La inceputul lunii mai Ministerul Afacerilor Externe declara ca analizeaza „cu rigurozitate” informatiile din SUA, potrivit carora consulul general de la Los Angeles ar percepe bani pentru audientele acordate romanilor din statul Arizona, se arata într-un comunicat al MAE remis la inceputul lunii mai, la solicitarea cotidianului „Adevarul”.
Dupa doua luni de la derularea anchetei , MAE a raspuns partial publicatiei Phoenix Mission Magazine din Arizona (cea care a publicat primele detalii in acest caz), evitand intrebarile incomode, intr-un stil superficial si ambiguu, exact asa cum sunt si serviciile consulare prestate de angajatii MAE in consulatele din SUA.
Desi informatiile erau usor de verificat, pentru ca exista o evidenta zilnica a solicitantilor de servicii consulare, iar in trecut alte publicatii romanesti din SUA si cetateni romani din statele Washington si Oregon au declarat aceleasi practici neortodoxe, MAE a preferat sa nu raspundă la provocări. Aceasta atitudine dovedeste ca in MAE lucreaza diletanti cu coaloana vertebrala stramba, atat in Bucuresti, cat si in misiunile diplomatice din strainatate, din moment ce nu s-a găsit gasit nici o persoana dintre sutele care a platit taxe consulare care nu au primit chitanta, concluzionând ca sunt inchipuiri jurnalistice.
Mai mulţi cetateni au depus reclamatii scrise la Asociatia pentru Consumatori (APC) si la senatorul Iulian Urban, dar MAE a ignorat voit aceste declaratii, a evitat sa contacteze persoanele din listele consulatului din LA pentru a afla adevarul, iar analizarea lor a durat de la inceputul lunii mai pana la sfarsitul lui iunie. „ Analiza riguroasa” a MAE a asteptat probabil instalarea plictisului, scaderea de rating a subiectului astfel incat opinia publica sa uite sesizarile presei, iar reclamantii să se resemneze si să se intoarcă la activităţile cotidiene.
Din raspunsul MAE rezultă ca ancheta a fost o mascarada, iar problema de fond a ramas. Mandatul lui Catalin Ghenea a expirat in ianuarie 2010, dar el este in continuare consul general la Los Angeles, iar MAE nu a precizat nimic referitor la prelungirea mandatului lui Ghenea in LA. Suspiciunile de fraudă planează în continuare însoţite de reclamaţii şi nemulţumiri din partea cetatenilor din teritoriul arondat.
Dl. Catalin Ghenea detine un mandat de 4 ani, care a inceput in ianuarie 2006 si a durat deja 4 ani si jumatate, fara a exista în prezent intenţia de a fi reinnoit, ceea ce denota ca pentru unii romani legile sunt optionale. MAE dovedeste o bunavointa exagerata fata de consulul Ghenea inca de la inceputul mandatului sau. Acesta a locuit in Los Angeles impreuna cu prietena sa care ulterior i-a devenit sotie, intr-un imobil inchiriat pentru consul, imobil platit din banii statului roman, situaţie tolerată de MAE .
Din scrisoarea adresată de MAE revistei Phoenix reiese ca numirea si destituirea consulilor generali se face exclusiv de catre primul ministru. Surse din interiorul MAE declara ca domnul Claudiu Lucaci, fostul consul general din Los Angeles, căruia Cătălin Ghenea i-a luat locul în ianuarie 2006, a fost rechemat din funcţie de către ministrul de externe, înainte de expirarea mandatului său de 4 ani, fără a se preciza motivul . Această situaţie ridică multe semne de întrebare. Cum este posibil ca doar primul ministru sa poata face numiri şi destituiri de consuli? Legea se aplică preferenţial?
În scrisoarea către Phoenix Magazine, MAE precizează că deciziile de numire sau revocare ale unui consul sunt supuse unor proceduri îndelungate care necesită timp de analizare, iar deciziile de numire şi destituire sunt publicate în Monitorul Oficial. Atunci de ce la înlocuirea domnului Claudiu Lucaci cu domnul Cătălin Ghenea nu a existat o decizie a primului ministru publicată înMonitorul Oficial?
Din revista Ring aflam că dl. consul general Ghenea ar câştiga 4000$ lunar, fapt confirmat ulterior si de alte surse din MAE, care precizau că un simplu consul (nu consul general) are circa 3000 $ lunar, iar un consul economic în jur de 2000$ lunar.
În concluzie, angajaţii MAE din SUA au salarii rezonabile, în comparaţie cu alţi români din SUA ( cu studii şi joburi decente) care câştigă mai puţin şi lucrează pe aceeaşi bani în două servicii sau over time, până la 12 ore pe zi. În plus, consulii au avantajul că locuiesc în imobile închiriate pe banii statului român, au la dispoziţie maşini de serviciu, li se decontează cheltuielile şi deplasările în teritoriile arondate. Multe dintre soţiile românilor sunt casnice de nevoie având copii mici de crescut.. iar taxele pentru baby sitter sau day care sunt foarte mari ……
Taxele pentru actele româneşti întocmite prin consulate sunt uriaşe şi adesea nu reflectă calitatea serviciilor prestate, cu atât mai mult … suplimentările ..
În SUA s-au stabilit mulţi familişti, persoane cu pregătire superioară, remarcabili specialişti. Cei care au trecut ,,oceanul” au avut parte de o verificare riguroasă. Ca urmare, dintre toate ţările de pe mapamond, în SUA românii sunt văzuţi cel mai bine, fără ca acesta să fie meritul ,, altora”, iar jurnaliştii depun eforturi să păstreze această imagine nealterată obţinută cu greu, prin eforturi individuale ale unor români valoroşi şi prin iniţiative ale comunităţilor româneşti din SUA.