caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Intelectualii și puterea. Există societate civilă în România?

de (21-11-2010)
5 ecouri

Intelectualii se impart in trei. Cei ce se dau cu puterea  in speranta unei sinecuri. Cei ce critica abitir puterea in speranta ca  aude cineva din opozitie si cand aceasta va veni la putere o sa capete osul dorit. Si o a treia categorie, cei ce nu sunt incadrati. Critica puterea dar si opozitia,  au  coloana vertebrala si  nu preiau  de-a gata cele servite de unii sau altii. A nu fi incadrat: a fi rational, a trece prin filtrul mintii  si analizei  cele ce se intampla si abia apoi sa deschizi gura. Cei ce gandesc cu adevarat liber  fara influenta politicului  si in interesul  general.

Din pacate a treia categorie,  care numeric este  cea mai mare, nu este vocala. Ei sunt cei ce citesc, urmaresc, asculta si care au o parere si o tin pentru sine. Eventual rezultatul acestei analize a lor este votul sau neparticiparea la vot.

Sunt momente in evolutia unei societati cand  numai votul odata la patru (cinci) ani nu este suficient.

Sunt momente cand  situatia  se cere indreptata ,corectata si atunci este nevoie de interventia lor. De interventia  societatii civile de care tot auzim, unii mai si vorbesc, dar care la noi lipseste cu desavarsire.

A existat Alianta Civica la inceputul anilor ’90   care a cautat sa  stranga, coaguleze societatea civila si sa faca din ea o voce. Din pacate,  forte oculte sau mai putin, au  facut ca activitatea ei sa cada pana spre derizoriu desi  nu merita acest lucru. Impactul s-a redus  pana la zero.

Cativa incearca in aceste zile o actiune pe linia societatii civile care se cheama “romania curata”! Care tinteste tocmai a treia categorie  de intelectuali.

Cu mijloace democratice incearca sa  corecteze, sublinieze erori, derapaje etc, din cadrul politicului si a guvernarii.

Abia lansata actiunea “romania curata” are parte de  atacuri din partea celorlalte doua categorii. Adica si din partea  celor cu puterea si din partea celor cu opozitia.

Ba ca “romania curata” ar fi embrionul  partidului “alba ca zapada” ba ca este  un ONG  facut pentru a se baga in seama de la care nu luam lectii.

A treia categorie  a neincadratilor nu da semne sa adere la o astfel de miscare.

Asteptam alta initiativa sau orice  in Romania  trebuie sa fie legat de un fir care undeva la capat se leaga la un partid?

Ecouri

  • George Petrineanu: (22-11-2010 la 06:18)

    Foarte interesant! Inteleg ca noua miscare ,,Romania curata” se conteaza pe tranzitia de la forma intelectual neincadrat tacut la aceea in care opiniile sunt facute publice.

    ,,Cu mijloace democratice incearca sa corecteze, sublinieze erori, derapaje etc, din cadrul politicului si a guvernarii.”
    Sper si ma astept sa si creeze si prezinte viziuni realiste (fie ele chiar altele decat cele de pe lista ,,abilitata), pentru ca politicul si guvernarea duce lipsa de ele in ,,momentul de fata” (care dureaza de vreo doua decenii).

    Sunt curios sa aflu mai multe despre aceasta actiune.

    P.S. Fara a vrea sa descurajez, si cu respect pentru cat de greu e sa gasesti un slogan decent, ,,romania curata” parca duce gandul la conotatii cam ambigue. Dar nu termenologia conteaza.

  • Ioan avram: (22-11-2010 la 07:33)

    @george petrineanu:citez din Manifestul Aliantei pentru o Romanie Curata:”Daca Romania ca deveni vreodata un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intimpla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazata pe incredere reciproca. Consideram misiunea noastra sa construim o larga alianta care sa lucreze pentru acest scop, prin monitorizarea si expunerea proastei guvernari, precum si a promovarii guvernarii bune si a celor care o practica”.
    Idei generoase,nu stiu cati dintre intelectuali vor adera la aceasta miscare civica…

  • George Petrineanu: (22-11-2010 la 08:58)

    Multumesc pentru precizare cat si pentru articol, d-le Avram.

