caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Arabii cu ochi albastri

de (25-6-2007)

N-am cunoscut inca pe nimeni, indiferent de pozitia sociala pe care o ocupa, sa nu greseasca din cand in cand. Presedintele Basescu este si el om, deci mai poate gresi, altminteri suportul lui electoral ar fi de suta la suta. La Zagreb, duminica, nu a gresit insa deloc, atunci cand a propus ca resursele energetice sa nu devina obiect de santaj politic, ci sa fie tratate ca orice alta marfa si vandute consumatorilor respectand regulile pietei.

In ultimii ani, cresterea preturilor la petrol si gaze a adus Rusiei cateva sute de miliarde de dolari in visteria, de obicei secatuita, a fostului imperiu. Potrivit unor economisti occidentali, contributia veniturilor din vanzarile de energie la bugetul tarii depaseste 40 de procente. Din pacate, Rusia continua sa fie condusa de oameni nepractici, care si-au facut un obicei in ultimii 70 de ani sa-si depriveze cetatenii de servicii esentiale si sa foloseasca resursele financiare ale statului pentru promovarea unor ideologii expirate in Europa si in lume, si pentru reinarmare.

Desi au obtinut, pentru prima data in istoria lor, venituri consistente de pe pietele de energie mondiale, rusii nu se pot bucura de noul lor statut, de „arabi cu ochi albastri”. Cel mai probabil, banii care ar trebui investiti in sanatatea, educatia si alimentatia mujicului rus vor fi risipiti din nou de serviciile secrete, armata, sau de partidele care promoveaza inca socialismul in tari ca Ungaria, Bulgaria, Italia, Spania sau Germania si depind de ajutorul financiar al Moscovei.

Politizarea constructiei de magistrale pentru transportul gazelor naturale ilustreaza adevarul celor de mai sus. Cata vreme la conducerea PSD-ului german a fost Gerhard Schroeder (astazi angajat indirect al Gazpromului), Rusia a decis construirea unei conducte de gaz prin Marea Baltica, catre Germania. Saptamana trecuta, a intervenit si un acord intre ENI (Italia) si Rusia, pentru construirea unei alte conducte, o alta fiind planificata prin Bulgaria, tari guvernate de socialisti… Cu alte cuvinte, tarilor europene care aduc la putere partide socialiste li se garanteaza securitatea aprovizionarii cu gaze in toiul iernii. Teama cea mare pentru rusi, asadar, ar trebui sa o constituie victoria mai multor partide socialiste in Europa, fiindca le-ar pune bugetul pe butuci.

Daca Rusia n-ar fi fost condusa de kaghebisti post-sovietici, ar fi avut sansa sa foloseasca importantele sume obtinute din petrol si gaze in folosul rusilor (asa cum fac arabii de decenii pentru cetatenii lor, a caror speranta de viata a crescut cu 20 de ani, de la descoperirea resurselor de petrol pana astazi) si mecanismele economiei de piata in avantajul acelorasi cetateni, greu-incercati, biologic si psihic, de tragicul experiment comunist.

Concret, guvernantii rusi ar fi trebuit sa deschida demult la Londra un birou similar cu cel operat vreme de decenii de kuweitieni (Kuweit Investment Office) si sa profite de posibilitatea de a investi banii in actiuni care i-ar fi asigurat Rusiei un venit important si sigur mult dupa ce resursele sale energetice se vor fi terminat. Ce observam, insa? Kremlinul prefera sa raspandeasca materiale radioactive prin hoteluri londoneze si sa se rafuiasca cu fosti agenti.

Noii arabi cu ochi albastri, iata, nu au nici pe departe simtul practic si cunostintele de afaceri acumulate de arabii pur-sange din Golf. Urmarind monopolizarea comertului mondial cu gaze si sprijinirea miscarilor socialiste de pe glob, rusii se dovedesc, din nou, incapabili sa se adapteze cu succes atat la noua lor bogatie, cat si la lumea inconjuratoare sau la economia de piata si mecanismele sale. Pacat.

