nu se impacienteze de acest nou editorial dedicat situației din Republica Moldova, dar de această dată implicațiile pentru România sunt mai importante ca de obicei, de aceea insist asupra acestei tematici.

Nu-mi aduc aminte când a mai fost expulzat un ambasador în funcție al României dintr-o țară așa cum a fost expulzat pe data de 9 aprilie Filip Teodorescu, reprezentantul oficial al României la Chișinău.

De asemenea, foarte grave sunt afirmațiile președintelui Vladimir Voronin la adresa României, acuzată că ar fi incitat protestele de stradă care acuzau puterea de la Chișinău de falsificarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

Voronin a mai acuzat în trecut România de ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova, dar cum de data aceasta el a calificat incidentele din fața președinției și a parlamentului de la Chișinău drept “lovitură de stat anticonstituțională”, prin implicație, acuzația la adresa autorităților de la București este extrem de gravă.

Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene i-a convocat pe ambasadorul Cehiei la Chișinău, țără care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, pe șeful delegației Comisiei Europene, pe cel al Statelor Unite și pe cel al Federației Ruse, pentru a-i informa desper evenimentele petrecute în zilele ce au urmat scrutinului.

De asemenea, a fost rechemată pentru consultări ambasadoarea în România, Lidia Guțu.

România a respins acuzațiile în mod indignat, printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, dar președintele Traian Băsescu, de obicei atât de implicat în relațiile cu Chișinăul, a păstrat tăcerea timp de mai multe zile. El va adresa pedata de 14 aprilie un mesaj pe teme de politică parlamentului României, în care e de așteptat să dea o replică afirmațiilor grave ale omologului său de la Chișinău.

România, Moldova și UE

Uniunea Europeană, deși s-a arătat oarecum mulțumită de modul de desfășurare a alegerilor, nu este într-o poziție confortabilă. Pe de o parte, România, stat membru al UE, este acuzată de autoritățile de la Chișinău că e implicată în sprijinirea unor mișcări etichetate drept “lovitură de stat”.

Pe de altă parte, criticile la adresa modului de desfășurare a scrutinului din 5 aprilie nu pot fi ignorate, cu atât mai mult cu cât Rusia menține presiunea asupra României, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care spunea că folosirea drapelului României de către demonstranți subminează suveranitatea Republicii Moldova.

Și aici ajungem la esența problemei: obsesia multor români din România (și din Diasporă), inclusiv la nivele oficiale (deși aici în mod voalat) de a reduce relația cu Republica Moldova la problema Unirii (tot mai improbabilă) generează aceste probleme.

Să nu uităm spusele (apocrife) din anii ‘90 ale fostului director SRI, Virgil Măgureanu, căruia i se pune în seamă afirmația că serviciile secrete vor face unirea dintre România și Republica Moldova. Iar autoritățile de la Chișinău au acuzat în mai multe rânduri serviciile secrete de la București de ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Dacă aceste acuzații sunt sau nu adevărate, este greu de probat, cert este însă că o anumită stare de spirit moștenită de la regimul național-comunist își pune amprenta asupra relațiilor cu Republica Moldova în mediile oficiale. Îmi aduc aminte că un amic jurnalist din România, venit la Chișinău în mai 1999 în timpul vizitei premierului de atunci, Radu Vasile, îmi povestea despre glumițele făcute de un diplomat în post, care îi însoțea pe ziariștii veniți cu premierul în microbuz. Acesta făcea “haz” de un membru al serviciului de pază din Republica Moldova care era și el în microbuz, de genul: “știți eu vorbesc românește, aici se vorbește moldovenește, dar nu e nevoie de translator”. Glumițe răsuflate din perioada 1990 – 1991.

La mulți oameni de rând din stânga Prutului apare reflexul, aproape pavlovian, de a aduce vorba despre unire când vine vorba de Republica Moldova. Cu cât persoana respectivă are mai puțin habar despre ceea ce se întâmplă la est de Prut, cu atât mai predispusă e să aducă în discuție acest subiect obsedant.

A venit momentul ca cei care tot bat toba unirii cu Republica Moldova să realizeze că România are alte lucruri mult mai presante de făcut, inclusiv legate de obligațiile asumate de statutul de membru al Uniunii Europene.

La Bruxelles nu i se va spune niciodată oficial României ce poziție să adopte față de Republica Moldova, dar câteva lucruri sunt clare.

1) Republica Moldova nu este un stat candidat la aderare și acest lucru se datorează gradului aproape total de nepregătire pentru un astfel de statut.

2) România a fost nevoită să suspende procedura rapidă de redobândire a cetățeniei de către persoanele din Republica Moldova în decembrie 2001, cu trei săptămâni înainte de ridicarea vizelor Schengen de călătorie în UE pentru cetățeni români. Coincidență? Vă las să răspundeți singuri la această întrebare. Cert este că în perioada 1991 – 2001 au fost redobândite aproape 100000 de cetățenii, și numai 4000 după aceea.

3) În Republica Moldova există o influență covârșitoare a Rusiei, inclusiv prin funcționarea de facto ca stat independent a regiunii nistrene. UE prin reprezentanții săi nu a trecut niciodată peste o anumită limită în confruntarea intereselor Rusiei în Republica Moldova.

Sentimentalism ieftin

Ceea ce interesează la Bruxelles este mai ales stabilitatea la frontiera de est a UE, care este și frontiera României, cu cea mai săracă țară a Europei, sursă de imigrație ilegală și crimă organizată.

Iată de ce Republica Moldova ar trebui să intereseze opinia publică românească, nu numai datorită faptului că majoritatea populației de acolo vorbește românește, ci pentru faptul că România are tot interesul ca între Prut și Nistru să existe prosperitate și democrație.

Majoritatea populației din Republica Moldova nu dorește neapărat unirea cu România. Mulți își doresc un pașaport românesc ca să poată călători sau trăi într-o țară a UE, fie ea și România, dar nu din cauză că ar muri de dorul „fraților de peste Prut”.

A venit vremea să renunțăm la acest sentimentalism ieftin și să nu mai amestecăm borcanele. Republica Moldova este un stat suveran și independent, recunoscut ca atare și de România. Există acolo o realitate și o situație politică și socială autonomă de cea din România, ba chiar extrem de diferită, și câtă vreme nu se va înțelege acest lucru, România și românii din afara Republicii Moldova vor fi atrași (dacă nu chiar provocați) în conflicte ca cel actual, iar românofonii din dreapta Prutului (fie că își spun moldoveni – majoritatea, fie că își spun români – minoritatea) vor trage ponoasele.

