caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Scoala si religia

de (27-6-2005)

Stiu ca subiectul acesta e delicat, stiu ca cei mai multi dintre credinciosi sunt intoleranti si agresivi. Am impresia ca dupa 1989 dogma comunista a fost imediat inlocuita cu dogma crestina, libertatea de gandire e atacata pe toate caile, sedintele de indoctrinare se desfasoara labartat, in biserici, in scoli, in aer liber, pe malul marii.

Domnul Gabriel Andreescu publica joi, 23 iunie, un articol in „Ziua”, cu care sunt intru totul de acord. Citez: ”Ortodoxia se reduce la o afacere vulgara, o practica dogmatica curtata de o clasa politica cu mentalitate de Ev Mediu”.
Maharii comunisti, imediat dupa moartea lui Ceausescu, au jucat circul dezgustator al convertirii bruste la credinta si, ajunsi tot ei in noul parlament, au introdus obligativitatea predarii religiei in scoli. Citez tot din articolul domnului Andreescu (Crima de la Tanacu despre societatea romaneasca): ”An de an, zeci de mii de copii de scoala primara sunt aruncati in bratele unor preoti care nu inteleg nimic din principiile educatiei moderne. Ei traumatizeaza copiii aflati la o varsta frageda, amenintandu-i cu ororile Iadului si ale pedepsei divine. Orele de religie au devenit cea mai importanta sursa a intolerantei… Orele de religie ii educa sa se teama, sa priveasca cu ura si sa discrimineze”.

Sub presiunea “dreptcredinciosilor” majoritari, Parlamentul a aprobat in 1990 articolul 9 din Legea invatamantului care stipuleaza: ”In invatamantul primar, religia este disciplina obligatorie, in invatamantul gimnazial este optionala, iar in invatamantul liceal si profesional este facultativa”. In varianta din 1997, articolul respectiv apare modificat, printr-o ordonanta de urgenta: ”Planurile cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea. La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.

Precizarea aceasta este foarte vaga, statutul Religiei in scoala nu este clar, din diverse motive si mai ales ca sa nu fie discriminati, copiii merg la orele de religie indemnati de preoti si de unele dintre cadrele didactice.
Preotii, fara nici un fel de pregatire psihologica, pedagogica si metodica, predau dupa cum ii taie capul, copiii sunt obligati sa memoreze fragmente din Biblie, rugaciuni, fara sa inteleaga, sunt examinati, se organizeaza olimpiade de religie.

Clerul cere sprijinul colectivului didactic in raspandirea credintei, asa ca, multe dintre orele de dirigentie se transforma in ore de indoctrinare religioasa. Un liceu din Bucuresti era laudat in presa pentru reusita unor astfel de dezbateri la care sunt invitati copiii, parintii si reprezentanti ai clerului, pe teme ca: ”Datoria crestinului fata de aproapele”, “Necesitatea de a constientiza sensul vietii crestine”etc. Pe bancile din clase, la aproape toate orele, se gasesc iconite, poze, carti de rugaciuni. Preotii cer ca la orele de biologie sa se predea si teoria creationista. Copiii sunt dusi la impartasanie, pusi sa-si spuna pacatele, invatati despre ierarhiile ingeresti si diavolesti.

Iata ce cuprinde un “caiet” de religie pentru clasa I, tiparit la editura Niculescu: Vechiul Testament; Noul Testament; Notiunea de morala crestina; Slujire si misiune; Probe de evaluare sumativa… Ce intelege un copil de 6-7 ani din aceste teme?

Ca sa predai religia la acest nivel e nevoie de pedagogi de cea mai inalta clasa, de oameni foarte luminati care sa stie cat si cum sa spuna pentru a lasa liber cugetul copilului, a-i da unele sfaturi de comportare prin cateva pilde biblice, fara a-l inspaimanta, fara a-l obliga sau nota.
Religia nu are ce cauta in scolile de stat. Romania nu este un stat religios, nu este nici Vaticanul, nici Iranul, nici Andora; Romania este un stat laic, nu este condus de reprezentantii clerului. Religia poate fi predata in scoli duminicale, in scoli infiintate si sustinute material numai de biserici.

