Sa lamurim cateva chestiuni punctuale de interes general:
– Noile prevederi de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2011. Mamele care au nascut sau care vor naste pana la sfarsitul anului 2010 vor beneficia de facilitatile vechiului sistem. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele solicitari in cadrul dezbaterii publice. Trebuie sa recunosc insa ca pe mine, ca tanara mamica care a optat sa se intoarca mai repede la munca, ma dezavantajeaza vechiul sistem intrucat raman captiva in acesta. As fi fost semnificativ avantajata de noul sistem in situatia in care as fi optat pentru prima optiune.
– Pentru copiii născuţi până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica in continuare prevederile vechi (OUG 148/2005), dar cu stabilirea indemnizaţiei la nivelul de 75% din media veniturilor salariale din ultimele 12 luni de munca, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei. Cu alte cuvinte, se recupereaza o mica parte din diminuarea cu 15%, aplicata conform Legii nr.118/2010, si care echivala cu o cota procentuala de 72,25% în prezent.
– Noua formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011 lasa la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, un activa si alta pasiva pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Variantele pentru care pot opta părinţii sunt următoarele:
I. În situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului pâna la data la care acesta împlineşte vârsta de 1 an:
– Va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
– Va beneficia de un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei, dacă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an. În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
– În situaţia în care părintele nu revine pe piaţa muncii, pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 1 an şi 2 ani se poate acorda concediu, dar fără plată. Daca parintele se intoarce la munca in acest interval de timp, nu mai primeste stimulentul de 500 lei.
Asadar, aparitia celei de-a doua optiuni a rigidiziat semnificativ varianta propusa de catre ministrul Botis si Premier in urma discutiilor din sedinta de guvern de luni seara.
II. În situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului pâna la vârsta de 2 ani a copilului:
– Părintele va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
– Nu se mai acorda nici un fel de stimulent pentru revenirea la munca, chiar daca parintele alege sa se intoarca la un moment dat in campul muncii, in intervalul celor 2 ani.
– Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. În acest caz se acorda stimulentul de 500 lei pe luna oricând se hotaraste parintele sa se intoarca la munca, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani
– Pentru sarcinile multiple, se suplimenteaza cuantumul indemnizaţiei cu suma de 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil, indiferent de varianta pentru care opteaza parintele.
– Pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suplimenteaza cuantumul indemnizaţiei cu suma de 600 de lei, indiferent de varianta pentru care opteaza parintele.
– Perioadele menţionate anterior constituie vechime în muncă şi în serviciu.
– A fost introdusa o noua dispoziţie care interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate, în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului sau în cazul celor care se află în plata stimulentului pentru reintoarcerea la locul de munca.
– A fost prelungit concediul fără plată acordat după primele 3 naşteri, respectiv după primii 3 copii, de la 3 luni, la 4 luni, în vederea transpunerii prevederilor Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010.
– Potrivit estimărilor Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificări sunt de 100 de milioane de lei în 2011 şi aproximativ 500 de milioane de lei în 2012.
– În perioada 9-23 decembrie 2010, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va asigura funcţionarea unui CENTRU DE INFORMARE, al cărui scop va fi relaţionarea cu părinţii interesaţi de toate amanuntele si prevederile noului act normativ. Funcţionari publici din cadrul Direcţiei Politici Asistenţă Socială vor comunica în intervalul orar 8.30-16.30, de luni până vineri, cu toţi cei interesaţi de detalii suplimentare sau de furnizarea unor clarificări privind acest act normativ. Date de contact: Florenta Musat si Aneta Gheorghiu, telefon: 021.315.85.56 interior 770 si interior 832.
Andreea Paul-Vass este consilier personal al prim-ministrului Emil Boc