Ecouri

  • Ana: (12-4-2009 la 00:00)

    E usor a scrie „versuri” cand stai bine merci, departe de valtoarea si teroarea evenimentelor de la Chisinau. Ne tot fluturati in fata „vreti cetatenia pentru a putea circula in Europa” DA d-le de asta o vrem? Sunt poate mai roman ca d-ta prin actiunile intreprinse de cand ma tin minte, si ma tin minte de prin ’85, m-am nascut in ’83. Ei uite desi sunt din Basarabia, in sanul familiei sau alaturi de prietenii de familie, promovam romanitatea noastra. Apoi indurand vitregiile vremilor de dupa 90 de dragul romanismului, si toate actiunile de pana in prezent care arata aparteneta noastra la romanism. Acum acesti „frati” ne arunca in fata: „a vreti cumva sa traiti si voi mai bine”? Bine d-le voi spune un lucu : pentru un „frate” ca tine, nu voi inceta sa iubesc Romania si romanii, nu voi inceta sa doresc un viitor in randurile UE.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    O și văd pe Ana la vârsta de 2 ani, în chiar anul în care Gorbaciov devenea secretar general al PCUS, insistând la creșă să fie educată în limba română, nu în cea moldovenească…

    Că cei mai mulți moldoveni doresc cetățenia României din motive pragmatice (ca să nu spun oportuniste), nu naționale, este dovedit și de faptul că până la schimbarea legii cetățeniei în 2001, când exista procedura rapidă de redobândire, mai puțin de 100000 au redobândit-o (România nu era interesantă pe atunci, neavând șanse mari de aderare la UE).

    După august 2006, când a devenit clar că România va deveni membră UE de la 1 ianuarie 2007, a venit valul de solicitări de redobândire, care a ajuns la aproape un milion, dar de acum era prea târziu.

    Între timp, la recensământul din 2004, din 3,3 milioane de cetățeni trăitori în teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău doar 2% s-au declarat români. Așa încât protestele semnate de persoana care semnează „Ana” n-au absolut nicio valoare.

    Poate să fie îndreptățită să-și acorde singură note mari la materia „românism”, dar oricum este într-o minoritate printre concetățenii ei.

  • Roman: (12-4-2009 la 00:00)

    V. Jirinovsky, un important lider nationalist rus, intr-un interviu recent declara ca , citez „Moldova are nevoie de un stapan, fie e l Rusia fie Romania.” In momentul in care autoritatile de la Chisinau nu si-au exprimat o directie clara, abordand modelul unui stat hermofrodit, ajungem la concluzia ca Moldova este condusa de un clan de mafioti care nu vor alceva decat sa se imbogateasca. In nici un stat democratic, cel putin de pe continentul european, o formatiune politica nu s-a mentinut la putere mai mult de 8 ani. Acetia(mafio-comunistii), doresc prin orice mijloace sa-si mentina autoritatea chiar impotriva vointei poprului.
    Pin inactiune sa, UE incurajeaza separatismul in aceasta zona, exemple fiind „Kosovo” si conflictul Ruso-Georgian in urma caruia Osetia s-a declarat stat indeendent.
    In ceea ce priveste „Unirea”, aceasta este un vis demult spulberat. Aceasta se va face doar in cadrul UE()perspectiva aderarii Basarabiei la UE fiind improbabila in urmatorii „n” ani).

  • N. Raducanu: (12-4-2009 la 00:00)

    In ansamblu sunt de acord cu punctul de vedere al d-lui Clej, din urmatoarele motive:

    1. Desi in Rep. Moldova se vorbeste romaneste, totusi acum sunt aproape 2 milioane de rusi acolo, care in cazul unificarii, ar deveni automat si cetateni romani. Oare avem nevoie de asa ceva in Romania, pe langa cei 2 milioane de unguri? Priviti ce probleme ridica minoritatile ruse in cele trei tari baltice!

    2. Cu toate ce presedintele Basescu va nega probabil orice amestec al serviciilor secrete romanesti in aceasta incercare de rasturnare a regimului de la Chisinau, este probabil ca nu este asa. In anul alegerii celui care va ocupa inca 5 ani fotoliul de la Cotroceni, o asemenea schimbare ar fi constituit un mare atu pentru Basescu in cucerirea postului suprem. Acum insa esecul compromitator trebuie imputat lui.

    3. Cum corect scrie dl. Clej, majoritatea romanilor din Rep. Moldova care doresc unirea o fac din motive economice, iar nu nationale. Dar mizeria din aceasta tara nu ar disparea odata cu unificarea, ci doar situatia catorva dintre ei poate s-ar imbunatati. Alegerile au aratat ca taranimea din Rep. Moldova nu a votat cu partidele opozitiei.

    4. Nu trebuie sprijinite sentimentele nationaliste din tara noastra. Exista deja unele tendinte extremiste de dreapta, care solicita in mod iresponsabil adoptarea unei politici de forta fata de conducerea de la Chisinau, cum ar fi facut de pilda un Ceausescu. Asemenea atitudini nu au insa ce cauta in sanul Uniunii Europene.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    „In nici un stat democratic, cel putin de pe continentul european, o formatiune politica nu s-a mentinut la putere mai mult de 8 ani.”

    Fals. Partidul Laburist este la putere în Marea Britanie de 12 ani, iar înaintea sa Partidul Conservator a stat la guvernare 18 ani.

    În Franța UMP este la putere din 2002, iar mandatul actualului parlament se termină în 2012.

    În Germania SPD e la guvernare din 1998 încoace. CDU condus de Helmut Kohl a guvernat fără întrerupere între 1982 și 1998.

    Partidul Liberal e la putere în Danemarca din 2001 iar mandatul nu i se termină înainte de 2011.

    Mai doriți exemple?

    „Desi in Rep. Moldova se vorbeste romaneste, totusi acum sunt aproape 2 milioane de rusi acolo, care in cazul unificarii, ar deveni automat si cetateni romani. Oare avem nevoie de asa ceva in Romania, pe langa cei 2 milioane de unguri? Priviti ce probleme ridica minoritatile ruse in cele trei tari baltice!”

