caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

PLDM între “idealiștii de partid” și “conjuncturiștii ex-comuniști”

de (13-6-2010)
1 ecou

Fluxurile si refluxurile de pe scena politica moldoveneasca s-au incetatenit pe parcursul ultimelor cicluri electorale. Instabilitatea politica, in paralel cu competitia neloiala pentru unele si aceleasi resurse umane, au conturat si au avansat fenomenul migratiei politice. Traseismul politic dezaprobat de catre mai multe segmente ale societatii civile, in campania electorala din 2009, nu a reprezentat un criteriu imperios pentru electori. Integritatea individuala vulnerabila a actorilor politici rezulta in special din tranzactionarea relatiilor si comportamentelor umane de catre jucatorii politici aflati in superioritate. Iar introducerea regulilor capitaliste de piata in mediul politic a transformat persoanele active si valoroase in potentiale obiecte ale ”comercializarii”. Atat PCRM, cat si partidele actualmenete la guvernare, au uzitat pe deplin de aplicativitatea acestor “procedeuri”. PLDM a beneficiat la fel de aceasta in mare parte. Odata cu abandonarea echipei democrate, actualul lider al PLDM si-a canalizat eforturile pentru a atrage personalitati notorii ca sa  poata ridica un partid atractiv si competitiv. Amplitutidinea procesului au crescut in preajma campaniei electorale din 2009, cand presa era impestritata de cazurile unor ”achizitii” importante realizate de formatiunea liberal-democrata.

Vizibilitatea aspectelor de “magnetizare” s-a accentuat si dupa finalizarea competitiilor electorale. Pentru a demonta in graba ”verticala puterii” intemeiata pe timpul guvernarii comunisti si a subordona eficient “agentii” fostei puteri, unele partide, printre care si PLDM, au adoptat strategia asimilarii structurilor politice straine. Peste noapte, indivizii docili PCRM-ului au fost racolati de partide anti-comuniste. Trecerea in opozitie si pierderea controlului asupra aparatului administrativ a condus la mai multe valuri de emigrare din cadrul PCRM. Destinatiile alese de fostii detinatori ai “carnetelor rosii” au fost atat partide proaspat infiintate, cat si acele care au format noua guvernare.

Integrarea grupurile ex-comuniste in echipa liberal-democrat a produs reactii negative in randul simpatizantilor initiali. Un exemplu elocvent prezinta parasirea PLDM-ului de catre scriitorul Traian Vasilcau, dezamagit profund de politica de cadre promovata in interiorul partidului. Intentionat cazul dat a avut o mediatizare slaba. Insa in realitate, acesta scoate  in vileag predispozitii, la moment singulare, aparute printre membrii PLDM frustrati fata de acceptarea neconditionata a fostilor comunisti.

Anuntarea unei “clientele financiare” si a unei ”forme de imoralitate” in activitatea PLDM, de catre Vasilcau, poate fi un semnal pentru cei din interiorul, precum si din afara partidului. Paradoxal, insa absorbtia resurselor despliate de la PCRM poate duce la zdrunciunarea liberal-democratilor si antagonizarea lor dupa principiul apartenteipolitice anterioare. Or, cazul lui Vasilcău poate incuraja si alti reprezentanti sa obiecteze impotriva conducerii partidului. Acest “dezghet” exprima ordinea si regulile formaliste care predomina in PLDM, care pe de alta parte, faciliteaza extinderea contingentului liberal-democrat pe seama unor variate grupuri politice indiferent de “trecutul lor politic”.

In asemenea conditii, partidul risca sa distanteze ”idealistii” extrem de importanti in situatii de criza si esentiali pentru mentinerea nucleului doctrinar de partid, adunand in jurul sau ”conjuncturistii materialisti” fixati pe avantaje economice personale. Configuratia descrisa este paguboasa pentru formatiunile politice si se poate solda in cele din urma cu desfigurarea sau diminuarea substantiala a ponderii lor, in comparatie cu altele.

Ecouri

  • ionic: (15-6-2010 la 00:13)

    Alianta pentru Integrare Europeana ar trebui sa-si revada obiectivele. Deja inaltii oficiali ai UE au spus clar ca in cazul R.Moldova nu promit un viitor acord de INTEGRARE in UE, ci numai unul de ASOCIERE. La fel ca vecinii UE din Africa de Nord si Orientul Apropiat R.Moldova si tarile din Parteneriatul Estic vor avea statutul de tari vecine, membri asociati pe langa UE si in afara hotarelor UE.Si in acest caz principalul obiectiv al unei aliante pentru… ASOCIERE Europeana devine obtinerea statutului de liber schimb comercial intre R.Moldova si UE, precum si multasteptata liberalizare a regimului de vize. Ambele obiective raman a fi nerealizate. Rusia incearca sa obtina scoaterea vizelor inaintea tarilor din Parteneriatul Estic.
    O nuanta aparte o capata in denumirea AIE si calificativul EUROPEANA. O alinta si o integrare cu adevarat EUROPEANA ar presupune aderarea partidelor si societatii din R.Moldova la valorile EUROPENE, la spiritul de nonviolenta, toleranta fata de persoanele, partidele care au alte opinii, alte idei, precum si capacitatea de a face compromisuri, de a gasi consensul necesar in numele unei coeziuni si paci in intreaga societate. La acest capitol partidele din AIE sunt la fel de intolerante, ireconciabile, militante, intransigente cum au fost partidele totalitare de trista amintire din trecut. Denumirile partidelor se schimba, dar SINDROMUL TOTALITAR ca o naluca ramane.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Romanian Language, Culture and Civilization Courses – Brasov

The program contains intensive Romanian language classes, conferences on cultural topics and creative workshops: creative writing, 19th century Ball dancing...

Închide
18.118.198.240