caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Alegerea, ca stare permanenta

de (29-11-2004)

La ora cand scriu aceste randuri rezultatele alegerilor din 28 Noiembrie nu sunt cunoscute. Pe de o parte, se pare ca distanta initiala anuntata de catre firmele care au facut sondaje dupa iesirea de la urnele de vot (exit polls) intre principalele doua grupari concurente, PSD+PUR si Alianta DA, a inceput sa scada. Fenomenul poate fi insa pus si pe seama prioritatii naturale, datorata unei infrastructuri mai bune, pe care o au in comunicarea cu Biroul Electoral Central zonele urbane in comparatie cu zonele rurale. Orie este stiut ca partidul de guvernamant se bucura de o simpatie mai redusa printre oraseni, fata de sateni. Deci balanta s-ar putea distanta pana miercuri din nou in favoarea PSD, din acest punct de vedere.

Pe de alta parte, nu cunoastem cat de rapid s-au centralizat datele privind votul romanilor din afara granitelor, desi putem presupune ca angajatii MAE si-au facut datoria cu promptitudine. Este cert insa ca in afara granitelor Alianta DA a castigat cu o majoritate incontestabila, ceva intre 60 si 70%, dupa cum o indica exit poll-uriile de la cafeneaua.com sau votati.com.

Se va intra intr-un al doilea tur de scrutin pentru prezidentiale insa, cu o margine suficient de mica pentru ca votul romanilor din afara sa fie, pentru prima data in istoria tarii, cel decisiv. Deci Presedintele, care are prerogative importante pe relatia cu serviciile de informatii (si implicit cu mersul organic al vietii din tara), ar putea fi decis nu doar de catre…indecisii din tara, ci si de catre cei din afara care se vor prezenta la vot.

In oricare dintre situatii – si e o usurare pentru mine ca pot scrie despre asta intr-un moment in care rezultatele nu sunt cunoscute – peisajul politic indica o echilibrare de forte deci o puternica opozitie. Rezultatul indirect se va simti in mai multa transparenta a administrativului, in mai mult respect pentru cetatean, in limitarea nepotismului si a coruptiei. Vor sta cu ochii unii pe altii mai atent si cu mai multe posibilitati de a interveni. Vor trata presa cu mai mult respect si statutul jurnalistului va avea de castigat. Insasi cifrele echilibrate de pana in acest moment indica o Romanie mai stabila, in care democratia isi face loc in pofida manipularilor mijloacelor de informare in masa aservite puterii si a demagogiei, altfel proportionala cu coruptia.

Cel care trebuie sa traga invatamintele din aceasta situatie este chiar cetateanul de rand. Lecuit, sper, de mitul unei personalitati mesianice venita sa-l inlocuiasca pe Ceausescu-cel-rau cu un X-cel-bun (la urma urmelor au trecut 15 ani de cand dictatorul nu mai este, era si timpul), acesta va prinde (din nou, sper) gustul exercitarii de presiuni pentru obtinerea propriilor drepturi.

Intelegand ca totusi are cheia prin care poate urca si cobori pe mai-marii zilei pe/de pe piedestalele de carton, cetateanul va pricepe in cele din urma ca poate si trebuie sa erodeze mecanismele discretionare ale puterii. Cum? Cerand ca vocea lui sa fie auzita. Multi i-au votat pe PSD, multi i-au votat pe DA, destui pe Vadim si asa mai departe. Sunt multi sau destui, oricum i-am privi. Cerandu-si drepturile, toti acesti cetateni, indiferent de preferintele lor politice, vor putea distruge spiritul mioritic al lui “merge si-asa”.

Isi mai aminteste cineva de tam-tam-ul care s-a facut, cu zeci de ani in urma, pe vremea cand s-au inventat “condicile de sugestii si reclamatii”? Regimul comunist avea sa se foloseasca de acest instrument benign pentru a crea functionarilor marunti de la primarii primele borcanase cu dulceata de coruptie. Caci bietele Condici n-au servit la nimic, decat pentru “iertarea pacatelor” contra ciubucuri, a unor alti vanzatori marunti si functionari din serviciile publice.