    ,,Idei generoase,nu stiu cati dintre intelectuali vor adera la aceasta miscare civica…”
    Afirmatia de mai sus suna delirant dar s-ar putea ca asta sa fie realitatea. Sper, macar retoric, sa nu fie asa. Varianta normala ar trebui sa fie ,,Idei generoase,nu stiu cati dintre intelectuali nu ar adera la o astfel de miscare civica…”

    As mai adauga, dupa parerea mea, ca as vedea necesar punerea unui accent mai mare si in manifestul acestei miscari, pe modernizarea infrastructurii imateriale (legi, dar mai ales rutine administrative) cat si la renuntarea la abordarea autoritarista de catre ,,actorii publici” (oricare ar fi ei) fata de clientii acestora (cetatenii sau populatia cum apar denumiti). Fara asta ,,nu misca nimic” iar in hatisul unor legi prea dure (de fapt neaplicabile) coruptia se misca in voie. Reciproca ar fi valabila.
    Cel mai mare pericol care ar ameninta miscarea, dupa parerea mea, ar fi oportunismul. Ar mai putea fi si autoextinctia miscarii prin lipsa de vitalitate in cazul unui interes prea mic sau suspciunii in inventarierea unor solutii eficiente oriunde s-ar afla ele”.
    Omit alte detalii pentru a fi concis. Si inca odata, sa aplicam si ,,Romaniei curate” prezumtia de supravietuire.

  • Maria Voichila: (22-11-2010 la 13:41)

    Foarte interesant. Nu ma refer la proiectul in sine, ci la maniera in care v-ati gandit sa-l promovati.

    Asadar, inca de la inceput, ne-o spuneti, apodictic: „intelectualii se impart in trei. Cei ce se dau cu puterea in speranta unei sinecuri. Cei ce critica abitir puterea in speranta ca aude cineva din opozitie si cand aceasta va veni la putere o sa capete osul dorit. Si o a treia categorie, cei ce nu sunt incadrati.”

    Ceva mai la vale, ne dezvaluiti si care e miza proiectului „Romania curata”: atragerea „neincadratilor” de partea initiatorilor proiectului, adica de partea Societatii Timisoara care a premiat-o pe Roberta Anastase – cea care a numarat voturile din Camera precum numara Pristanda steagurile si care tocmai ne-a marturisit ca ia lumina… de la „soarele” Elena Udrea. Desigur, „neincradatii” trebuie atrasi si de partea Grupului de Dialog Social, Societatii Academice Romane, Andreei Pora, Sabinei Fati, dar de partea lui Sorin Ionita, Mircea Marian si a altor „intelectuali” si organizatii care nici sinecuri n-au vanat ori mancat si, prin urmare, nici gura nu le miroase a… oranjada!

  • Ioan avram: (22-11-2010 la 15:31)

    @maria voichila: cu tot respectul va spun ca nu ma intereseaza „batalia politica” asa cum se poarta la noi, nici pasiunile „mari” ce se nasc din aceasta batalie.
    Nu fac reclama „romaniei curate”.Nu stiu cine sunt initiatorii. Am plecat de la documentul manifest.
    Constat doar faptul ca mai toti stam la cutie,susotim pe la colturi,punem prea multa pasiune in vorbe si …. cam atat.Nu indemn pe nimeni….
    De altfel daca cititi atent exprim indoiala ca o asemenea incercare va avea succes.
    Poate apare alta,oricum ideea este ca societatea civila ar trebui sa se manifeste…. sa fie o voce…O voce care sa fie luata in seama de putere mai ales dar si de opozitie.Care critica puterea atunci cand lucrurile nu merg bine etc,etc.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Moldova – al treilea scrutin parlamentar în doi ani

Cetățenii Republicii Moldova se prezintă duminică 28 noiembrie pentru a treia oară la vot în alegeri parlamentare în mai puțin...

Închide
3.135.216.24