caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Invatamant



 

Fabricile de diplome si interesul castei cadrelor didactice universitare. Bonus Andrei Marga.

de (21-11-2010)
3 ecouri

Legea Educatiei, revin, incearca sa  opreasca printre altele fabricile de diplome universitare. Au aparut extrem de multe fabrici de diplome, dupa ’90. Universitati particulare dar si de stat aparute ca ciupercile dupa ploaie. Interesul  aparitiei acestor universitati particulare dar si unele de stat a fost  strict material. Departe misiunea de a  scoli tinerii de a le oferi o educatie  si un  ghid solid pentru cariera.

Universitatile existente  la inceputul anilor ’90 si-au extins   si umflat schema si contribuie si ele “relativ mai putin” la  fabricarea diplomelor.

Situatia este destul de  neplacuta. Am angajat in ultimii ani o serie de tineri absolventi   de invatamant tehnic. Spre norocul meu, domeniul  in care lucrez, m-a ajutat sa nu apelez la absolventi de universitati particulare. Oameni in general buni.  Dar cu fiecare dintre ei a trebuit sa  duc o imensa munca  de pregatire in domeniu. Le lipsea rigurozitatea, le lipsea un model de a invata, le lipseau exemplele unor dascali de urmat.

Pana la urma   cu tenacitate dar si cu ajutorul lor am reusit sa-i aduc pe un drum bun. Unii au devenit ingineri buni. Dar cu cate eforturi din partea mea. Mie cine imi plateste  acest efort? Universitatea care i-a trimis in lume si meserie fara o serie de notiuni fundamentale, fara sa le   stimulta un mod de gandire logic si ingineresc fara  nici  un ghid la care sa apeleze cand este nevoie?

Ma refer aici la carti. Afara, sigur, de  internet. Care nu-ti ofera tratate despre mecanica sau rezistenta materialelor.

Universitatea nu-mi plateste nimic, nu pot sa le cer daune profesorilor de acolo. Profesori cu salarii   de  6-10 ori mai mari decat ce reusesc eu sa castig la  firma. In plus  cca sase luni tanarul absolvent nu poate fi folosit. Timp  in care trebuie invatat de la zero. Nu produce nimic.

Daca as avea timp si bani as da in judecata universitatile tehnice pentru modul jalnic in care ” scot” absolventi.

Faramitarea specializarilor la Politehnica  in domenii absolut fantasmagorice si fara legatura cu  realitatea economiei, bluful cu specializarea inginer- economist  mi se par doua mari greseli care  au incurajat fabrica de diplome. Sutele de  ingineri economisti care absolva anual politehnicile mi se par niste copii ai nimanui.Copii de care economia atata cate este si cea care va fi nu are neaparata nevoie.

Bietii tineri sunt prostiti la admitere prin pliante   ale  universitatilor sau consiliere a cadrelor universitare cum ca domeniul  propus de ei este unul de mare viitor,perspective luminoase la absolvire etc, etc.

Fara o indrumare serioasa de acasa sau din scoala tinerii bacalaureati cad in plasa acestor samsari ce misuna pe  culoare  indrumandu-i pe candidati catre  “facultatea” lor astfel incat sa se acopere numarul de studenti necesar unei banoase functionari. De observat ca  cea mai mare rezistenta la lege  o au caderele universitare. Sau o parte a cadrelor universitare. Sunt articole de la  alegerea rectorului,la clasificarea universitatilor,renuntarea la finantarea per capita,  doctoratele si m,ateratele care  ingusteaza  perspectivele de castig  ale acestor cadre. Aici se joaca legea nu in cele doua articole cu istoria si geografia in maghiara ,etc.

Sigur,  nu generalizez,  exista  cadre universitare de toata lauda.In intreg acum  se actioneaza ca o casta.

Unul din marii adversari ai acestei Legi a Educatiei este Andrei Marga. Bineinteles  alaturi de o serie intreaga de cadre didactice  mai cu nume sau nu.L-am apreciat pe Andrei Marga pentru timidele incercari de filosofie  din”Echinox”.Un tanar ca si mine (atunci!) incerca sa  scrie despre filosofie atat si cum se putea in acei ani. Totdeauna cand imi aduceam aminte de “Echinox” puneam langa  exceptionalul Ion Mircea, bunul Dinu Flamand si super inteligentul Marian Papahagi si pe Andrei Marga. El era filosoful  echipei  si datele  cunoscute(idelogia,cenzura,etc) ma faceau sa-l privesc cu oarece simpatie stiut fiind ca-i este cel mai greu sa scrie.Scrisul lui era oarecum sec  cu toata autocenzura impusa de subiecte. Mai cu referire la marxism mai cu referiri la  Marcuse.Peste ani  l-am gasit in postura de rector al Universitatii din Cluj. Prima lui miscare  de efect a fost Facultatea de Studii Europene.Buna ca prilej de a familiariza tinerii de la noi cu ce se mananca  Europa.Sau buna pentru una doua promotii.Dupa care modelul european de gandire si birocratie ar fi trebuit sa  fie un curs sau doua la o facultate sanatoasa.Care sa ofere bazele orientarii in hatisul birocratiei europene. Marga a plusat si a indus ideea ca automat cei ce absolva facultatea in cauza devine si posesorul unui post european.