Devenita azi institutia Biroului de Protectie a Consumatorului, ideea respectiva, ca multe alte legi ale cetatii care au ca menire asigurarea unei vieti mai bune locuitorilor ei, sufera in continuare de lipsa detaliilor tehnice pentru obligare la respectarea legii, termen cunoscut in tari in care se fac eforturi pentru respectarea acesteia sub denumirea de “Law Enforcement”. Practic, acelasi vid de tehnicalitate a facut posibile averi uriase adunate fara aport de plusvaloare si abuzuri ce nu vor putea fi in veci pedepsite, din lipsa de baza legala.

Ce se va intampla insa daca locuitorul cetatii, mai constient decat alta data ca salvarea nu vine de la un “tatuc” ci de la un guvern pe care il plateste chiar el? Daca va incepe sa se adreseze institutiilor statului in termenii in care nu mai tolereaza fusareala si favoritismele tipice coruptiei? Si nu doar unul, ci toti (sau cat mai multi) in acelasi timp? Am putea numi asta o “stare de alegere permanenta” in care nici un functionar de stat nu este batut in cuie pe scaunul lui pentru un timp, chiar si determinat.

S-a votat in Romania sub influenta multor stari psihice: cu simpatie pentru cei care au captat micile ecrane dupa prabusirea dictatorului. S-a votat amendandu-i pe acestia pentru spiritul provincial, tribal. S-a votat apoi amendandu-i pe ceilalti pentru marea dezamagire pe care au produs-o, dupa ce au dovedit ca sunt la fel de provinciali (doar cu mai multe aere), altfel tot un trib, dar mai moale.

De data asta s-a votat in mai mare masura decat oricand pentru programe politice. Oricine va iesi, va fi mai atent decat altadata la vocea alegatorului. E timpul ca alegatorul sa transforme rezultatele intr-un avantaj si pentru el insusi, facand in asa fel incat opiniile lui sa se faca auzite in permanenta.

Stefan N. Maier

Ecouri

  • Raymond Luca: (29-11-2004 la 00:00)

    Bine ar fi fost ca macar de data asta sa se fi votat programe politice si nu doar imagini! Din pacate, din acest punct de vedere, si numai din acesta, nu pot fi de acord cu autorul articolului. Opinia mea este ca votul a fost iarasi influentat de imagini, unele grotesti, pe care PSD le-a aruncat pe piata. Astfel, a fost suficient ca Basescu sa arate toleranta si respect fata de o minoritate sexuala, asa cum este normal sa fie si cum ii sade bine unui lider modern, ca „echipa de zgomote” a PSD-ului sa improaste cu noroi, cu aberatii care mai de care, sa imprastie un sentiment de frica si dezgust. E doar un exemplu, dar sunt si multe altele. Ma intreb chiar: cind au fost cu adevarat prezente in dezbateri programele politice? Nici macar in presa nu s-au facut prea mult auzite. In schimb invectivele, minciunile, acuze de orice fel, etc. au fost abundente, recunosc ca si de-o parte si din cealalta.
    Revenind la declaratiile decente si corecte ale lui Basescu in privinta drepturilor homosexualilor, consider ca daca aceasta este „gafa” (in opinia „specialistilor”!) care i-a redus sansele, ei bine, pentru mine asta este un semnal ca in realitate nu am asistat la o evolutie pozitiva in tara noastra in ultimii ani, ci la stagnarea intr-o mentalitate desueta, primitiva. Rezultatele finale nu fac decit sa confirme aceasta opinie.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sa stam de vorba. Putin.

Si daca nu voi scrie in seara aceasta se va supara cineva? Si daca nu voi scrie in seara aceasta...

Închide
3.128.168.219