Candidatul Partidului Democrat, Barack Obama, va fi următorul președinte al Statelor Unite, învingânfu-l detașat pe contracandidatul său din Partidul Republican, John McCain.
După numărarea majorității voturilor în 47, Obama a câștigat majoritatea în Colegiul Electoral, adunând 349 de mari electori, față de numai 163 pentru John McCain, majoritatea absolută necesară alegerii fiind de 270.
Nu este încă clar cine a câștigat majoritatea în două state – Carolina de Nord și Missouri.
Colegiul Electoral este format din 538 de mari electori, aleși în fiecare din cele 50 de state de populație. Fiecare stat este reprezentat în Colegiul Electoral de un număr de Mari Electori egal cu delegația trimisă de statul respectiv în Congresul federal (doi senatori + un număr de reprezentanți care variază de la 1 pentru Alaska, Vermont sau Wyoming până la 53 pentru California). Capitala Federală Washington DC are trei reprezentanți în Colegiul Electoral.
Regula este că un candidat câștigă toți alegătorii din statul respectiv dacă obține cele mai multe voturi, indiferent de procentaj. Excepția parțială o constituie Nebraska (5 voturi) și Maine (4) care atribuie câștigătorului votului pe ansamblul statului doi electori, iar restul de trei, respectiv doi, sunt atribuiți în fiecare district congresional federal candidatului care obține acolo cele mai multe voturi.
Pentru a fi ales, un tichet (candidat la președinție și candidat la vicepreședinție) are nevoie de 270 de voturi în Colegiul Electoral, iar la ultimele două alegeri George Bush l-a învins cu 271 – 266 (1 vot anulat) pe Al Gore în 2000 și cu 286 – 252 pe John Kerry în 2004.
Marii electori vor alege președintele la mijlocul lunii decembrie urmând ca ceremonia de învestitură să aibă loc la 20 ianuarie 2009.
Barack Obama este senator de Illinois din 2004, are 47 de ani și este de formație jutist.
El este fiul unui imigrant musulman din Kenya, venit la studii în Statele Unite și al unei mame albe din Kansas, trăind câțiva ani în Indonezia.
Democrații au câștigat şi la Senat, unde au un avantaj net de cinci mandate față de Republicani față de precedentul scrutin. Obiectivul lor declarat e de a deține 60 din cele 100 de mandate din Senat, actualmente raportul fiind de 51 – 49 pentru Democrați.
Partidul Democrat și-a mărit avansul și în Camera Reprezentanților, capturând 20 de mandate suplimentare
de la Republicani.
Ar fi utila o explicare mai amanuntita a sistemului de vot american