    Fals. În Republica Moldova, potrivit recensământului din 2004 (cumulat, teritoriu controlat de Chișinău și de Tiraspol) din aproape patru milioane de locuitori, 71% sunt moldoveni/români, 11% sunt ucrainieni, 9% ruși. Asta înseamnă ceva mai multe de 350000 de ruși. Chiar dacă luăm TOATE minoritățile etno-lingvistice ele nu depășesc cu mult un milion de persoane. Iar în România nu sunt două milioane de unguri, ci 1,5 milioane, care sunt cetățeni ai României, la fel ca toți ceilalți.

    Ce este adevărat este că unii dintre acești rusofoni, probabil un procent destul de însemnat, i-ar face pe etnicii unguri radicali din România să arate ca niște ultra-naționaliști români.

  • ROman: (12-4-2009 la 00:00)

    Ecoul sper sa intre si in urechile tale domnule Petru Clej. Prosteala pe care o prezentati despre UE nu ar trebui sa ne intereseze, DIN CONTRA, Basarabia este parte din trupul nostru. Acest lucru nu se numeste sentimentalism ieftin! Opinia dumneavostra e doar rezultatul spalarii pe creier de catre UE. Vointa Rusiei e decisiva in contextul actual, nu prosteala UE. Aici ar trebui sa se mai trezeasca scoala romaneasca de diplomatie!

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Roman,

    Cineva care scrie „In nici un stat democratic, cel putin de pe continentul european, o formatiune politica nu s-a mentinut la putere mai mult de 8 ani.” nu are niciun fel de credibilitate ca să face afirmații ca dumneavoastră despre „prosteala UE”.

    Cât despre „spălare pe creier de către UE” este la fel de adevărată ca și minciuna pe care o aminteam mai sus. Nu cred că înțelegeți modul de funcționare al UE.

  • atanasiu: (12-4-2009 la 00:00)

    Nu va contrazic dle Clej,dar gandindu-ma la tanarul ucis in bataie la Chisinau si la ce se intampla ca represiune bolsevica-mafiota in acel oras, doresc sa mai adaug cate ceva la cele spuse de dvs, caci va gasesc prea strict si atunci noi cititorii putem fi mai poetici cum a spus dl Tismaneanu la Europa Libera referindu-se la acel text al tinerilor revoltati din Chisinau.
    Asadar:
    1. Daca Romania este un stat democratic si mai ales un stat care a cunoscut pana mai recent decat majoritatea statelor democratice, sub forma sa cea mai abjecta prin durata si ca numar de victime care este totalitarismul comunist, cel romanesc exceland in domeniu, atunci ar trebui asemeni altor state democratice sa ne preocupam de incalcarea drepturilor omului si a libertatilor cetatenesti oriunde s-ar produce ele;
    2. Cu atat mai mult odata ce am si condamnat comunismul aplicat la noi;
    3. Cu atat mai mult cu cat pactul Ribentrop-Molotov a fost condamnat dar in unele zone consecintele sale nu au fost total inlaturate ceea ce nu inseama o revenire automata si neconditionata spre trecutul anterior acestuia, caci exista realitati concrete si asa cum un copil rezultat al unui viol odata nascut are toate drepturile ca si cel legitim si statul Moldova rezultat al independentei coloniei sovietice numita Moldova sovietica are dreptul sa mearga pe calea dorita dar in conditiile impuse de intelegerea celor spuse la pct.1.
    Din acest punct de vedere spuneam si repet:
    PROBLEMELE DIN MOLDOVA NU SUNT Si ALE ROMANIEI PENTRU CA SUNT ALE UE SAU NATO, CI SUNT Si ALE UE SAU NATO PENTRU CA SUNT ALE ROMANIEI .
    De acea cred, alaturi de altii ca problemele ar trebui sa se rezolve intre partile istoric implicate adica Moldova, Romania si Rusia, caci Transnistria este doar o provocare ruseasca.
    4. Si nu in ultimul rand, ci chiar in primul rand ne privese ce se intampla acum dpdv al represiunii caci pot fi subiecte ale represiunii, persoane cu cetatenie romana chiar daca si moldoveneasca ori acest lucru ne implica si aici situatia nu este chiar ca in raport de piratii somalezi.
    N-or fi cetatenii romani de valoarea celor americani, dar sunt cetateni ai acestei tari care e de presupus ca inca nu si-a pierdut in conjuncturile oribile ale istoriei orice urma de demnitate.
    Apropo de piratii somalezi, astia chiar exista, nu sunt inventati, actioneaza si nimeni nu face nimic, in timp ce Al Qaeda despre care eu nu stiu daca mai exista inca, nu stiu de fapt in ce masura a fost ceace se crede a fi fost, oricum este o fantoma impotriva careia ducem o lupta in care nu gasim decat vid si poate ca nici nu putem gasi altceva daca vid este, dar se pare ca ipocrizia domina si lumea cica civilizata.
    Un expert roman intrebat azi la RFI ce poate face Romania cu piratii somalezi, raspunde: nimic in plus de ce face, dar tot el recunoaste ca ONU nu face nimic etc etc. Deci Romania ca stat in sumedenie de organisme, poate macar sa faca ceva laudabil si dovada istorica ca nu este doar o adunatura de slugi lashe si sa se bata in aceste organisme sa se discute aceste probleme.
    Sigur ca cohorta slugilor lashe vor intreba : la ce bun? Raspuns:exact la acelasi bun la care aparent fara sansa au iesit tinerii in 89 la Timisoara si-n Piata Universitatii ,exact la un acelasi bun care ar fi fost azi daca in 40 n-am fi cedat fara a lupta o bucata din teritoriul national.

    PS. Dle Clej intrucat editorialul anterior a iesit de acum din atentia imediata fiind el insa scris in aceiasi materie adica Moldova va anunt ca am postat un raspuns in care am raspuns la ultimele intrebari puse de dvs pe firul
    http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php?step=articol&id=422
    Acolo am anuntat ca nu doresc ca in acesta saptamana luminata sa ma exersez in vreun exercitiu polemic, acela (raspunsurile)fiind ultimul.

    Numai bine

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Atanasiu,

    Dacă citiți revista ACUM (nu numai editorialul) veți constata o bogăție de materiale despre Republica Moldova cum nu cred că veți mai găsi în altă parte în presa din România.

    Autori ca Stela Popa, Denis Cenușă (pe care și mass media din România i-a descoperit acum) sau Dan Dungaciu sunt experți în Republica Moldova, iar Anton Constantinescu, Ovidiu Ivancu sau Raymond Luca aduc unghiuri de abordare inedite.

