caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Spre a treia Republica (4)

de (12-3-2007)

Opţiunea pentru un tip pur de guvernare – indiferent că e vorba despre o republică prezidenţială ori de una parlamentară – nu garantează, ea singură, o eficienţă sporită a sistemului politic ca atare. Este o condiţie necesară, nu însă şi suficientă. Mai este necesar şi un Parlament mai performant decît cel născut din entuziasmul redescoperirii pluralismului politic şi din minţile prea puţin limpezi ale „Părinţilor” – repet, vitregi! – ai Constituţiei din 1991, revizuită sumar în 2003. Parlamentul actual este ineficient, greoi, autoreproductiv şi autocentrat şi asta dintr-o mulţime de motive, reproşabile mai întîi cadrului constituţional şi, abia în al doilea rînd, calităţii precare a aleşilor înşişi. Uitîndu-te la aleşii noştri, te apucă rîsul sau plînsul, după caz. Uneori, ţi se par oribili, alteori doar rizibili, iar cînd vreunul pare normal, te întrebi dacă nu are vreun secret, vreun viciu ascuns. Ei , bine, pentru toate aceste hidoşenii sau haioşenii, ei sînt cel mai puţin vinovaţi, pentru că au ajuns acolo în virtutea unui sistem politic el însuşi aberant, iar dacă unii dintre ei erau „normali” la sosire, i-a modelat sistemul după chipul şi asemănarea sa. Lucrul acesta a devenit foarte vizibil, mai ales, după alegerile din 2000, cînd cu aşa-zisa „întinerire” a Parlamentului, cînd pe val au sosit alde Ponta şi Daciana Sârbu, Cosmin Guşă şi Boureanu, Raluca Turcan şi Corălăţeanu, Udrea, Sereş, Ştefănescu etc. Vi se par mai „pozitivi” decît „seniorii”? Mie nu, deşi, poate, la plecare vor fi fost cumva altfel! Nu de tot altfel, pentru că sistemul e, cum spuneam, autoreproductiv. Lipsesc, totuşi, personalităţi accentuate precum Oana Zăvoranu sau Laura Andrişan? Nici o problemă vor veni prin votul uninominal, dacă introducerea acestuia nu este precedată de reforma sistemului politic, începînd cu fundamentele sale constituţionale! A purcede la reforma acestuia începînd cu sistemul electoral echivalează cu a începe construcţia unei case cu acoperişul. Ar putea cineva locui într-o asemenea construcţie? Eu nu! Că sistemul e infailibil în autoreproducere, eliminînd „corpurile străine” fără să clipescă, e evident din constatarea scăderii constante a calităţii parlamentarilor de la CPUN – de care rîdeam! – pînă la actuala sa alcătuire antropologică, ca să zic aşa! Deci, ce fel de Parlament? Altfel decît cel de acum, fără îndoială, de aceea se impune diagnosticarea precisă a acestuia, a structurii, dimnesiunilor şi disfuncţiilor sale.

Plecînd de la dimensiunile sale cantitative, constatăm că este un Parlament hipertrofiat, de-a dreptul obez, unul din cele mai populate, în cifre absolute, din lume, iar raportat la populaţia ţării, probabil chiar cel mai supradimensionat. Dacă vom compara, de pildă, dimensiunile Senatului nostru cu cele ale Senatului SUA, ne apucă disperarea. Celor puţin peste o sută de senatori americani, cîte doi pentru fiecare stat şi Washington DC, le opunem bravi cei circa 200 de senatori români! Statele Unite au trecut de 300 de milioane de locuitori, noi coborîm încet dar constant de la cele 23 atinse în ultimii ani ai ceauşismului. Dar ce contează? Le dovedim americanilor că la ceva tot sîntem înaintea lor! De altfel, pe ansamblu, celor 535 de congresmeni americani, noi le scoatem în faţă 469! Dar nu e nevoie să trecem Oceanul ca să ne dăm seama că sîntem foarte risipitori, că ne batem joc de banii noştri şi de noi înşine – Polonia, cu o populaţie cu peste 10 milioane mai mare decît a noastră, are mai puţini senatori, precum şi mai puţin membri ai Seimului, camera inferioară. Franţa, Anglia şi Germania, cu populaţiile lor de cîteva ori mai mari decît a noastră, chiar dacă în cifre absolute au un număr al aleşilor comparabil cu al nostru, e clar că proporţional sînt mult mai economi. Interesant este şi faptul că, deşi aşa numeroase, Camerele noastre, separate sau reunite, după caz, adesea nu reuşesc să-şi ţină şedinţele, pentru că nu fac cvorumul! Nimic ilogic aici, teoria grupurilor dovedeşte inflexibil – cu cît un grup este mai mare sau o organizaţie este mai numeroasă, cu atît obiceiurile proaste se răspîndesc mai abitir. Este limpede, prin urmare, că dacă dorim un Parlament mai eficient, trebuie să optăm pentru unul mai puţin, cît mai puţin numeros. Din păcate, dintre proiectele publice, cel mai îndrăzneţ, al Pro Democraţia, agreat şi de cîteva partide, între care PNL şi PD, nu şi de preşedinte, care îl preferă pe al PSD, propune o reducere de doar 20%! Cred că ne putem gîndi la creşterea eficienţei începînd cu una de cel puţin 40%, poate chiar la jumătate.

