Daca America isi sarbatoreste un moment de recunostinta darurilor autumnale si convietuirii in buna vecinatate, Franta prin mai putin innobilatul soi numit Beaujolais nouveau se inscrie intr-o suita calendaristica de noiembrie cu perioada de Thanksgiving.
Punerea pe masa a vinului Beaujolais coincide cu sfarsitul recoltelor si cumva ca vin timpuriu se apropie de zaibarul romanesc.
Vinul ce poarta numele regiunii din care provine, parte a Burgundiei a fost pana la inceputul celui de al doilea razboi mondial produs pentru consum si distributie locala.
Conform legislatiilor viticole vinul nu putea fi vandut decat dupa data de 15 decembrie a anului de productie. O reglementare ulterioara avea sa devanseze data de mai sus cu cea de a treia saptamana de noiembrie, insa sub numele de Beaujolais nouveau .
Georges Duboeuf, un comerciant ambitios si intreprinzator intelege ca nu intotdeauna vinul select si foarte ales aduce profituri imediate si uriase, si ca atare tine de cont de faptul ca vinul de Beaujolais se opreste din fiert inaintea altor soiuri si ii pregateste un plan strategic ce il incununeaza de succes pe plan mondial in 1970. O cursa celebra ce aduce vinul la Paris va consacra si celebrul slogan: “Le Beaujolais nouveau est arrivé!” aflat pe etichetele si pe reclamele acestui vin.
Foarte putine vinuri in lume se bucura de popularitatea Beaujolais-ului. As spune ca si etichetele viu colorate, tinuta casuala a unui vin mai lejer, redus in tanin, cu o preponderenta de fruct nu copt, nu zemos, deci nu de consistenta mierii, dar nici stringent contribuie la universalitatea acestuia.
Variante ale acestui tip de vin se intalnesc in Portugalia, Spania, Cehia, S.U.A. etc.
Milioanele de sticle Beaujolais ce pleaca inspre toate colturile lumii si conform traditiei nu se deschid decat dupa cea de a treia saptamana a lunii de noiembrie – au in mod sigur origini in timpuri stravechi precum vara indiana din America de Nord.
Nu putem omite stradaniile lui Georges Duboeuf care in urma cu decenii la varsta de 18 ani si-a inceput negotul carand si vanzand vin cu bicicleta.
Curcanul la cuptor (ori pui, rata sau fazan) se asociaza magistral cu vinul rubiniu ce nu se poate reduce doar la un pahar…
Va asigur ca a doua zi nu veti avea dureri de cap si nici de burta.