    De asemenea, comunicatele publicate de noi, argumentate și precise (nu vagi, emoționale și demagogice) se înscriu în protestele împotriva reacției autorităților de la Chișinău la demonstrațiilor de acolo.

    Acesta este modul nostru de acoperire a situației din Republica Moldova, echilibrat, unic în presa de limbă română, care evită orice manifestație de pășunism patriotard, ce a devenit o doua natură pentru destui politicieni, jurnaliști sau chiar simpli cetățeni din România.

    Trebuie acționat cu inteligență, nu cu hei-rupism, căci acolo, domnule Atanasiu, se dă lupta cu puterea colonială teribilă de care vorbiți. Experiența lui Saakașvili, în trecut eroul multora care se bat azi cu pumnul în piept, care s-a înfoiat la Rusia și a pierdut, iar azi a devenit o epavă politică, căruia i se cere demisia de chiar acei care până nu de mult îl votaseră, trebuie să fie un avertisment.

    Iar ascunzișul în spatele „săptămânii luminate” e un truc pe care vă recomand să-l folosiți în altă parte, nu pe pagina revistei ACUM.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule (doamnă) Papillon,

    Diferența dintre noi este că dumneavoastră sunteți un militant în favoarea Unirii, iar eu un jurnalist care nu se implică partizan în această cauză.

    Iertați-mă, dar nu pot simți decât un fior de groază și dezgust când pomeniți de criminalul genocidar Ion Antonescu.

    Cât despre tinerii de la Chișinău, este remarcabilă lupta lor pentru democrație în această țară bătută de Dumnezeu. În rest, Patria Mamă, Unire, cutremur, cuvinte sforăitoare care nu avansează cu nimic cauza lor.

    Domnule (doamnă) Licurici,

    Nu credeți că a venit momentul depășirii reacțiilor umorale, lipsite de inteligență, care fac jocul Rusiei în Republica Moldova? N-ați învățat nimic din ceea ce s-a întâmplat în Georgia, Ucraina, Azerbaidjan sau Kîrgîstan?

    Uniunea Europeană nu este un bloc unitar. Acolo sunt țări mici precum cele Baltice sau Polonia care simpatizează și susțin cauza Republicii Moldova și altele mari, ca Germania și Franța, care nu sunt dispuse să confrunte Rusia.

  • papillon: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Petru Clej, am apreciat intotdeauna justetea materialelor dumneavoastra,dar de aceasta data cred ca ne aflam intr-o totala contradictie in privinta Unirii Moldovei de peste Prut cu Romania .
    Am crezut intotdeauna in forta de renstere a acestei natiuni.Drept marturie stau secole
    de existenta , dainuire , in ciuda tuturor vicisitudinilor care s-au abatut asupra acestui neam.
    Cred cu toata fiinta mea ca raptul teritorial savirsit de catre URSS in vara anului 194o trebuieste cit mai degraba indreptat.
    Mai cred ca si astazi Ordinul de zi din 26 iunie 1941:” Soldati romani ordon treceti Prutul”da frisoane unor persoane neprietene poporului nostru.
    Oare chiar n-ati observat adevarata revolutie tacuta de pe NET a miilor de tineri care si-au exprimat indignarea cu privire la evenimentele din Moldova de dincolo de Prut?
    Oare chiar n-ati vazut strigatul disperat
    al tinerilor de peste Prut ,satui de minciuna ruseasca care domina acolo de decenii?
    Domnule Clej , vreti sau nu ,tinerilor care s-au aflat pe treptele parlamentului de la Chisinau le apartine VIITORUL. Miine ei vor fi cei care vor decide de partea cui este adevarul.Nu cred ca state ca Estonia Lituania,Georgia ,sau aiurea din fosta URSS au drepturi mai mari in asi decide soarta decit Moldova de peste Prut. .
    Tinerii de la Chisinau pot fi considerati „bonjuristii” zilelor noastre ,dar ei vor produce cutremurul Unirii de miine cu patria mama Romania.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • Licurici: (12-4-2009 la 00:00)

    Eşti prea pragmatic mr. Clej, nu suntem roboţi să nu ne intereseze soarta românilor, a unor oameni in fond, indiferent cine ar fi, cu atât mai mult contează că sunt români, care o duc foarte greu. Nu poţi scoate partea sentimentală din ecuaţie.
    D-ta poţi trai fără sentimente ?
    Nu sunt si ele parte din firea omeneasca ce ne caracterizează ca si oameni ?
    Nu va afişaţi tot timpul pe aici cu calităţile astea ?
    Rămânem in rândul animalelor …democrate ?
    E drept ca au luat-o pe arătură (cu unirea şi alte prostii, mă aşteptam la jos voronin, comunişti, si FRAUDE in special. .. pentru că asta a fost durerea).
    Dar asta e, aşa a ieşit, acum ce facem ? că asta-i întrebarea, nu polologhiile astea ca vai si nu ştiu ce, suntem in UE …suntem si ne fâsâim toţi cu drepturile noastre dar ii lăsam pe alţii in rahat daca aşa e interesul, ce sa crezi din moment ce nu a apărut nici o replică concretă ? Nu mă refer la replica pentru alegerile aşa zis fraudate (nedovedite dar nici nu exista vreun interes sa se dovedească) ci la teroarea clara care s-a pornit. E aberant să se ignore. Daca nu aveţi nevoie de Moldova de ce nu închideţi toate căile ? Afară si gata.
    Daca totuşi Moldova e in schema înseamnă că se permite orice ?
    E limpede ca România nu poate riposta direct fiind acuzată. Dar face parte din UE, nici UE nu poate ? Sunt nori grei si nu se observă nimic ?

