caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Oameni si maimute

de (15-10-2007)

Rezultate ale cercetarii experimentale bazate pe comportamentul maimutelor ajung fara exceptie in coloanele ziarelor, stiut fiind ca trezesc publicului un enorm interes, un amestec de amuzament si curiozitate. Aceasta in primul rand deoarece ipotezele cercetatorilor incita la comentarii si presupuneri in legatura cu rasa umana insasi, pornind nu de la grija deosebita a omului fata de maimute ci de la constatarea stiintifica a zestrei genetice comune pe care o avem cu primatele, intre care var relativ apropiat ne este cimpanzeul.

Multe dintre aceste experimente au avut si au loc in Statele Unite, la Stanford si in Germania, la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionista din Leipzig, astfel ca pentru cititorul interesat exista nenumarate referinte in Internet de unde poate afla mult mai multe detalii.

Spre exemplu, intr-un experiment maimutele au fost invatate sa ofere cercetatorului o piatra in schimbul unui articol comestibil. Au invatat acest lucru practic imediat. Totusi cand schimburile au inceput sa se produca avand ca martor o a doua maimuta careia in schimbul pietrei i s-au oferit produse comestibile mai putin atractive, s-a constatat ca la foarte scurt timp dupa ce a observat acest lucru cea de-a doua maimuta a inceput sa refuze sa ofere piatra la schimb. Cercetatorii au propus urmatoarea concluzie: a vedea ca in schimbul aceleiasi valori se obtine mai putin, activeaza un « simt al dreptatii » in maimute, simt care pune o bariera psihologica dorintei de schimb, in dorinta inconstienta de a provoca o criza care sa conduca la o situatie echitabila.

Intr-un alt experiment, au fost pusi in paralel oameni si maimute, intr-o simulare de troc in cadrul careia putea avea loc o forma de negociere, in timp, prin cresterea ofertei si a cererii si implicit a increderii intre partenerii-oameni si partenerii-maimute. S-a constatat ca relatiile umane tind sa se echilibreze pe un palier de aproximativ 50%-50% iar acolo functioneaza in continuare fara probleme dar in destule situatii schimbul a incetat datorita perceptiei de inechitate. Comportamentul uman a denotat o tendinta de aducere a raportului in zona echitatii, prin refuzul unor oferte prea mici. In cazul maimutelor, tendinta este de a face oferte mult sub jumatate dar si de a primi ceva care se ofera, oricat ar fi de mic. Maimutele nu refuza ceea ce li se ofera daca nu au termen de comparatie (ca in primul experiment), neatasand intentionalitate gestului ofertei. Schimbul dintre ele nu s-a intrerupt.

In fine, intr-un al treilea experiment care mi-a atras atentia, de data asta avand ca protagoniste numai maimute, initial s-a creat un scenariu prin care se putea ajunge la hrana numai printr-o colaborare. Dupa consumarea acestei etape, un al doilea experiment a dovedit ca dorinta de asociere intre maimute a fost preponderent orientata catre acelea dintre ele care au avut cea mai mare rata de succes in operatiunea de ajungere la hrana.

Mai in gluma, mai in serios, extrapolati dv., ca subiect de reflectie, rezultatele acestor cercetari asupra publicului din Romania de azi. Am sa fac si eu o incercare, desi stiu ca voi fi contrazis, dar de dragul discutiei…

Primul experiment ne arata de ce nu se munceste eficient in Romania: pentru ca inechitatile sunt izbitoare si majoritatii ii piere cheful sa transpire pentru o paine neagra cand vede ca o paine alba se poate obtine si gratis, daca esti in pozitia potrivita pentru a fura sau a primi un plocon. Al doilea experiment poate fi un indicator al motivului pentru care exista blocaje economice. In locul unei economii liberale, naturale, bazate pe cereri si oferte reale, schimburilor de materii prime, produse, bunuri si servicii li se ataseaza valori adiacente simbolice, de echitate, probabil o reminiscenta comunistoida. In fine, al treilea experiment ne arata de ce este foarte probabil ca urmatorul val de acces la putere in Romania sa apartina prin vot democratic, oferit instinctiv, celor care vor promite majoritatii mai multe gratificatii imediate.
Sper sa fiu contrazis atat de dv. cat mai ales de ceea ce se va intampla in urmatorii cinci ani!

Ecouri

  • Nea Marin: (15-10-2007 la 00:00)

    Stefan,

    nu cred ca e necesar a te uita pan’ ocularu’ vreunui microscop pentru a-ti da seama ca omu’ se trege *chiar* din maimutza…

    Suficient, pentru unii, pentru a justifica mizantropia. Doar ca ( si sunt bucuros de asta) *nu* pentru noi doi…

    Si suficient pentru altzii de-a se inflama si-a arunca-n stanga-n-drepta acuze de blasfemie, bla, bla, bla.

    Ciudat: pana la urma si lebada se „trage” trage umila din ratza, n-sha?

    Cele bune, Nea Marin

  • Munteanu Mircea (ala din Romania): (15-10-2007 la 00:00)

    Foarte interesante experimentele relatate. Nu cred ca era nevoie sa se mearga pina acolo. Se pot face studii pe copii sau comunitati umane izolate. Rezultatele cred ca sunt aceleasi.
    Recomand articolul celor ce mai cred in stinga si fostilor……
    In ceea ce priveste victoria in apropiatele alegeri, nu cred ca are rost sa discutam. Totusi, acestei populatii i s-a promis marea cu sarea 18 ani. In acelasi timp, simtul echitatii (la primate) de care pomeneati, cred ca va fi mai puternic. El a mai functionat in ’96 si ’00, numai ca si Constantinescu si Vadim doar au zis ca vor dreptate, nu au facut nimic. (In 2004, acelasi simt a condus alegerile; dar mai sunt si aia care numara). Mai mult, s-au aliat cu 322, impotriva celor ce au incercat sa faca ceva concret.
    Urmatoarele alegeri, cred ca sunt tot sub semnul echitatii.Este bine ca s-a terminat cu lupta de clasa. Cu exceptia citorva fanatici (fie oameni in virsta, desprinsi de realitate, ce traiesc intr-o alta lume,fie pusti ce n-au experienta vietii) si a citorva fripturisti (de oportunisti nu o sa scape nimeni, niciodata) populatia Romaniei are un singur tel: stoparea abuzurilor, sanctionarea celor vinovati!
    Vom vedea, in curind, cine are dreptate.
    Ar trebui sa incercati sa vedeti si ce se intimpla cind un primat este oprit sistematic sa faca ceea ce vrea sau cind i se strica situatia stabila artiicial. Numai ca trebuie sa alegeti bine experientele.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Accesul elevilor la informatii esentiale

Protest al organizatiei Solidaritatea pentru libertatea de constiinta adresat ministrului invatamantului. Domnule Ministru, La sesizarea unor profesori am constatat ceea...

Închide
3.138.118.194