Un articol din Legea Invatamantului stipuleaza ca “In invatamant se interzice prozelitismul religios”, dar cine controleaza? Mai exact, cine are curajul sa controleze?
Tot mai mult, Biserica pune stapanire pe statul roman. Desi declarata institutie autonoma, Biserica primeste subventii serioase de la stat. Chiar de curand, Ministerul Culturii si Cultelor a eliberat 180 de miliarde pentru repararea lacaselor de cult. Contributia baneasca a Bisericii la inaltarea Catedralei Neamului e insignifianta, banii ii dam noi, din impozite si taxe.

Invatamantul religios este sustinut de stat. Reprezentantii clerului au fost exclusi de la legea deconspirarii securitatii, deci nu se supun legilor statului de drept.
Continuand pe aceasta cale, nu mai e mult pana cand se va vorbi despre efectele fundamentalismului ortodox din Romania.

Ecouri

  • gabriel andronache: (27-6-2005 la 00:00)

    Da… nesperata ocazie pentru dl Andreescu de a se rafui cu Biserica Ortodoxa Romana. Pentru un sustinator al cauzei homosexualilor, crima de la Tanacu este mana cereasca, dandu-i ocazia de a-si arata inca o data dintele impotriva clericilor ortodocsi.

    De acord ca cele intamplate la Tanacu fac parte din faptele unor fete bisericesti ignorante si abrutizate, dar parca as fi dorit sa fie citat altcineva decat dl Gabriel Andreescu, un om de a carui obiectivitate in ce priveste biserica ma indoiesc.

  • Zob Gheorghe: (27-6-2005 la 00:00)

    Eu discut cu retinere despre Dumnezeu. Am mari probleme in aceasta zona. Totusi desi nu cunosc contactul cu sacrul imi pun intrebarea; cum este posibil sa faci intrecere sportiva (olimpiada) din credinta religioasa. Acesta fapta pe mine ma face sa rad. Ascunde ori prostie, ori dusmanie mare.

  • gabriel andronache: (27-6-2005 la 00:00)

    Permiteti-mi sa va spun ca exagerati in a prezenta predarea religiei in scoli ca pe o trufasa „ofensiva” a Bisericii Ortodoxe. Il citati si sunteti de acord cu dl Andreescu, cel care spune ca mii de copii sunt traumatizati de invatatura religioasa din scoli.

    Am nepoti care abia au trecut de faza primara a invatamantului si, credeti-ma, nu am remarcat la ei nici un tic nervos avand ca sorginte niscaiva traume din partea preotilor-profesori. Faptul ca acesti copii sunt indemnati spre impartasanie si spovedire nu mi se pare nici pe departe o violare a echilibrului lor interior ci, dimpotriva, reprezinta minima sarcina pe care un bun crestin trebuie sa o indeplineasca la orice varsta.

    Nu suntem un stat religios, dar un stat fara copii crescuti in spiritul unor principii care sa promoveze iubirea de aproape si toleranta prin intermediul religiei ca obiect de studiu nu ar avea la indeamana rezervorul de buna credinta si moralitate care sa-i permita a-si valoriza spiritul.

  • Venera: (27-6-2005 la 00:00)

    Un popor care si-a pierdut CREDINTA, înseamna ca nu mai are nimic SFÂNT si suntem capabili sa „omorâm la drumul mare”, de altfel ceea ce se întâmpla în prezent în lume si în special în România. Nimeni nu pretinde o învatatura DOGMATICA în scoala, precum în institutiile teologice, aceasta neexcluzând însa „învatamântul moralei crestine”, care este cuprinsa în cela 10 PORUNCI – DECALOGUL. De ce sa învatam în scoli în exclusivitate stiintele exacte si nu si cele legate de SUFLET?