  • Claudia Partole: (12-4-2009 la 00:00)

    …continuăm să iubim cu aceiaşi speranţă…

    Ţară a mea, cea dragă şi tristă,
    Ascunsă în sufletul meu!
    Către alţii drum mi se deschide,
    Spre-ai mei fiind şi mai greu…

    Să vii pe ospeţe la tine acasă!?
    Să suferi de dorul de sine…
    Prin care minune ar fi să renaştem,
    Aceiaşi, alături de tine?
    Ce este mai sfânt ni se tot ia…

    Devastată de suflet mă simt!
    În noi e iubirea menită de Sus,
    Neschimbată aici pe pământ…

  • SIMUT IOAN IONEL: (12-4-2009 la 00:00)

    Eu le propun demnitarilor romani un lucru simplu , clar si fara echivoc: sa voteze in parlament o lege simpla si clara… toticei care pot dovedi ,ca au avut parinti , bunici , strabunici etc.. romani sa poata obtine cetatenia romana cat mai simplu posibil…Legea sa se adreseze romanilor de pretutindeni….Votul sa fiu uninominal in parlament… Sunt convins ca majoritatea tinerilor din Moldova si numai ar opta pentru cetatenia romana….Lumea intrega ar fi pusa in fata fapului inplinit iar Voronin si Rusia ar ramane cu ochii in Soare fara nici o replica…Nemtii ani de zile pina la unire asa au procedat cu cetatenii lor..dovedind respect fata de natia germana…si de ce nu am avea si noi o tresarire de orgoliu in istoria asta nedreapta cu natia romana..ce zici PETRU CLEJ..?////////////?

  • Roman: (12-4-2009 la 00:00)

    Stimate Domnule Petru Clej,In primul rand as vrea fac o precizare in „apararea” Domnului/Doamnei „Papillon” , si anume „Papillon” inseamna „fluture” si nu licurici.

    In al doilea rand, citind ecourile de mai sus nu am putut sa nu remarc fervoarea cu care „aparati” institutiile europene. Poate ca nu cunosc modul cum functioneaza UE, dar asta nu ma impiedica sa nu ma intreb”: „Care sunt atunci valorile promovate de UE din moment ce este pasiva la evenimentele care se intampla la granita de Est?”, „Oare hartuiala diplomatica asupra unui stat membru UE nu inseamna si o agresiune asupra institutiilor UE”. Nu cred ca Senior Basescu, cunoscand temperamentul Domniei Sale, si-ar fi muscat limba o saptamana, daca nu era infranat de Bruxelles.

    Acest conflict a readus in disctutii vechi dorinte si idealuri, insa,momentan, cetatenii care au protestat in PMAN nu doresc altceva decat „repetarea alegerilor”. ATAT. Ei sunt constienti ca unirea e imposibila, asa ca nu cred ca este momentul oportun sa-i caracterizam ca pe niste „oportunisti care nu doresc decat un pasaport romanesc”. Ei isi cer doar drepturile, nu mai mult.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Simuț,

    Aveți aici textul legii 21/1991 a cetățeniei http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/21_1991.php.

    Până în 2001 exista o procedură accelerată de redobândire a cetățeniei de către persoanele care o deținuseră până în 1940 (mergând până la bunici și NU pe criterii etnice ca Germania până acum vreo 10 ani). În perioada 1991 – 2001 au fost redobândite aproape 100000 de cetățenii române.

    Pe data de 13 decembrie 2001 Guvernul, prin OUG 167/2001 suspendă prevederile procedurii accelerate. Pe data de 1 ianuarie 2002 au fost ridicate vizele Schengen (de călătorie în UE) pentru cetățenii români. Vă las să deduceți singur de ce s-a întâmplat acest lucru și de ce nu e probabil să se întâmple ceea ce sugerați dumneavoastră (idee pe care au avut mulți înaintea dumneavoastră, nu sunteți deloc original).

    Domnule Roman

    Vă mulțumesc pentru explicațiile lingvistice, fără de care nu știu ce m-aș fi făcut. Cred însă că dacă erați atent, n-ar mai fi fost nevoie să interveniți. „licurici” și „papillon” sunt două persoane diferite care au postat ecouri, nu una și aceeași.

    Uniunea Europeană nu este deloc pasivă, dar nu poate acționa cu bocancii așa cum ați dori dumneavoastră, deoarece Republica Moldova este (cel puțin pe hârtie) un stat suveran și independent, fără prea mari șanse de aderare. Trebuie respectate anumite uzanțe, pe care le puteți afla făcând o vizită pe paginile diferitelor instituții ale UE.

  • Dorin: (12-4-2009 la 00:00)

    Ar trebui sa fii mai respectuos si binevoitor cu cititorii care isi pierd timpul cu banalitatile scrise in acest articol.
    Cred ca cunosc destul de bine ca roman (a se intelege nascut in Republica Romania) realitatile din Republica Moldova. Populatia care vbeste romaneste si se autoidentifica cu Romania este majoritara. Vezi conditiile in care s-au facut statisticile (ref. 1994, recesanmant 2002) Pe de alta parte motivul pentru care basarabenii evita subiectul cu „romanii” este tocmai existenta Dasteptilor ca dumneata, care le spun zi de zi ca unirea este imposibila si ca nu ii vrea nimeni de altfel in Ro.
    Faptul ca 30000 de tineri au strigat Unire ar trebui sa iti spune ceva mai mult decat concluziile dumitale patetice.

    O zi buna

  • Cristi: (12-4-2009 la 00:00)

    Care este dreapta si care este stinga Prutului? Cum te uiti la harta sau cum curge raul??

    In opinia mea, cel mai bine este ca Rep. Moldova sa adere cat mai repede la UE. Pentru asta trebui sa faca reformele pe care si celelalte state Est Europene le-au facut in procesul aderarii.
    Dupa aceea vom vedea.

  • florin predescu: (12-4-2009 la 00:00)

    Depasind sentimentalismul desuet despre care vorbeste domnul Clej as accentua ca lupta tinerilor moldoveni trebuia sa se axeze pe doua coordonate: lupta impotriva unor alegeri nedrepte(sau fraudate) si impotriva comunismului. Sa nu uitam ca in aceasta lupta ar fi putut face bloc comun cu celelalte populatii ce traiesc in Moldova(rusi si altii).

    Este foarte limpede ca tarile Uniunii Europene tac chitic in fata mamutului rus. Odata cu inlaturarea lui Voronin de la putere, si nu in numele unirii cu Romania, ar trebui sa se mearga pe eliminare a comunismului. Nu numai moldovenii sunt impotriva comunistilor. Nimeni nu contesta curajul tinerilor,dimpotriva.
    In propria-mi intelegere revin la celebra pictura a lui Bosch : „Pestele mare mananca pestele cel mic.”

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    „Ar trebui sa fii mai respectuos si binevoitor cu cititorii care isi pierd timpul cu banalitatile scrise in acest articol.”

    Domnule Dorin, dacă doriți respect, fiți în primul rând dumneavoastră respectuos. Nu v-am permis să mă tutuiți, mai ales că, până la proba contrarie sunteți doar o imagine virtuală.

