caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Cominformul si mitul internationalismului proletar

de (19-11-2007)

Nota Editorului: in legatura cu editorialul programat initial pentru aceasta saptamana, va rog cititi nota de la sfarsitul articolului d-lui Tismaneanu.

„In urma cu 60 de ani, la o intrunire la varf organizata in Polonia, a fost constituit Cominformul, urmas al Internationalei a III-a (Comintern), creata de Lenin in 1919 si dizolvata in 1943”.

Cateva zile mai tarziu, era anuntata structura noii organizatii, al carei rol principal era sa puna capat oricarei tentatii „autonomiste” in randul partidelor comuniste si sa reafirme implacabila dominatie sovietica in cadul miscarii comuniste mondiale.

Spre deosebire de Comintern, noua organizatie, numita Biroul Informativ al partidelor comuniste si muncitoresti (pe scurt Cominform), era compusa dintr-un numar restrans de membri: Partidul Comunist (bolsevic) al URSS, precum si partidele comuniste din Bulgaria, Cehoslovacia, Franta, Italia, Iugoslavia, Polonia, Romania, Ungaria.

In chip surprinzator, nu au fost incluse partidele comuniste din tari altminteri importante din perspectiva strategiei revolutionare a Kremlinului: PC din Grecia, PC German, PC Spaniol etc. Delegatia sovietica, aflata in permanent contact cu Stalin, era condusa de Andrei Jdanov (ideologul en titre al PCUS) si de Gheorghi Malenkov, secretar al CC responsabil cu problemele organizatorice.

PCR participa cu o delegatie condusa de Gh. Gheorghiu-Dej. Primul sediu al Cominformului a fost stabilit la Belgrad, unde s-a aflat vreme de cateva luni si redactia saptamanalului „Pentru pace trainica, pentru democratie populara”, organul Biroului Informativ. Primul redactor-sef a fost pseudofilosoful Pavel Iudin.

Ulterior, dupa excomunicarea Iugoslaviei, Cominformul si revista sa si-au transferat sediul la Bucuresti, iar succesorul lui Iudin ca redactor-sef a fost nu mai putin obscurantistul Mark Mitin, si el membru al CC al PCUS. Merita amintit ca Iudin si Mitin au fost coautorii infamului panegiric numit „Scurta biografie” a lui I. V. Stalin.

Se pare ca Stalin insusi a decis numele revistei cu scopul de a obliga presa occidentala sa citeze mereu sloganele propagandei comuniste. La conferinta de intemeiere, Jdanov a prezentat raportul privind situatia internationala, proclamand scindarea lumii in doua tabere opuse: „lagarul pacii si progresului”, condus de URSS, si cel al „reactiunii si imperialismului” condus de SUA.

Infiintarea Cominformului indica o radicalizare a politicii internationale staliniste, asociata cu adoptarea unor strategii tot mai ofensive din partea partidelor comuniste din statele in curs de totala satelizare. Pe scurt, incepea un stadiu de maxima agresivitate comunista in cadrul Razboiului Rece.

Dupa o perioada in care partidele comuniste din Europa de Est jucasera cartea propagandistica a fronturilor „de larga concentrare democratica”, vorbind despre „cai nationale spre socialism”, sosise clipa renuntarii complete la asemenea subterfugii tactice. Cum scria Zbigniew Brzezinski in lucrarea sa clasica „The Soviet Bloc” (1967): „Intemeierea Cominformului, mult mai mult decat ulterioara ruptura cu Tito, a insemnat sfarsitul fazei diversitatii si inceputul a ceea ce poate fi cel mai satisfacator numit drept stalinism – o perioada de total conformism in relatiile dintre statele comuniste”.

Centrul moscovit nu mai accepta niciun fel de „deviere” de la linia sacrosancta dictata de Stalin insusi. Wladyslaw Gomulka a fost singurul dintre participantii la reuniune care a indraznit sa exprime rezerve privind universalitatea experientei sovietice, in special in chestiunea colectivizarii agriculturii. Avea sa ispaseasca aceasta erezie sub forma domiciliului fortat si a unor nesfarsite anchete.

Baza ideologica a Cominformului coincidea cu aceea a predecesorului sau istoric, Cominternul. Era vorba de mitul „internationalismului proletar”, asa cum fusese acesta definit de Stalin in lucrarea „Problemele leninismului”. Pentru Stalin, ca si pentru milioane de militanti fanatizati, de la Dej si Ana Pauker la Rakosi, Slansky, Cervenkov ori Thorez, internationalist era doar acela care dovedea solidaritate neconditionata cu Uniunea Sovietica. Atitudinea fata de URSS devenea, spre a relua sintagma stalinista, „piatra de incercare a internationalismului proletar”. Oricine indraznea sa exprime cea mai mica retinere era suspectat de renegare, deci de tradare.

Desi delegatii iugoslavi la conferinta din septembrie 1947 sustinusera cu ardoare linia sovietica, Stalin percepuse ambitiile autonomiste ale lui Tito. Doua rezolutii ale Cominformului (in 1948 si in 1949) stigmatizau PC din Iugolslavia drept o organizatie incaputa pe mana unor „asasini si spioni”.