    De ce oamenii în situatia catastrofelor NATURII – implora pe Dumnezeu sa-i apere? De ce numai atunci ne aducem aminte de EL? Sa lasam critica si sa nu aruncam ANATEMA exclusiv asupra preotilor sau a laicilor care au comis atrocitati. Ce poate fi negativ în a educa un copil de când a venit pe lume, sa nu fure, sa nu bata, sa nu minta etc.? Morala crestina asta ne învata. Sa lasam teoriile abstracte si fara sens. A fost mai bine în perioada comunista, când aveam teama sa ne ducem copiii la împartasit? Dar tot îi duceam si nu le-a stricat cu nimic, pentru ca au ajuns OAMENI si nu FIARE SALBATICE.

    Nu sunt de acord cu FANATISMUL cu cei care în numele CREDINTEI omoara, fura si distrug natura, umanitatea. Credinta ne învata sa fim buni, sa ne ajutam aproapele, pentru asta scoala ar trebui sa aiba aceasta OBLIGATIE – daca nu, vedem bine ce se petrece peste tot în lume. Scoala româneasca are obligatia de îndrumare a copiilor, ori daca profesorii sunt împotriva MORALEI CRESTINE, atunci ce sa mai pretindem acestei societati românesti care se autodistruge.

  • Parinte: (27-6-2005 la 00:00)

    Sint parinte in sensul biologic si nu teologic al cuvintului. Copilul meu are aproape 5 ani si peste un an se va duce la scoala. Vom face parte, probabil, dintre cei care vor semna ca copilul sa faca mai degraba ore de sport decit de religie. Trebuie sa intelegeti ceva: la scoala nu se preda istoria religiilor ci religia ortodoxa. De ce nu catolica sau budism, sau religia islamica? Pentru simplul motiv ca la recensamint s-au declarat 80-90% ortodocsi? Copilul cind va creste suficient, poate isi va da seama ca alta religie il reprezinta si, indoctrinat deja, va alege foarte greu, cu mustrari de constiinta. Poate isi va da seama ca religia nu il reprezinta sub nici o forma, si se va inrepta spre (Doamne fereste) stiinta.
    Nu avem dreptul, ca parinti, sa ii limitam posibilitatea de alegere.

  • gabriel andronache: (27-6-2005 la 00:00)

    Domnule/doamna parinte,
    Eu sunt ortodox, dar recent am descoperit ca, biologic, sunt pe jumatate evreu. M-as fi asteptat sa se produca in mine o ruptura teologica, sa devin foarte interesat de religia iudaica. Dar nu am resimtit nici un seism de natura confesionala. De ce am ramas ortodox, desi eu nu am facut religia in scoala primara? Si nici nu am fost un crestin practicant. Pentru ca o religie se „simte”, nu se invata.

    Cunoasterea adevarata a lui Dumnezeu incepe la varste ceva mai avansate decat cele corespunzatoare ciclului primar. Ar fi o exagerare sa credem ca destinul religios al unui om este trasat irevocabil prin cele cateva ore de initiere in Vechiul si Noul Testament predate in scoala. Viata te face sa alegi o religie sau alta, si nu un manual scolar. De aceea, permiteti-mi sa va linistesc in privinta temerilor vizavi de viitorul teologic al copilului dumneavoastra.

  • Horea Nicolescu: (27-6-2005 la 00:00)

    Nu stiu de ce intoleranta anti crestina este atit de populara. Dar acest articol este mai intolerant si mai agresiv decit „cei mai multi dintre credinciosi”, decit credinciosii pe care ii cunosc.
    Faptul ca unii preoti nu sint buni profesori nu este vina bisericii, este vina celor care i-au pus sa predea.
    Faptul ca maharii comunisti s-au convertit este un red herring. Nu ei fac prozelitism, nu ei vor transforma Romania intr-un stat fundamentalist.
    Iar despre ideea ca un copil de sase sau sapte ani nu poate intelege morala crestina nici nu vreau sa comentez…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
DILEMĂ OPŢIONALĂ

Se spune că-în a boilor împărăţie, oamenii conveţuiau ca o mică etnie, ce deşi marcată de diverse vicii, statului boiesc...

Închide
13.59.188.225