    „Cred ca cunosc destul de bine ca roman (a se intelege nascut in Republica Romania) realitatile din Republica Moldova. Populatia care vbeste romaneste si se autoidentifica cu Romania este majoritara. Vezi conditiile in care s-au facut statisticile (ref. 1994, recesanmant 2002) Pe de alta parte motivul pentru care basarabenii evita subiectul cu „romanii” este tocmai existenta Dasteptilor ca dumneata, care le spun zi de zi ca unirea este imposibila si ca nu ii vrea nimeni de altfel in Ro.”

    Faptul că sunteți din Republica Moldova nu vă dă dreptul să faceți afirmații false ca „Populatia care vbeste romaneste si se autoidentifica cu Romania este majoritara.” (trec peste faptul că nu rețineți măcar anul în care a avut loc recensământul).

    „Faptul ca 30000 de tineri au strigat Unire ar trebui sa iti spune ceva mai mult decat concluziile dumitale patetice.”

    Nu știu dacă au fost 30000 și nu știu dacă toți au strigat Unire. Și chiar dacă ar fi așa, ei reprezintă un curent minoritar în Republica Moldova.

    Remarc însă metoda: când nu ai argumente, spui că negrul e alb, folosești adjective ești agresiv și speri să faci un impact. Nu veți avea niciun impact pe pagina revistei ACUM cu astfel de comportament, domnule Dorin.

  • Dorin Lozovanu: (12-4-2009 la 00:00)

    Salut, un comentariu foarte echilibrat si consecvent.

    Da, cel mai important e schimbarea mentalitatii si relatiile care pot produce aceiasi unire dar in cadrul UE, chiar pot fi folosite si avantaje de a fi 2 state romanesti (a se vedea Ciprul-Grecia, Austria-Germania etc).

    desi acum se produc niste lucruri absurde aici…

  • Ana Dima: (12-4-2009 la 00:00)

    Sunt ROMANCA, am avut colegi moldoveni in facultate, majoritatea niste oportunisti, oameni fara valori, ambitiosi de a iesi din situatia dramatica de acasa, fara sa tine cont de nimic. In general tinerii nu au o parere buna despre moldoveni, sunt constienti ca se folosesc de cetatenia romana, asta e realitatea, romanii tineri responsabili nu vor acordarea gratuita a vizelor pt. cei ce vin dintr-o tara intr-o saracie crunta, rusificati (noi detestam rusii si ceea ce reprezinta ei), dintr-o tara lipsita de valori, oameni lipsiti de curaj, plina in schimb de prostitutie si racketi.

    Asta e imaginea pe care o aveti si asa vede o romanca pe fratii de peste Prut, niste oportunisti. Asa ca nu traiti cu falsa impresie ca romanilor chiar le pasa de voi… Tema asta se foloseste in mod excesiv anul asta pentru ca e an electoral in Ro, iar populatia in varsta, neinstruita si de la sate e sensibila la subiectul unirii…

    Va doresc numai bine, si sa va redescoperiti valorile si identitatea! Dupa aia sa stam de vorba.

  • echoofsilence: (12-4-2009 la 00:00)

    In istoria Romaniei a mai existat un caz in care un ambasador roman a fost expulzat, dupa ce in prealabil a fost arestat. Este vorba de C. Diamandi care era ambasador al Romaniei la St.Petersburg si a fost arestat de catre bolsevici. Dar asta se intampla acum aproape 90 de ani. Insa se vede treaba ca la bolsevici practicile au ramas aceleasi.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Remarc de la început xenofobia cruntă din acest ecou semnat Ana Dima, autodefinită drept „ROMÂNCĂ” (mă întreb ce semnificație or fi având majusculele), care îi gratulează în bloc pe cei din Republica Moldova cu tot felul de epitete și își permite să vorbească în numele tuturor („noi detestăm rușii”) și să colporteze clișeele pe care le debitează toți ignorații, cu rackeții și prostituția.

    Iată acesta este tipul de atitudine care i-a îndepărtat pe mulți dintre „frații de peste Prut” (o sintagmă devenită vorbă de ocară) de cei din România care-și imaginează că în sfârșit au găsit pe unii mai proști ca să-și bată joc de ei. Acest tip de atitudine este la fel de pernicios ca și vorbele sforăitor-patriotarde despre unire, românism, etc.

    Este uimitor cum rațiunea îi părăsește pe oameni când vine vorba de contactul cu „altul” sau cu cei „de un sânge”.

  • Ana Dima: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Clej,

    Atitudinea dumneavoastra este injusta. Eu mi-am expus doar un punct de vedere bazat pe experiente personale.
    Sunt ROMANCA si sunt foarte mandra de asta. Am sa va spun si de ce… Eu am trait o buna perioada sub comunism, invatand cantece patriotice si avand parte de educatia la baza careia statea indoctrinarea si de constrangerile aferente. Stiu ce inseamna communismul. Am prins si caderea comunismului. Multi romani au murit pentru a avea eu privilegiu de a fi libera sa gandesc liber, sa am acces la informare, sa am opinii personale, sa mi le expun liber, libertatea de exprimare e un mare privilegiu. Am invatat asta. Am invatat sa respect parerile celor din jur, chiar daca nu sunt de accord cu acestia. Am invatat sa ascult, am invatat sa fiu deschisa, sa imi largesc orizonturile. Am invatat sa nu ma las influentata. Am invatat sa ma implic daca vreau sa schim ceva, nu sa astept. Lucrurile astea se invata, si se autoeduca, mai ales cand vii din comunism.

    Va rog sa faceti un efort si sa mai cititi inca o data postul precedent si sa va temperati. Nu intentionez sa jignesc pe nimeni. Nu vreau sa-mi bat joc de nimeni precum sugerati. Nu sunt mandra nici de unii romani compatriti din Ro, care nu stiu sa se poarte. Dar imi mentin parerea legata de moldovenii pe care i-am intalnit ca fiind oportunisti, si oameni lipsiti de valori, si nu e neaparat vina lor, poate e vina societatii in care au crescut. Si dispretul general al romanilor legat de rusi, tine de istoria noastra, si nu este gratuit. Asta ar trebui sa recunoasteti si dumneavoastra. Iertam, dar nu uitam. Poate generalizarea e pripita, dar poate ca nu e. Dar acuzatia dumneavoastra de xenofobie e amuzanta in contextul dat.

    Eu va intreb, care sunt valorile dumneavoastra domnule Clej? Care sunt valorile moldoveanului de rand?