Se reluau din recuzita antitrotkista formulari de genul „Iuda-Tito”. Caricaturile cominformiste il asemuiau pe maresalul iugoslav cu Göring. Mitul internationalist a fost asadar camuflajul ideologic si substanta emotionala pe care s-a bazat hegemonismul sovietic vreme de decenii. Ulterior, dialectica desovietizarii, utilizata intre altii de Dej si Ceausescu, va genera replieri importante in cadrul comunismului global.

—-
Nota Editorului: programasem initial pentru aceasta saptamana un articol scris cu mai multi ani in urma, ca urmare a unor declaratii oficiale din Romania care negau contributia Romaniei la Holocaust – la ceva vreme dupa aceea rectificate, sub presiunea lumii civilizate. Fiind obiectiv potrivit cu situatia de xenofobie recent generata de criminalul rrom in Italia, am vrut sa reiau acest articol, omitand ca el de fapt a aparut in Septembrie 2005 in chiar acest sit. Prin urmare, pentru cei care doresc sa citeasca acest articol, folositi cuvantul-cheie „Jude” si cautati in Editoriale. Multumiri pentru rabdarea cu care ati citit aceasta precizare si scuze pentru lapsusul corectat in ultima clipa prin atentionarea discreta a doamnei Ella, o distinsa colaboratoare.

Ecouri

  • Munteanu Mircea: (19-11-2007 la 00:00)

    Nu cred ca se potriveste cu situatia creata in Italia. Poate fi reluat si discutat sentimentul apartenentei la ‘turma’ tribului, fara de care te simti doar un ostracizat fara nici o protectie (repet: protectie) si fara nici o sansa.
    Se pot discuta, de asemenea, si alte aspecte legate de sentimentul involuntar de mindrie sau… rusine, ca apartii unei anumite etnii sau tari.
    Dar in Italia s-a creat o situatie in care TOTI romanii sunt identificati (prin intermediul… altora) cu criminalii si hotii. Si sunt amenintati de comportament ostil (al turmei ‘europene’ si al aparatului represiv ce-o reprezinta si-o apara, in egala masura). Trebuie sa luam atitudine, pentru ca altfel ne lasam linsati mediatic. Este situatia noastra colectiva in pericol. Prea putin importa daca esti democrat sau comunist, fascist sau antifascist, nationalist sau european. Toti suntem pusi in aceeasi oala. Absolut nefiresc si artificial.
    In acelasi timp, tiganii sunt si ei transformati (retransformati) intr-o etnie tinta. Din pacate!
    Sunt multe de discutat, dar observ – cu satisfactie – ca presa europeana si italiana a inceput sa se trezeasca. Cam tirziu si cam palid, dar ma rog, bine ca au inceput.
    Cred ca este loc pentru articolul promis. Mai ales ca din 12 dec. a.c., Moscova se retrage din CFE. Europa este supusa celei de-a doua probe. Este bine sa ne cunoastem cu totii f.bine, din moment ce am dorit sa ajungem impreuna la un drum pe care il dorim cit mai lung. Daca se poate, definitiv impreuna.
    Cred ca articolul domnului Tismaneanu vizeaza tocmai acest fapt, care se va petrece foarte curind si pe care presa romaneasca (aservita Moscovei, din pacate) nu-l pomeneste mai deloc.
    Nici guvernul nu da mai multi bani Apararii, desi avem obligatii clare internationale si armata noastra nu este la nivelul necesar. Iar Apararea ia avioane de protocol, masini antimina inutile si alte chestii inutile si ridicole, in loc sa comande aeronave moderne si eficiente.

  • Nelutiu: (19-11-2007 la 00:00)

    Cu toate ca acest articol ne reaminteste niste vremuri triste, realitatea trebuie cunoscuta, iar acest articol, ar fi fost necesar si inainte de’89. Este adevarat, ca in tarile totalitare, jurnalistii nu puteau publica nici un accident feroviar, fara avizul conducatorilor! A fost o perioada, cand sistemele ideologice opuse, concurau in a se ridiculiza unele pe altele! In acest sens, reamintim caricaturile: Tito taietor de lemne [bine ca nu existau ferastraiele mecanice autonome!], ori Lumumba rupand lanturile!

  • nea marin: (19-11-2007 la 00:00)

    Domnule Tismaneanu,

    intrebarea mea e una de bun simtz: articolul dvs.
    (editorial) a aparut intr-o publicatzie numita
    – n-am numit-o eu! – chiar asha: RLV. Adicatelea: in viitor! Cam ce sens au editorialele legate de trecutul „vesel”? Eu doar va intreb. Si-mi vetzi raspunde, evidentamente, naturaliter (c-asha se poarta acuma, vorbirea romaneasca nu pare sa mai aiba trecere) ca cine nu cunoashte trecutul va plati in viitor.

    O interesanta afirmatzie, cu care inclin sa fiu d-acord. Dar, totushi: n-ar fi *alte* probleme, mai arzatoare, mai *la ordinea zilei?”

    Si, ca sa fiu rautacios (numa’ dvs. putetzi intzelege chestia asta) va preocupa problemele arzatoare *chiar si numa’ chiar dupa*?

    Cele bune,

    Nea Marin (fara a avea chiar impresia c-ar trece de cenzura…)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zona neagră

Brusc motoarele au încetat să funcţioneze, ca şi cum o mînă nevăzută le-a oprit sursele energetice. Nava a intrat în...

Închide
3.149.29.98