Dar caracterul supraponderal e doar o dimensiune a „răului parlamentar” de la noi, a ineficienţei instituţiei legiutoare, nici măcar cel mare, întrucît este depăşit de dimensiunile sale calitative. În „înţelepciunea” lor, constituanţii nu au optat nici pentru monocameralism, nici pentru un bicameralism autentic, astfel încît a ieşit un fel de struţo-cămilă, un Parlament în fond monocameral, dar cu două camere, că doar n-o să cazezi bunătăţile de aleşi ai poporului într-o garsonieră! În toate sistemele bicamerale, de la cel american ori englez ori la cel din Polonia aproape vecină şi prietenă, cele două Camere au atribuţii constituţionale diferite, activităţile comune fiind extrem de reduse. La noi, toate legile trec prin ambele Camere, procesul legislativ dublîndu-se, cînd nu se triplează, dacă se ajunge la procesul de mediere. Cu un ochi la Marea Adunare Naţională, care vota en gros legile făcute de PCR, şi cu celălalt la tradiţia bicamerală antebelică, constituanţii au optat pentru bicameralism, dar l-au lăsat în mijlocul drumului! La mijlocul drumului a rămas şi la revizuirea din 2003, cînd s-a introdus conceptul „camerei decizionale”, întrucît n-a evitat consumul inutil de timp. În toate legislaturile de după adoptarea Constituţiei, parlamentarii s-au plîns şi se plîng de abuzul – real, de altfel! – de ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă ale guvernelor. Pe bună dreptate, pentru că nu e procedura cea mai democratică posibil de guvernare, dar ce-ar fi putut face guvernul, oricare ar fi fost, dacă dorea totuşi să guverneze? Să aştepte trecera legilor prin cele două Camere şi prin şedinţa de mediere? Păi, o mulţime de legi asumate astfel erau urgenţe absolute, ce ţineau de reformă, aderare etc. Ce e de făcut? Un singur lucru şi în această privinţă, o opţiune clară – fie pentru un Parlament monocameral, soluţie ce mi se pare preferabilă, fie pentru unul într-adevăr bicameral. I-aş ruga pe viitorii noştri constituanţi, că va trebui să se ajungă la asta, înainte de a purcede la lucru, să arunce un ochi pe sistemul american, englez sau oricare vor ei şi să vadă dacă şi cîte paralelisme, cîte dublări inutile există între Senat şi Camera Reprezentanţilor, între Camera Lorzilor – cu precizarea că membrii acesteia nu sînt aleşi, ci ereditari sau numiţi – şi Camera Comunelor, ori între Senatul şi Seimul poloneze. Şi abia după aceea să facă propunerile!

Ecouri

  • Florian Pantazi: (12-3-2007 la 00:00)

    Duminica, 18 Martie 2007

    Domnule Antonesei,

    Cred ca sosit momentul sa precizez, asa cum ati facut si dumneavoastra in editorialele precedente, ca optiunea mea in legatura cu instaurarea unei republici prezidentiale in Romania nu echvaleaza cu un vot de sprijin pentru actualul ocupant al Cotrocenilor. Dupa stiinta mea, actualul presedinte s-a opus chiar extinderii termenului de patru ani pentru presedinte la cinci, una din recomandarile continute in eseul meu, „A Vision of Romania…” Oricum, Basescu a inceput sa fie presedintele romanilor numai dupa denuntarea comunismului din luna decembrie 2006. Pina la acea data, a fost numai presedintele de forma al Romaniei.