    Cum credeti ca este perceputa Moldova in afara si ce faceti ca sa schimbati in bine aceasta perceptie?

    Daca doriti sa schimbati ceva, trebuie sa va implicati, dincolo de tastatura…

    Va doresc numai bine, si sa gasiti resurse sa va redescoperiti valorile si identitatea! Asta e primul pas, daca-mi permiteti…

  • Roman: (12-4-2009 la 00:00)

    Pentru D-na Ana Dima.

    Stimata Doamna,
    In acest articol „controversat” scris de onorabilul Domn Petru Clej, fiecare dintre cei care si-au exprimat pozitia fata de „problema Basarabiei” intr-un mod mai mult sau mai putin subiectiv. Catalogarea tuturor basarabenilor intr-un termen, daca nu dur, cel putin rautacios mi se pare inadecvata. Basarabia a fost, este si va fi o sursa importanta de valori si personalitati remarcabile pentru popurul roman. Faptul ca basarabeni ocupa locuri de top in licee, universitati, institutii publice si companii private ar trebuie sa va faca sa va reconsiderati atitudinea fata de „cetatenii Republicii Moldova”. Aceeasi „ura” o manifesta si cetatenii italieni, francezi, germani si elvetieni fata de romani, insa nimeni nu ii contesta ca popor, ca natiune.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Doamnă Ana Dima,

    Roman (basarabean) v-a dat aceeași replică pe care v-am dat-o eu: catalogarea negativă unei întregi populații după experiența personală cu câteva persoane este XENOFOBIE (după cum faceți și cu rușii, vorbind cu tupeu în numele poporului român).

    Eu vă amintesc proverbul englezesc: nu săpa când te afli într-o groapă. Nu vă mai încăpățânați să susțineți astfel de opinii deoarece vă discreditați profund.

    Este evident că afirmațiile dumneavoastră sunt neîntemieate și jignitoare la adresa tuturor basarabenilor, bazate pe niște clișee generate de ignoranță.

    PS Ați fost vreodată la est de Prut?

  • Dorin Todosi: (12-4-2009 la 00:00)

    1. Ai o obsesie sa ma pui in URSS? deci sunt detatean roman nascut in Romania care atunci se numea si Republica si inca Socialista. Uite acum te apropii de argumentul meu. Deci spui DOMNULE Clej ca REPUBLICA a fost IMPUSA abuziv in Romania de conducerea din 1947.

    Uite ca in Moldova tot acelasi ocupant – URSS a impus o Republica Moldovenesca. Atunci cand in MD se vor face alegeri libere si democratice si va exista un climat credibil pt orice ce fel de recesanmant ori referendum privitor la identitate romaneasca, atunci voi accepta rezultatul acestora cu tot respectul. Pana atunci singurul act JURIDIC legal, recunoscut international care se aplica privitor nationalitatii basarabenilor este UNIREA semnata la 27 martie 1918.

    Tot ce a condus ulterior la proclamarea identitatii de moldovean a fost fortat in conditii de ocupatie militara a URSS sau de grave incalcari post 90 ale normelor democratice fie de agrarieni fie de actualul PCRM. Prin urmare identitatea de moldovean este un abuz pana la proba contrarie. Acceptarea „aparitiei” acestui alt popor la est de Prut, si adoptarea unei decizii poltice in baza acesteia este prin urmare nu numai gresit dar este complicitate tacita la abuzurile staliniste si post staliniste.

    Cat despre DEZINFORMAREA dumitale ca subscriu la doamna ANA DIMA , credeam sincer ca esti ceva mai demn. UITA-TE in postul meu: ma refer si RESPECT comentariul domnsioarei ANA , deci fata din 1983 care iti scrie ca este BASARABEANCA, nu referitor la doamna care pune toti moldovenii intr-o oala in functie de experientele dumisale. Nu cred ca totusi ai confundat, ci ca mai degraba ai incercat sa duci subiectul in papusoi.

    Inca ceva. Daca tot ai facut eforturi sa ma localizezi in timp si spatiu, iti recomand sa iti faci treaba cu mai multa precizie. Nu dezinformez, sunt nascut in Romania, dar mi-e interesant de unde crezi ca-s nascut in URSS?

    Si Inca ceva. DOMNULE CLEJ, NU TE TUTUIESC PE DUMNEATA. PRONUMELE DE POLITETE ESTE DUMNEATA GENERAL ACCEPTAT. NU stiu daca mai consideri normele literare romane ca fiind ok cu viziunile dumitale progresiste dar pana una alta poti sa imi verifi RESPECTUL FORMAL cautand in DEX. 😉
    Hai bafta

  • Dorin: (12-4-2009 la 00:00)

    uite,pentru ana din Basarabia tot respectul. Pentru Petru Clej – citeste te rog bine postul meu anterior. Iti spun ca sunt nascut in Republica Romania. Faptul ca gandesti in sabloane te face sa citesti ceea ce crezi ca ar trebui sa scriu? Deci am lucrat 7 ani mass media si ONG. Ai dreptate – recesamntul a fost facut in 2004 nu 2002. Stii si tu cred, cel putin de la corespondentii BBC Chisinau, ca au existat presiuni enorme asupra celor care l-au facut. Ca oamenii erau indemnati la usa de chestionatori sa „scrie moldovean pentru ca roman nu se poate scrie pentru ca inseamna tot una” ca Dep de Statistica a MD este controlat incat sa scrie cam ce vrea PCRM. Deci argumentul tau este acelas ca al lui Voronin si nimic mai mult. Si da, ANA este mai roman ca tine. Si da, uite exista oameni care chiar cred ca asta e important. Nu o contabilizezi in bani dar fara asta … fara idealuri ramai uscat si cinic. Ca Dumneata.

  • Dan Nicolai Petrescu: (12-4-2009 la 00:00)

    Sunt relativ profan in problematica Basarabiei si in polemica de mai sus. Dar pe mine ma izbeste un aspect pe care nu-l vad mentionat in comentariile de mai sus: Oare nimeni nu vede ca „Unirea cu Romania” este pretextul folosit de Voronin pentru a limita libertati civice ale opozitiei si pentru a indeparta tentia de la adevarata problema pe care o are, legitimitatea alegerilor?
    Asa cum nationalistii romani fluturau prin anii 90 iredentismul maghiar si absurde tretentii teritoriale, asa face acum si Voronin… Aceiasi scoala…Iar cei care cad in cursa acestei discutii le fac jocul. Hai mai bine sa vedem daca este ceva adevarat in acuzele de frauda electorala? Exista rapoarte ale observatorilor pe net?

