Din proprie initiativa si fara a beneficia deocamdata de finantare din Romania sau din strainatate in acest scop, Fundatia pentru Strategii de Comunicare (FSC) si Grupul Virtual Real (GVR) au urmarit si urmaresc indeaproape alegerile din 2004, pe baza de voluntariat.
In dorinta de a informa din timp, corect si de pe pozitii neutre cetatenii cu drept de vot din tara si din strainatate, dar si din perspectiva campaniilor electorale din acest an, FSC si GVR au decis sa puna la dispozitia politicienilor romani si electoratului un spatiu de comunicare publica, la adresa Internet http://www.votati.ro
Situl este activ incepand cu 1 mai 2004. In afara facilitatilor de informare generala a publicului interesat, se ofera candidatilor, partidelor, presei si autoritatilor statului solutii tehnice moderne, flexibile, sigure si transparente.
FSC a informat despre aceasta pe cei mentionati mai sus (mai putin presa, care speram sa afle din acest articol), in corespondente separate. Comunicarea publica poate fi citita si on-line, la adresa mentionata.
CONCEPTUL www.votati.ro
Prin intermediul acestui website, FSC si GVR se alatura eforturilor societatii civile romanesti, din tara si din strainatate, de stabilire a unui parteneriat transparent cu autoritatile de stat, bazat pe principiile democratiei participative.
Alegatorii romani doresc sa se informeze mai bine asupra ofertei politice dar si despre unele limitari de natura tehnica si de expertiza comunicationala ale administratiilor publice. FSC si GVR incearca sa sugereze, chiar sa ofere solutii viabile pentru depasirea acestora.
In afara de utilitatile standard ale unui astfel de instrument on-line (link-uri la paginile Internet ale partidelor si ale institutelor de sondare a opiniei publice , forumuri de discutii, sondaje de opinie, etc.), domeniul indicat mai sus isi propune sa devina un instrument util partidelor si cetatenilor care vor sa se angajeze intr-un exercitiu de democratie directa, chiar si dupa terminarea alegerilor.
Pagina web de la adresa www.votati.ro va fi si un furnizor constant de semnale si repere intre cei care conduc si cei care participa, prin opiniile si sugestiile lor, la actul conducerii democratice.
In plus, situl are un mecanism de lucru care permite tuturor clientilor inregistrati sa acceseze interactiv o banca de date on-line complexa si flexibila, cu posibilitati tehnice extinse.
AVANTAJELE SOLUTIEI
1. Solutionarea problemei publicarii declaratiilor de avere (alegeri locale).
a. Situl dispune de un formular interactiv, prin care fiecare candidat isi poate completa on-line declaratia de avere. Astfel, pe langa exemplarele olografe care trebuie depuse la birourile electorale judetene, candidatii si implicit partidele pe care le reprezinta au posibilitatea de a se incadra in termenele legale.
b. Birourile electorale judetene si Biroul Electoral Central pot astfel opta intre a scana peste aprox. 1 milion de pagini (aprox 300.000 candidati x 3 pagini ale declaratiei) sau de a procesa on-line aceste informatii;
c. ‘Greutatea specifica’ a documentelor de postat on-line in format .pdf va genera un alt set de probleme greu de surmontat. Alternativa ar fi postarea sectiunilor specifice ale bancii de date, la nivelul fiecarui judet, atat de catre autoritatile electorale cat si de catre partide, cu costuri si resurse evident mai reduse.
d. Banca de date poate furniza si alt gen de informatii de larg interes, cum ar fi: sursele de finantare ale campaniilor, profiluri alternative ale candidatilor, etc.
e. Accesarea si sortarea datelor este foarte facila in comparatie cu navigarea printre documente scanate. Daca se va dori verificarea corectitudinii unei declaratii, ea nu va trebui cautata manual printre alte 300.000!
2. Solutii similare se pot adopta si in cazul alegerilor generale si prezidentiale;
3. Realizarea de sondaje de opinie propuse de cetateni si realizarea de statistici pe diferite criterii de sortare;
4. Facilitarea contactelor intre cetatenii romani si institutiile statului (biroul de consultanta). Mecanismul propus va „canaliza” si urmari fluxul (feed-back-ul) corespondentelor cetatenilor romani dar si a celor din strainatate cu administratia de stat. Stiati ca exista legi care obliga administratia sa va si raspunda, nu doar sa va primeasca intrebarile?
5. Caracterul interactiv si flexibilitatea bancii de date care se afla in spatele acestui site permit colaborarea cu alte asociatii sau organizatii care doresc sa-si coroboreze informatiile si analizele cu cele realizate de FSC si GVR.
Vor fi acceptate oare aceste maini intinse administratiei de la Bucuresti si partidelor politice? Exista o dorinta sincera de a surmonta incredibilele bariere birocratice care s-au creat prin incercarea de a preveni coruptia liderilor sociali o data cu impunerea publicarii declaratiile de avere? Se vor dori si alte solutii pe care, anticipam, le vor oferi si alte grupuri?
Ramane de vazut. FSC si GVR vor continua sa-si desfasoare activitatea, oferind solutii!