Revenind la propunerea presedintelui Basescu, cred la randul meu ca Romania este de departe cea mai bine pozitionata tara – din punct de vedere geostrategic si al resurselor proprii de energie – sa propuna, sa contribuie la formarea si sa opereze, in beneficiul Uniunii Europene si al tarilor din Balcani o piata regionala a energiei. Tot ce putem spera este ca atat conducerea Uniunii Europene, cat si cea a Statelor Unite il vor ajuta in acest demers, si ca rusii nu se vor mai opune, direct sau prin trepadusii lor din presa si politica romaneasca.

Ecouri

  • Florian Pantazi: (25-6-2007 la 00:00)

    Nota #1
    Consider ca una din greselile presedintelui Basescu a fost increderea pe care i-a acordat-o in 2005 lui Voronin care a declansat de curand un atac in toata regula impotriva limbii romane si a originii comune a moldovenilor si romanilor. Se pare ca virusul sovietismului al liderului de peste Prut trece greu, pacat ca nu se poate trata medicamentos.

    Nota #2
    Reducerea dependentei UE fata de livrarile de petrol si gaze din Rusia trebuie sa devina un obiectiv central pentru politicienii Uniunii. In plus, republicile central-asiatice foste sovietice („the five ‘stans”) trebuie incurajate sa se asocieze politic si economic si sa primeasca garantii de neutralitate politico-militara din partea ONU si NATO, in asa fel incat sa-si poata vinde direct hidrocarburile, evitand Rusia ca intermediar, celor interesati. Acestia sunt nu numai membrii Uniunii Europene ci si tari ca India sau China, care ar putea la randul lor sprijini o asemenea „desprindere” de Rusia.

    Nota #3
    Ar fi de dorit ca oamenii politici rusi sa inteleaga in sfarsit faptul ca resursele financiare exceptionale obtinute din vanzarile de petrol si gaze nu trebuie folosite la modul sovietic, adica pentru promovarea unor ideologii de tip revolut. Cetateanul rus are si el dreptul sa pretinda (si sa primeasca) mai mult de la statul rus, care in ultimii 60 de ani si-a irosit putinele resurse financiare in sprijinirea unor aventuri politico-ideologice in afara granitelor tarii. Nu este suficient, in opinia mea, ca singura imbunatatire mai substantiala pentru mujicul rus sa fie votca superioara „care nu da dureri de cap”.

    Nota #4
    Arabii celor 6 state din Gloful Persic pot constitui pentru Rusia un model util in privinta modului in care o abundenta de petrodolari pot fi cheltuiti si investiti. Este cunoscut felul in care acestia au facut din desertul peninsulei o oaza roditoare, au construit autostrazi si au imbunatatit substantial sistemele de educatie si de ingrijire a sanatatii. La randul lor, rusii nu ar mai trebui sa astepte ca Europa sa fie cucerita de Armata rusa, iar nemtii deportati in Siberia (Zinoviev) pentru a dezvolta economic acel imens teritoriu… Pentru inceput, Transsiberianul ar putea fi dublat de un TGV, eventual construit cu ajutor german, proiect care ar contribui la sporirea prestigiului Rusiei si crearea de locuri de munca atat pentru rusi cat si pentru vecini.

  • florin predescu: (25-6-2007 la 00:00)

    Felicitari pentru articolele pertinente si pline de adevar ale Domnului Pantazi. Sunt de acord ca o devirusare este necesara Romaniei, mai ales de orice umbra sovietica si ruseasca.
    Zinoviev avea dreptate cu peste doua decenii in urma vorbind de impunerea unei perioade de carantina si de dezintoxicare oricarei persoane ce avea sa traiasca in lumea democratiei.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
PARADISUL

PARADISUL E in noi, e in noi doi si-n dragostea ce abia incolteste! Cu aripi de vultur se inalta semet,...

Închide
3.137.170.38