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Dorin,

    V-am rugat să nu mă tutuiți mai ales că sunteți anonim. De asemenea, vă rog să nu dezinformați: v-ați născut în URSS, iar un stat numit Republica România nu există (iar în România republica a fost impusă cu forța de conducătorul din anul 1947 al statului în care v-ați născut).

    Apoi, de la faptul că la recensământ s-au făcut presiuni până la faptul că cei care se consideră români ar fi majoritatea în Republica Moldova e o cale foarte lungă.

    Iar dacă ați ajuns să lăudați o persoană care insultă în bloc basarabenii (deci și pe dumneavoastră) o faceți doar din resentiment și spirit de contradicție.

    Din punctul meu de vedere această Ana poate să fie „mai româncă” decât mine. N-am ținut niciodată să-mi dea naționaliștii de mucava note bune la materia românism, mai ales dacă asta implică xenofobie și îngustime de minte – calități pe care văd că și dumneavoastră le apreciați.

  • Petru Clej: (12-4-2009 la 00:00)

    Domnule Dorin Todosi (bine cel puțin că ați ieșit de sub anonimat),

    „Ai o obsesie sa ma pui in URSS? deci sunt detatean roman nascut in Romania care atunci se numea si Republica si inca Socialista. Uite acum te apropii de argumentul meu. Deci spui DOMNULE Clej ca REPUBLICA a fost IMPUSA abuziv in Romania de conducerea din 1947.

    Uite ca in Moldova tot acelasi ocupant – URSS a impus o Republica Moldovenesca. Atunci cand in MD se vor face alegeri libere si democratice si va exista un climat credibil pt orice ce fel de recesanmant ori referendum privitor la identitate romaneasca, atunci voi accepta rezultatul acestora cu tot respectul. Pana atunci singurul act JURIDIC legal, recunoscut international care se aplica privitor nationalitatii basarabenilor este UNIREA semnata la 27 martie 1918.”

    Fals. Actele juridice recunoscute internațional care stabilesc frontiera din iunie 1940 sunt Tratatul de pace de la Paris din 1947, Actul Final de la Helsnki din 1975 și recunoașterea pe plan internațional a Republicii Moldova ca stat independent și suveran.

    „Tot ce a condus ulterior la proclamarea identitatii de moldovean a fost fortat in conditii de ocupatie militara a URSS sau de grave incalcari post 90 ale normelor democratice fie de agrarieni fie de actualul PCRM. Prin urmare identitatea de moldovean este un abuz pana la proba contrarie. Acceptarea „aparitiei” acestui alt popor la est de Prut, si adoptarea unei decizii poltice in baza acesteia este prin urmare nu numai gresit dar este complicitate tacita la abuzurile staliniste si post staliniste.”

    Fals. O bună parte dintre moldoveni s-au considerat dintotdeauna așa și nu români. Și e firesc. În 1812 când provincia rebotezată de ruși Basarabia a fost incorporată de Imperiul Țarist de abia se forma identitatea națională modernă. Până la 1918 (cu scurta excepție a perioadei 1856 – 1878 pentru cele trei județe din sud Cahul, Izmail și Cetatea Albă – adevărata Basarabie) românofonii din estul Moldovei nu au participat la consolidarea acestei identități, iar perioada 1918 – 1940 și 1941 – 1944 a fost prea scurtă și tulbure pentru a putea recupera.

    De aceea, dată fiind dominația cvasi-absolută imperială rusească din ultimii 200 de ani (sub o formă sau alta) a determinat o evoluție separată pentru mulți moldoveni care, vrem nu vrem, NU SE RECUNOSC CA ROMÂNI.

    Iar argumentul cu alegerile și democrația este jignitor. Este dreptul oamenilor să declare exact ceea ce doresc și aroganța acelora care le neagă acest drept este uimitoare.

    „Cat despre DEZINFORMAREA dumitale ca subscriu la doamna ANA DIMA , credeam sincer ca esti ceva mai demn. UITA-TE in postul meu: ma refer si RESPECT comentariul domnsioarei ANA , deci fata din 1983 care iti scrie ca este BASARABEANCA, nu referitor la doamna care pune toti moldovenii intr-o oala in functie de experientele dumisale. Nu cred ca totusi ai confundat, ci ca mai degraba ai incercat sa duci subiectul in papusoi.”

    Fals. În momentul în care există o ambiguitate, e firesc să se facă referire la persoana care a scris cel mai recent ecou, în speță Ana Dima.

    „Inca ceva. Daca tot ai facut eforturi sa ma localizezi in timp si spatiu, iti recomand sa iti faci treaba cu mai multa precizie. Nu dezinformez, sunt nascut in Romania, dar mi-e interesant de unde crezi ca-s nascut in URSS?”

    Păi n-ați spus că ați lucrat în mass-media și ONG în Republica Moldova? Și iată, până și calcul de limbă rusesc („mi-e interesant” folosit la est de Prut, nu și la vest) este un indiciu.

    „Si Inca ceva. DOMNULE CLEJ, NU TE TUTUIESC PE DUMNEATA. PRONUMELE DE POLITETE ESTE DUMNEATA GENERAL ACCEPTAT. NU stiu daca mai consideri normele literare romane ca fiind ok cu viziunile dumitale progresiste dar pana una alta poti sa imi verifi RESPECTUL FORMAL cautand in DEX. ;)”

    Până și în această frază vă contraziceți: „NU TE TUTUIESC.

    Ca să vă fie mai clar domnule Todosi: nu vă permit să vă adresați mie la persoana a doua singular, e clar? Și nu-mi vorbiți de respect când de la începutul intervențiilor dumneavoastră ați folosit în permanență un ton agresiv.

    Învățați că nu e nicio nenorocire dacă cineva nu vă adoptă stilul propagandistic și militant. Dumneavoastră sunteți militant în favoarea unei cauze – în speță unirea – iar eu sunt jurnalist imparțial. Cele două ipostaze nu se exclud reciproc. Ar trebui măcar acest reflex totalitar să-l abandonați – cine nu-i cu noi, e împotriva noastră.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Atenție! Pericol de regim polițienesc în Republica Moldova!

Declaraţia unui grup de experţi cu privire la escaladarea situaţiei social-politice din R. Moldova "Considerăm că în Republica Moldova se...

Închide
3.137.159.134