Inteligent, cu un simt al  directiei valului deosebit  Marga   face greseala de  amesteca politicul  cu invatamantul. De parca nu i-ar fi fost de ajuns perioada cand scria chinuit la Echinox.

Amesteca politicul cu invatamantul si apara niste interese care sunt ale  castei cadrelor universitare  si nu ale invatamantului.

Plus acea  ciudatenie de presedinte de Universitate  functie infiintata  pentru el.

Sa mai remarcam ca Andrei Marga a fost cel ce a militat pentru sistemul Bologna la noi. Admit ca acest sistem  este oarecum normal pentru stiintele umaniste  in general( litere,filosofie, istorie,etc) dar a  trece otova cu tavalugul  si a prinde doar de dragul    fostului occident  si   specializarile tehnice  mi se pare o  prostie  fara cusur.   Batem apa-n piua cu masteratul. Masteratul este bun cand vine cu o specializare   de substanta, de nisa. Incercati sa vedeti  numai titulatura  masteratelor de la noi si va veti lua cu mainile de cap sau veti rade amar.

Atata timp cat exista interesul sa amestecam politicul cu scoala  Legea Educatiei  va “iesi”  fara sa rezolve probleme de fond ale invatamantului.

Ecouri

  • maria: (24-11-2010 la 16:39)

    Am citit cu mare interes articolul si va admir rigurozitatea si spiritul de observatie precum si experienta care razbat din el.Intr-adevar, tinerii multor universitati particulare (desigur, nu toti), concureaza cu cei de la universitatile de stat(si aici, exista insa uscaturi, cum ati surprins si dvs) si de multe ori, ajutati de relatii politice, o iau inaintea celor bine pregatiti si seriosi de la universitatile de stat.Ma doare sa vad aceste nedreptati ca mama de tanar absolvent meritoriu si ca profesor de liceu unde invata multi tineri, viitori studenti ai facultatilor de stat si europene.Cand vor disparea nepotismul, relatiile, interventiile de tot soiul din Romania carea dus acest obicei balcanic si la nivel european, la instiutiile unde ar trebui sa ajunga cei mai buni dintre cei buni dar unde nu se intampla asa decat rareori?

  • Tiberiu Cristea: (24-11-2010 la 18:07)

    Stimate domnule Avram,

    Nu am fost niciodata un fervent sustinator al capitalismului de tip laissez-faire, insa in privinta acestor fabrici de diplome am credinta ca cererea de pe piata muncii va repara in cativa ani neregulile.

    Ecuatia e simpla: fabricile de diplome au aparut, ca societati comerciale ce sunt, acolo unde era un ban de facut. S-a intamplat sa fie un ban facil si rapid.

    Acum s-a ajuns la o suprasaturare a pietei muncii cu tot felul de absolventi care nu stiu, de fapt, mai nimic. Patronii nu mai angajeaza fara cap si au ajuns sa fie suspiciosi in privinta absolventilor de facultati particulare. Opinia publica incepe sa accepte, usor-usor, ca educatia de calitate nu se face in trei ani si nu la preturile astea derizorii.

    Banul altadata usor de facut vine acum tot mai greu. Si acest trend va continua. Ca sa supravietuiasca, fabricile de diplome vor incepe sa gandeasca strategii pe termen lung, sa inaspreasca evaluarile studentilor, sa dea afara profesorii tinuti pe statul de plata doar ca sa faca figuratie, in ciuda ineficientei lor dovedite s.a.m.d. Pe scurt, vor ridica calitatea invatamantului superior din ratiuni pur comerciale. Se vor adapta sau isi vor inchide portile, pentru ca le va fi imposibil sa faca fata la nesfarsit presiunilor venite din toate partile.

    Desigur, daca legea educatiei va grabi aceste evolutii, cu atat mai bine – insa nu ma pot pronunta, deoarece nu i-am citit textul.

    Va doresc numai bine.

  • ioan avram: (25-11-2010 la 06:11)

    @maria:”cand vor dispare nepotismul….”? Numai printr-o transformare profunda Romania va reusi sa ma reduca din aceste probleme.Multumesc!
    @tiberiu cristea: de acord cu dvs.!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lansări de carte la Târgul Internaţional „ Gaudeamus-Carte de învăţătură ”din Bucureşti

Editura BETTA-Bucureşti a lansat în cadrul Târgului Internaţional "Gaudeamus-Carte de învăţătură", sâmbătă 20 noiembrie a.c., următoarele volume : - "Ilinca"...

Închide
13.58.191.60