    Desi romanii sunt acuzati frecvent ca ar fi animati de un „complex voievodal”(vezi comentariile ex-presedintelui de trista amintire Constantinescu), in materie de reforma trebuie pornit de la specificul natiunii in cauza. Consider ca numai in functie de acesta realitate poate fi adoptat un model de republica sau altul.

    Daca am sta sa il ascultam pe Sorin Rosca Stanescu, cei de la „Jurnalul National” (asa cum am facut eu ieri dimineata) sau pe Voiculescu & Tariceanu, presdintele si PD sunt izolati, urmeaza sa avem un nou presedinte in toamna, romanii sunt satui de circul politic actual… Eroare! Cei mentionati mai sus stiu ca electoratul este satul tocmai de parlamentari verosi, care voteaza si schimba legi in functie de interese de GASCA, motiv pentru care se tem de alegeri anticipate precum dracul de tamiie !

    Realitatea este ca romanii sunt deocamdata reprezentati de facto, pina la refacerea pe baze noi a sistemului politic iliescian, de asociatii non-profit ale societatii civile, ca Alianta Civica, Cartel Alfa, sau de organizatii nepatate politic precum Grupul de Dialog Social. Trista veste pentru guvernantii actuali, care dovedeste ca cei care sunt izolati sunt de fapt tocmai dumnealor…

    Concluzie: Optiunea mea pentru republica prezidentiala in Romania este de ordin filosofico-istoric si iata de ce: intre o republica a alesilor (ca aceea actuala) si o republica a cetatenilor (Ioan Stanomir) prefer, fara ezitari, pe aceasta din urma.

  • Anonim: (12-3-2007 la 00:00)

    Am transmis un ecou si ieri, se pare ca nu a fost trimis (primit) la redactia dvs. In esenta, deplingeam faptul ca tinerii romani sunt marginalizati, mai ales cei care au studiat in strainatate in ultimii ani.

    Republica iliesciana aparuta la 1989, care implodeaza sub ochii nostri, este creatia unui om care a studiat la Moscova, nu la Berlin, Paris sau in SUA. In anii „80, profesorul si marele economist care a fost A. Papandreos a reusit sa fondeze in tara sa natala un partid de stinga, sa conduca Grecia in UE si sa ii mute pe greci „din carute in automobile”, insa acesta a profesat in SUA…

    Comunistii greci s-au retras din politica dupa 1989, faptul avind consecinte benefice pentru prosperitatea si stabilitatea politica a tarii.
    La rindul lui, PSD-ul german a refuzat admiterea comunistilor din fosta RDG in partidul lor, iar rezultatele au fost benefice.

    Comparati aceste exemple cu situatia Romaniei, unde pina si PNL este intesat de sefi cu diplome de la „Stefan Gheorghiu” (Morega), unde tineri ca Ionut Popescu sau Razvan Ungureanu sunt „epurati” in cel mai autentic stil ceausist, pentru a face loc fidelilor.

    Personal, cred ca cei mai multi dintre viitorii parlamentari (guvernanti) trebuie selectati cu grija dintre cei care au lucrat si trait in vest si care au dobindit atit experienta necesara, cit si respectul cuvenit pentru libertati si democratie sau lege.

  • Florian Pantazi: (12-3-2007 la 00:00)

    Deoarece a trebuit sa parasesc in graba workstation-ul din liceul Titulescu, nu am avut timp sa-mi scriu numele la ecoul meu de ieri, 15 martie, despre A Treia Republica (4). Scuzele de rigoare si va rog sa-l adaugati dvs daca se mai poate.

  • Florian Pantazi: (12-3-2007 la 00:00)

    Stimati cititori,

    Va invit sa cititi articolul semnat de Ionel Dancu, intitulat „Batrina sandrama stalinista si-a reactivat blazonul”, din Curentul, 29 Martie a.c. Articolul dovedeste, o data in plus, ca fostii comunisti din jurul lui Ion Iliescu au fost extrem de vexati atit de Raportul Tismaneanu, cit si de condamnarea oficiala a comunismului de catre presedintele Basescu.

    Tot in cursul acestei saptamini (26-30 martie) ex-premierul Nastase a publicat in mai multe ziare centrale (Jurnalul National, Ziua, etc) o scrisoare deschisa adresata aceluiasi domn Tismaneanu, care este acuzat de cite in luna si in soare. Lectura placuta!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Pan Orthodox Icons” – Washington DC

Biserica ortodoxa greceasca "Sfintii Constatin si Elena" din Washington, DC, gazduieste a 4-a editie a bienalei "Pan Orthodox Icons". Vineri...

Închide
3.145.43.92