Adeziunea Romaniei la Comunitatea Europeana in 2007, deja incerta, pare acum improbabila
Membri de frunte ai Parlamentului European, au recomandat saptamana trecuta ca negocierile de aderare ale Romaniei sa fie suspendate pana cand guvernul va lua masuri concrete sa combata coruptia, sa imbunatateasca sistemul legislativ si sa protejeze drepturile copilului.
Baronesa Emma Nicholson, reprezentanta Parlamentului European in Romania, a recomandat ca negocierile cu Bucurestiul sa fie inghetate, pana cand masurile respective vor fi implementate.
Comentariile baronesei Nicholson, parlamentar si in Marea Britanie, reprezentand Partidul Liberal, dealtfel o personalitate notorie cunoscuta prin pozitiile exprimate anterior pentru apararea drepturilor omului, coincid cu recentele declaratii ale unor alti functionari ai Uniunii Europene care monitorizeaza situatia din Romania, care exprimau nemultumiri in legatura cu acordarea unui contract in valoare de 2,5 miliarde de dolari firmei americane Bechtel pentru constructia unei autostrazi de 450 kilometri, fara ca oferta respectiva sa fie facuta prin licitatie publica.
Gunther Verhaugen, Comisarul European insarcinat cu extinderea Uniunii, in urma plangerilor care semnalau lipsa de transparenta in acordarea contractului respectiv, a demarat o ancheta care va concluziona pe aceasta tema. El a mai declarat ca acest caz inrautateste sansele Romaniei de a i se acorda statutul de economie de piata functionala de catre Uniune, care este o necesitate pentru fiecare tara candidat inaintea aderarii.
O sursa de finantare importanta a autostrazii, pe care aparent Ministerul Transporturilor se bizuia, ar fi constituit-o Banca Europeana de Investitii. Aceasta a anuntat recent ca refuza sa participe la finantare ca urmare a faptului ca contractul nu a fost acordat in urma unui process de tip licitatie, care ar mai fi oferit dreptul de participare si altor firme in afara de Bechtel.
Ca urmare a neparticiparii Bancii Europene de Investitii, guvernul Romaniei va trebui sa gaseasca bani din resursele proprii, intr-un moment neprielnic in care trebuie sa-si acopere deficitul bugetar, cat si sa pregateasca finantarea aderarii la Uniune.