caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Graunte

de (14-8-2006)

Iar se arunca cu graunte populatiei, ca sa aiba o tema de discutie si sa i se abata atentia de la subiecte mai importante. Ghici ghicitoarea mea, cine a fost turnator si cine nu? Dupa ’89 li s-au aruncat romanilor diferite informatii si intimitati din viata clanului Ceausescu spre devorare si toti s-au napustit curiosi intr-acolo. In acest timp, FSN s-a putut forma si consolida in liniste si a pus mana pe putere. Celor mai incapatanati, care insistau pentru instaurarea democratiei in Romania, li s-au aruncat minerii. Au mai pus si de o bataie buna la Targu Mures, asa ca lumea avea cu ce se preocupa. Acum ne jucam de-a uite dosarul, nu-i dosarul. (A strigat cineva ca e o noua diversiune? Ma rog, no comment.) Desigur este bine sa se stie cine sunt si ce au facut in trecut alesii si mandria patriei. Dar nu e cam tarziu?

Eu personal, sunt sceptic ca s-ar mai putea gasi ceva surprinzator. Securistii nu au fost prosti. 16 ani au avut timp sa modifice, sa completeze sau descompleteze dosare, sa le distruga sau sa le arda la Berevoiesti, sa le fabrice din nou, etc. Si cele cateva care au fost pastrate, sunt folosite astazi ca mijloace de santaj. Si ce dosare ies la iveala? A catorva politicieni care se foiesc prin Parlament. Graunte, cum spuneam mai sus. Dar unde-i dosarul utecistului Ion Iliescu, care avea grija ca studentii “recalcitranti” sa fie exmatriculati sau chiar sa fie dati pe mana securitatii? Unde-s dosarele infierbantatilor lingai Vadim si Paunescu? Si nu in ultimul rand, unde-s dosarele securistilor care sub amenintari, santaj si promisiuni obligau oamenii sa semneze angajamente? Lipsesc si dosarele lui Plesita sau Iulian Vlad. Pariem ca s-au pierdut? Dar nu, la noi se arunca in mijlocul ograzii o mana de dosare fara prea mare insemnatate, iar presa si populatia alearga de zor cotcodacind sa le ciuguleasca.

Sa nu fiu inteles gresit: nu vreau sa bagatelizez chestia cu turnatorii. Daca au turnat, au turnat, sa recunoasca si sa nu mai stea in Parlament, dandu-ne noua lectii de etica. Si pe mine m-au turnat unii prieteni, dar macar mi-au spus-o pe loc. Unul chiar mi-a spus ca este convocat la securitate si ca trebuie sa dea o nota informativa despre mine. “Ce sa scriu eu acolo, mai baiatule?” m-a intrebat la o bere. Caci daca refuza sa colaboreze, era vai de capul lui. Iar acum are un dosar de informator.
Daca fostii nazisti au fost urmariti si vanati pe tot mapamondul, romanii s-au obisnuit sa le fie in continuare telefoanele ascultate, cu generali de securitate la televiziune care isi povestesc “faptele de vitejie”, cu fosti comunisti la putere in posturi de mare influenta, etc..

In noiembrie 1989 securistii din RDG, simtind ca le fuge pamantul de sub picioare, au distrus o multime de acte. (Gurile rele spun, ca un avion incarcat cu acte compromitatoare ar fi decolat spre Bucuresti, unde Ceausescu mai era inca la putere.) Apoi au organizat o “revolta populara”. Sute si mii de manifestanti au luat cu asalt cladirea STASI din Berlin. Au spart geamuri si au aruncat in strada mii de dosare si acte. Daca dosarele au lipsit sau erau incomplete, de vina au fost bineinteles demonstrantii. Comisia Gauck, politic impartiala, nu a reusit sa descopere mare lucru. Si acum se asteapta de la CSNAS, care are in componenta oameni inregistrati in diferite partide, sa faca dezvaluiri senzationale si sa lucreze obiectiv si la unison. De aceea nu cred ca aceasta “Dosariada” ne va lumina pe toti. Sa fim seriosi!

Mult mai interesant ar fi pentru mine sa aflu cum au reusit unii deja in 1990 sa puna afaceri de milioane pe picioare? De unde au avut Patriciu si Tariceanu in acel an milioane de dolari? Dar Voiculescu? Daca imi spune cineva ca banii i-au economisit din lefa pe care o aveau inainte ‘89, inseamna ca are umor. Sau, ma rog, or fi avut si ei o matusa acolo. As mai fi interesat sa stiu unde sunt banii din fondul Crescent si din celelalte conturi ale lui Ceausescu. Romania mai avea de incasat, dupa cate stiu eu, circa doua miliarde de dolari din diferite imprumuturi, pe care statul roman le daduse unor tari pe vremea impuscatului. Au intrat acesti bani in visteria BNR sau…?
O simpla declaratie de avere nu-mi ajunge. Doresc sa cunosc provenienta capitalului cu care s-au lansat unii in afaceri imediat dupa’89. Averile lor actuale se fac in Vest in timp de 2-3 generatii si nu doar in 16 ani. Dar despre asa ceva nu se vorbeste. Si probabil ca nu vom afla niciodata adevarul.

Noi ne ocupam mai departe de turnatorii marunti.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Chasse aux sorcières…

11/08/2006. Réflexion sur la Loi de la Luxation… Et ses effets. A l’heure de la chasse aux sorcières en Roumanie,...

Închide
13.59.106.251