caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Urnele au confirmat tripartidismul „toxic” în condiţii de slabă participare la vot

de (2-6-2008)
Va fi Sorin Oprescu noul primar al Capitalei?Va fi Sorin Oprescu noul primar al Capitalei?

Alegerile locale desfăşurate duminică au confirmat ceea ce pronosticam înaintea scrutinului: dominaţia scenei politice româneşti de trei partide: Partidul Democrat-Liberal (PD-L), Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL) care şi-au adjudecat trei sferturi dintre voturile exprimate faţă de doar două treimi acum patru ani.

PD-L îşi confirmă întâietatea cucerită la alegerile euro-parlamentare din noiembrie 2007, obţinând 28,9% din totalul voturilor la consilii judeţene şi consiliul municipal Bucureşti, devansând PSD cu aproape 1%, potrivit numărătorii parţiale, PNL înregistrând 18,5% (la PNL am adăugat jumătate din voturile câştigate de alianţa din care mai făceau parte PNŢ şi Forumul Democrat al Germanilor).

Ȋn comparaţie cu acum patru ani, PD-L aproape şi-a dublat scorul, dar obţine un rezultat echivalent cu cel de la euro-parlamentare, deşi de atunci a fuzionat cu PLD-ul lui Theodor Stolojan, care atunci obţinuse aproape 8%.

PSD pierde aproape 5% faţă de localele din 2004, dar câştigă tot atâtea procente faţă de europarlamentare.

PNL dovedeşte că ştirea morţii sale a fost din nou prematură, obţinând practic acelaşi scor ca acum patru ani, dar cu patru procente în plus faţă de europarlamentare.

Ȋn sfârşit, UDMR îşi conservă cele peste 5% cu care ne-a obişnuit, chiar în condiţiile obţinerii de către Partidul Civic Maghiar a unui scor de 1%, dar cele două formaţiuni nu au prezentat candidaţi peste tot, ca la parlamentare.

Niciun alt partid nu depăşeşte 5%, PRM (în special), şi Partidul Conservator confirmând declinul început după parlamentarele din 2004.

Examinând rezultatul noului scrutin de alegere prin vot majoritar uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene şi adiţionând scrutinul echivalent de alegere a primarului de Bucureşti, obţinem o ordine similară – PD-L 28,2%, PSD 27%, PNL 19,3%.

PSD a câştigat 16 preşedinţii (40%), PD-L 14 (35%), PNL 5 (12,5%), UDMR 4 (10%) şi Forumul Democrat al Germanilor una (2,5%).

Ȋn doar două judeţe – Harghita şi Constanţa – candidatul câştigător a depăşit 50% din voturi.

E o aproximare foarte largă a scrutinului parlamentar din toamnă şi arată că rezultatul pe ţară al votului majoritar uninominal nu diferă semnificativ de cel proporţional de listă, fiind esenţialmente tot un vot politic, direcţionat către candidaţii celor trei mari partide.

Desigur că participarea mediocră la vot – sub 51% , mai ridicată la ţară, mai redusă la oraşe şi cea mai slabă la Bucureşti (31%), favorizează PSD şi atenuează rezultatul altfel slab al principalului partid de opoziţie.

Un astfel de rezultat repetat la parlamentarele din toamnă ar reproduce actuala situaţie politică a triunghiului “toxic” PD-L – PSD – PNL, în care poziţionarea faţă de preşedintele Traian Băsescu contează mai mult decât presupusele afinităţi ideologice.

Ȋn privinţa alegerii primarilor, ar fi de remarcat situaţia inedită de la Bucureşti, unde disidentul din PSD Sorin Oprescu are şanse să-l întreacă în turul doi pe Vasile Blaga, un fidel al preşedintelui Băsescu.

Ȋn sfârşit e de menţionat realegerea triumfală a primarilor la Cluj, Constanţa, Timişoara, Sibiu, precum şi în sectoarele 2 şi 3 din Capitală.

Ecouri

  • George Gross: (2-6-2008 la 00:00)

    Participarea la vot, arată neîncrederea populaţiei în schimbare pozitivă, lucru manifestat nu numai în România.

    Neparticiparea la vot este un mod greşit de aţi manifesta nemulţumirea faţă de prezent şi de şansa viitorului.

    Întrucît forurile locale sunt finanţate de Guvern în mare măsură, neparticiparea la vot arată nemulţumirea populaţiei faţă de Guvern.

    Să vedem cum se va manifesta indiferenţa aceasta în voturile viitoare – Camerele Parlamentare, Preşedenţie.

  • Stefan Caliga: (2-6-2008 la 00:00)

    Slaba participare la vot, dupa parerea mea, se datoreaza instalarii sentimentului de „indiferenta” fata de scena politica, pe de o parte, a unui vot negativ (exprimat prin absenta) fata de toate programele electorale afisate de formatiunile politice angajate in cursa electorala, pe de alta parte.

    Electoratul roman greseste…dupa parerea mea.Nu prin indiferenta reformezi „politicul” ci, dimpotriva, el se permanentizeaza in structuri nocive.

    In acest mod sferele de influenta, grupurile de interese economice (subl.mea) si politice se consolideaza si riscam sa devina inexpugnabile..



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
pliant

fum de tămâie... cucul iscodeşte în drumul caravanelor arderi de tot, puse pe altarele timpului smoala curge din ugerele pământului-...

Închide
3.144.40.239