Către:
Vladimir Filat, președinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Prim-ministru al Republicii Moldova
Marian Lupu, președinte al Partidului Democrat (PDM)
Mihai Ghimpu, președinte al Partidului Liberal (PL), Președinte al Parlamentului, Președinte interimar al Republicii Moldova
Domnilor președinți,
Știu că ați avut miercuri 8 decembrie o întâlnire în trei, ceea ce este un lucru pozitiv. Din păcate, întâlnirea a avut loc 10 zile de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, deși ar fo trebuit să aibă loc a doua zi după scrutin. Mai mult, această întâlnire s-a produs la câteva zile după întâlnirea domnului Lupu cu liderul Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin.
Alianța PLDM – PDM – PL are 59 de mandate de deputați din 101, lipsindu-i doar două voturi pentru alegerea în Parlament a Președintelui Republicii Moldova, în timp ce o ipotetică alianță PCRM – PDM ar avea doar 57 de mandate și în mod logic ar trebui să nu poată reuși alegerea șefului statului, dată fiind incompatibilitatea doctrinară extremă între PCRM, pe de o parte și PLDM și PL, pe de alta.
Ați guvernat cu succes țara, după alegerile de la 27 iulie 2009, demontând previziunile catastrofiste, dar mai ales de rea-credință ale PCRM, ați îmbunătățit relațiile cu Uniunea Europeană și România, fără a le deteriora semnificativ pe cele cu Rusia, de ce să nu continuați împreună?
Domnule Filat, sunteți principalul beneficiar al acestui scrutin, cu 32 de mandate aproape v-ați dublat scorul față de anul trecut. Funcția de premier vi se cuvine fără niciun fel de discuție, într-o republică parlamentară în care șeful guvernului este și șeful puterii executive (poate învață și România ceva de la Republica Moldova). După cum se cuvine ca PLDM să ocupe jumătate din portofolii. Dar vă rog, încercați să plecați urechea la acei care vă atrag atenția la tendințele autoritare pe care păreți să le aveți câteodată.
Domnule Lupu, am să mă adresez dumneavoastră mai pe lung, pentru că sunteți liderul partidului care deține balanța puterii în Parlament. Este trist faptul că în numele deschiderii v-ați întâlnit mai întâi cu Vladimir Voronin, un om pe care-l cunoașteți foarte bine, un om al trecutului, de care v-ați desprins tocmai datorită năravurilor anti-democratice ale sale și ale partidului care-l urmează cu docilitate de 15 ani. Ce credeți că veți realiza într-o guvernare cu PCRM, vreți o întoarcere la perioada stagnării, a gâtuirii libertății presei, a corupției, a românofobiei agresive și a îndepărtării de Europa? Am fost primul care acum patru ani v-am pus în public întrebarea dacă aveți ambiții prezidențiale http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/02/060203_consens_moldova.shtml. Vi se potrivește, mai ales dacă Moldova este confirmată practica republicii parlamentare, aveți această capacitate de a fi un președinte al tuturor cetățenilor, așa cum nu au reușit nici Mircea Snegur, nici Petru Lucinshi, nici (mai ales) Vladimir Voronin. Știu că dumneavoastră vă considerați moldovean care vorbește moldovenește – la fel ca Vladimir Voronin, spre deosebire de Vladimir Filat și Mihai Ghimpu, care se consideră români. Diferența e importantă, dar mai puțin importantă decât cele ce vă apropie și mai ales diferența dintre dumneavoastră și PCRM. Chiar dacă Voronin v-a făcut o ofertă “generoasă”, eu cred că e mai bine să rămâneți cu actualii aliați și să acceptați că dacă domnul Filat are mai mulți deputați decât dumneavoastră și domnul Ghimpu împreună, e firesc să pretindă la jumătate din posturile de miniștri. Și nu, uitați, dumneavoastră sunteți lider al PDM, nu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.
Domnule Ghimpu, sunteți, alături de PCRM, perdant al acestor alegeri, pierzând 3 din cei 15 deputați pe care-i aveați în parlamentul trecut, ajungând al patrulea partid din Parlament după recentele alegeri, după ce erați al doilea partid în scrutinul din 6 aprilie 2009. Este un semn că electoratul nu a apreciat modul în care ați asigurat interimatul funcției de președinte al țării. Este lăudabilă intenția dumneavoastră de reintegrare a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, dar apelul dumneavoastră către NATO a alienat probabil destui dintre votanții PDM, aruncându-i în brațele lui Voronin și oferindu-i astfel minoritatea de blocaj la alegerea șefului statului. Vă rog de aceea să vă sacrificați și până la alegerea președintelui Republicii să-i cedați postul de președinte al Parlamentului domnului Marian Lupu. Știu că sprijinirea cauzei naționale românești în Republica Moldova și chiar a celei unioniste vă este dragă, dar dacă adunați voturile PCRM și PDM va trebui să recunoașteți că această cauză este încă minoritară.
Fac apel să lăsați deoparte disensiunile dintre dumneavoastră și, ca și după alegerile din 29 iulie 2009, să formați o coaliție pro-europeană care să ducă Republica Moldova înainte, nu înapoi și nu înspre răsărit, așa cum dorește PCRM. Propuneți-l pe domnul Lupu candidat la președinție, fără niciun fel de ofertă către Comuniști. Dacă vor îndrăzni să obstrucționeze și de data aceasta, continuați fără să vă uitați la ei și la al treilea rând de alegeri repetate, electoratul îi va pedepsi așa cum merită.
Vă veți întreba: dar cine e ăsta să facă apeluri către noi? Nu contează, domnii Lupu și Ghimpu mă cunosc personal, domnul Filat nu. Ceea ce contează e că aveți o șansă unică să scoateți Republica Moldova din criză, așa cum ați arătat în anul în care ați guvernat împreună. Ar fi impardonabilă irosirea unei astfel de ocazii.