caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Curtea Constituțională. Partidele. Legea Educației. Cine obosește mai repede?

de (14-11-2010)

Asa cum era de asteptata, motivarea deciziei Curtii Constitutionale nu aduce un raspuns clar privind continuarea sau intreruperea  procedurii de asumare a raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.

Fiecare o intelege cum convine partii in care se afla. Emil Boc si Kelemen Hunor declara ca se poate continua procedura asumarii raspunderii, Mircea Geoana solicita Guvernului sa sisteze procedura si sa se treaca in baza deciziei CC la dezbaterea in Senat.

Batalia politica  se pare ca va continua cateva zile. Se arunca cu  artificii si de o parte si de alta. Deocamdata nu am intrat in armistitiul  propus de Presedintele Basescu.

Ieri Basescu a atacat in termeni duri  “amestecul” CC in probleme ce tin de decizia Guvernului si Palamentului. Probleme ce tin  de economie si educatie si carora, spune presedintele Basescu, li s-a dat o interpretare politica  in deciziile Curtii.

CC a fost creata tot de catre organismele fundamentale ale statului. Care  au conferit acesteia drepturi de  judecator suprem. Instanta suprema in probleme fundamentale  ce tin de viata statului.

Ne aflam  intr-un cerc vicios in care, prin mijloacele democratiei, o lege (nu ne referim acum la Legea Educatiei)  votata de un Parlament (ales de popor)  este  declarata  neconstitutionala. Curtea este  alcatuita din un numar de judecatori propusi de partidele din Parlament (conform algoritmului)  si care se presupune ca ” fac” acolo linia partidului. Nu se intampla asa totdeauna  pentru ca dincolo de linia partidului intervin uneori  si interesele personale ale judecatorilor(vezi pensii sau  profesori). Nu vorbim aici de interesul national  sintagma este prea vaga si prea interpretabila  si  necesita o convergenta care apare  de putine ori in istorie….

Probabil modificarea Constitutiei va aduce dupa sine o  eficientizare a Parlamentului (vezi numarul de parlamentari) dar si o  crstere a autoritatii acestuia.

Si poate de aici si renuntarea la Curtea Constitutionala. Poate fi una din masurile de reforma. Nimeni nu mai crede acum la douazeci de ani dupa, in necesitatea  mai multor centre de putere care sa se controleze si anihileze reciproc pentru a preintampina o dictatura. Momentul din 1992  nu mai este si cel din 2010-2011.

Pana atunci  singura   solutie este ca toate partidele din Parlament sa lase deoparte   lupta politica si sa  voteze dupa o analiza corecta cele trei Legi economice si Legea Educatiei. Dupa asta  tot in cadrul unui armistitiu care sa lase pe dinafara  problemele marunte si sa  se inteleaga rapid asupra unor principii clare care sa conduca la modificarea Constitutiei. Cel putin aici ar trebui sa primeze   viitorul oricare din partide poate ajunge in  urmatorul interval de timp fie la putere fie in opozitie.

Altfel, ca sa revenim la Legea Educatiei,  puterea si opozitia vor alerga pe culoare diferite  vor obosi concomitent si s-ar putea ca nici una sa nu mai prinda finisul. Si Legea sa ramana undeva atarnata intre regulamentele Parlamentului si procedurile Guvernului. Si alta generatiei sa  intre in viata fara  niste reguli clare  si predictibile.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Republicii.”Strasse” din Brașov

Strada nu are mai mult de cateva sute de metri. Pietonala. La un capat este marginita de Piata Sfatului, locul...

Închide
18.117.71.102