caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marja de eroare



 

23 aprilie – ziua “onomastică” a Angliei

de (23-4-2010)

Vineri 23 aprilie am văzut drapele ale Angliei – crucea roșie pe fond alb – arborate pe câteva clădiri din Londra, mai ales “pub”-uri (localuri publice) și pe unele mașini, în special dube albe conduse de meseriași în construcții.

Această zi este prin tradiție “ziua națională a Angliei”, dar reprezintă o sărbătoare neoficială, deoarece Anglia nu este un stat independent, iar Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, din care face parte, nici măcar nu are zi națională.

Sfântul Gheorghe este patronul Angliei (ca și al multor alte țări, provincii și orașe din lumea întreagă) și simbolistica sa a fost adoptată de regele Richard (supranumit și Inimă de Leu) la sfârșitul secolului al XII-lea.

Gheorghe era un soldat roman din garda împăratului Dioclețian la sfârșitul secolului al III-lea, care a murit ca martir creștin din ordinul împăratului, decapitat la 23 aprilie 303, pentru refuzul său de a face sacrificii pentru zeii păgâni.

În Anglia această sărbătoare este destul de controversată. Naționalismul englez, spre deosebire de cel scoțian, galez sau irlandez, este privit cu ambiguitate, fiind sinonim în ochii mai ales ai elitei cu xenofobia și rasismul. Anglia este singura provincie a Regatului Unit care nu se bucură de autonomie, spre deosebrie de Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au toate parlament propriu.

Deși reprezintă 80% din populația Regatului Unit și este mai bogată decât celelalte provincii, Anglia nu se bucură de un statut special și pentru mulți englezi acest lucru este frustrant, mai ales că financiar contibuția engleză este convârșitoare la bugetul național.

S-au auzit propuneri ca Anglia să primească dreptul de a avea propriul parlament sau ca deputații scoțieni din Camera Comunelor să nu aibă drept să voteze asupra legilor care se referă la Anglia, deoarece parlamentul de la Londra nu are competențe în chestiuni ce privesc de pildă educația sau sănătatea din Scoția, aflate în competența parlamentului de la Edinburgh. Ceea ce înseamnă că deputații englezi nu au dreptul să voteze legi scoțiene, dar deputații scoțieni din Camera Comunelor au dreptul să voteze legi engleze.

Crucea Sfântului Gheorghe a fost asociată uneori cu huliganii de pe stadioanele de fotbal, care se umflă de alcool și declanșează bătăi generale care aruncă o lumină nefavorabilă asupra țării.

Manifestările de naționalism zgomotos sunt în general privite cu reticență în Anglia și de aceea ziua Sfântului Gheorghe va trece mai mult neobservată, fiind sărbătorită în pub-uri cu cantități impresionante de alcool. În orice caz, de obicei, poliția are de lucru serios în această noapte…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
VIAȚĂ PENTRU TERRA

Costa Rica, paradisul pe pământ Papagali stând la taifas, alintându-se în razele soarelui.

Închide
3.141.25.100