Două bombe artizanale provenind din Yemen și plasate în două colete cu destinația Chicago au fost descoperite pe două avioane pe aeroporturi din Dubai și din centrul Angliei.
O tânără din Yemen și mama ei au fost arestate, dar suspiciunea plasării lor cade asupra organizației islamiste Al Qaeda în Peninsula Arabică.
Această alertă atrage atenția asupra unui pericol subestimat, al terorismului prin intermediul coletelor transportate pe calea aerului.
Ambele colete conțineau câte o imprimantă, în al cărui cartuș de tuș era ascuns un dispozitiv pe baza explozivului PETN – Pentaerythritol tetranitrate.
Coletele erau adresate către două sinagogi din Chicago, care urmau să fie vizitate de către președintele Barack Obama în timpul ultimelor zile ale campaniei electorale pentru alegerile congresionale de marți din Statele Unite.
Cele două colete fuseseră expediate din Yemen prin intermediul companiilor americane UPS și FedEx, iar persoana acuzată că le-ar fi trimis, Hanan al-Samawi, o studentă de 22 de ani din capitala Yemenului, Sanaa, a fost arestată împreună cu mama ei, potrivit unor organizații pentru apărarea drepturilor omului.
Unul dintre colete a fost depistat la bordul unui avion de pasageri pe aeroportul din Dubai, iar al doilea la bordul unui avion de coletărie, pe un aeroport din centrul Angliei, aproape de orașul Derby. Serviciile de securitate din Arabia Saudită au fost cele care au dat alarma către omologii lor din celalte țări implicate.
Premierul britanic David Cameron a declarat că aceste bombe artizanale erau programate să explodeze în zbor.
Responsabili americani din domeniul securității bănuiesc că în spatele acestor tentative de atentate teroriste stă organizația Al Qaeda în Peninsula Arabică. Mai mult, ei consideră că artizanul bombelor este unul și același care a pus la dispoziție bomba descoperită la Crăciunul 2009 asupra unui islamist somalez la bordul unui avion care urma să decoleze de la Amsterdam către Statele Unite.
Toate zborurile de coletărie provenite dinspre Yemen au fost oprite de Statele Unite și Marea Britanie.
Această alertă provoacă îngrijorare în Occident, mai ales în Statele Unite și Marea Britanie, dat fiind că până acum marea majoritate a măsurilor de securitate antiteroristă au fost concentrate pe zborurile de pasageri.
La ora actuală, se estimează că doar 5% din totalul coletelor și mărfurilor transportate cu avionul – număr cifrat zilnic la zeci de mii în lumea întreagă – este examinat cu raze X. Actualizarea măsurilor de securitate în acest domeniu ar putea costa sume însemnate și avea un efect economic negativ.
Președintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a declarat că guvernul său are voința politică de a lupta împotriva terorismului islamist. Yemenul beneficiază în acest domeniu de o asistență anuală de zeci de milioane de dolari din partea Statelor Unite, dar corupția și uneori infiltrarea islamistă pun sub semnul întrebării eficacitatea luptei anti-teroriste în această țară devenită un fel de placă turnantă a radicalismului Islamic.