caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Congresul naţional de istoria presei

de (25-4-2010)

În perioada 23 şi 24 aprilie Piteşti-ul a fost gazda celui de al III-lea Congres na’ţional de istorie a presei. Această manifestare a fost sprijinită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, iar cheltuielile organizatorice au fost suportate de Universitatea “Constantin Brâncoveanu” Piteşti.

Tema acestei ediţii a fost “Presa locală şi regională, în context european”. Conferinţa inaugurală a fost susţinută de academicianul Eugen Simion, tema aleasă fiind publicistica politică a lui Eminescu.

Moderatoarea evenimentului jurnalistic a fost dna Gabriela Rusu-Păsărin, şefa Catedrei de Ştiinţe ale Comunicării din U.C.B, în acelaşi timp vicepreşedinta Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Specialişti participanţi au fost din Germania, Republica Moldova, România – 68 dintre ei reprezentând 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee şi unităţi arhivistice.

S-au desfăşurat dezbateri în cadrul secţiunilor de jurnalism cultural, presă scrisă, audiovizual, presa din diaspora, micromonografii de ziare-reviste, teorie şi metodă în cercetarea istoriei presei.

O parte din participanţii la Congres au lansat 20 de lucrări de specialitate istorii ale presei din judeţele Timiş, Brăila, Buzău, volume de corespondenţă, cercetări despre cultura de masă, noul format al “Revistei română de istorie a presei”.

,,Conferenţiar dr. Marian Petcu (Universitatea din Bucureşti) a prezentat două noi proiecte: ,,Muzeul virtual al presei din România;
Configurări, reconfigurări, desfigurări ale democraţiei în România: Cultul personalităţii, Iconografiile oficiale.

Valentin Nicolau: Televiziunea publică română, în context european;

Tiberiu Fărcaş: Presa regională tipărită la Cluj. Istoricul unui eşec;

Marius Tiţa: Posturile de radio în limbi străine- de la confruntare la globalizare;

Ioan Lăcătuşu: Presa postdecembristă din judeţele Covasna şi Harghita – aspecte specifice;

Aurelia Lăpuşan: Prezenţe franceze în Dobrogea. Mărturii din presa începutului de secol XX;

Sofia Milancovici: Publicaţii ale comunităţii evreieşti şi sârbe din Arad;

Virgil Coman: Sindicatul „Presa” din Constanţa al Ziariştilor, Publiciştilor şi Administratorilor de Ziare – repere arhivistice;

Daniel Tomozei: Presa sibiană- 20 de ani de transformări.”

Participanţii la congres au mai avut în program şi o excursie la Curtea de Argeş cu vizite la necropola voievodală, la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, precum şi dejunul ecumenic, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Calinic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eugen Ionescu de la Slatina la Madrid

Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc în Espacio Niram din Madrid prima întâlnire culturală “Eugen Ionescu de la Slatina...

Închide
3.147.56.125