Mai mulţi veterani moldoveni, posesori ai cetăţeniei ruseşti, au primit înainte de timp medaliile comemorative cu prilejul celebrării a 65 de ani de la Marea Victorie a Armatei Roşii. Evenimentul organizat de Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău nu poate avea o explicaţie univocă. Or, Moscova a înmânat medalii doar cetăţenilor ruşi participanţi la acţiunile militare ale Armatei Roşii din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Mai mult decât atât, decorarea a anticipat cu mult ziua de 9 mai.
Gestul Rusiei deocamdată nu a fost comentat de autorităţile de la Chişinău, iar alţi actori publici au trecut cu vederea caracterul lui politic. Circumstanţele existente ne permit însă să trasăm câteva puncte care explică comportamentul autorităţilor ruse:
•Medaliile comemorative au fost transmise în primul rând cetăţenilor ruşi din R. Moldova în încercarea de a scăpa de sub posibila critică de ingerinţă în afacerile interne moldoveneşti. Or, în cazul în care ar fi participat toţi veteranii moldoveni trebuiau să participe şi oficialii moldoveni. Prin urmare, pe lângă faptul că, partea rusă sfidează parţial şi indirect autoritatea Chişinăului în ochii eroilor celui de-al doilea Război mondial, aceasta poziţionează actuala guvernarea într-o lumină nefavorabilă în faţa publicului general sensibil la asemenea subiecte. În urma unei acestei abordări diferenţiate a cetăţenilor din R. Moldova se conturează şi mai mult problema “orientării geopolitice” a populaţiei autohtone şi compatibilitatea acesteia cu vectorul extern al actualei guvernări.
•Decernarea are loc înainte de timp din varie motive. În primul rând, posibil se urmăreşte influenţarea anticipată şi pozitivă a agendei publice din RM, de către şi în avantajul Rusiei, în condiţiile în care s-au înmulţit informaţiile peiorative despre ea în presa locală (blocarea producţiei vinicole, scumpirile de gaze naturale, cazul “Vardanean” etc.). De asemenea se încearcă o delimitare de politicul local care doreşte să profite de pe urma condiţiilor “dificile” în care va fi celebrată ziua de 9 mai în R. Moldova. Or, posibil, Moscova face intenţionat o mişcare ce defavorizează PCRM, care visează să exploateze la maxim tematica comemomării “Marii Victorii”, în cel de-al doilea rând. Prin urmare, în contextul alegerilor anticipate devine tot mai clar interesul redus al Rusiei de a conta doar pe PCRM, dar şi încercarea acesteia de “a clona” o serie de actori locali prietenoşi/loiali intereselor Moscovei, aflaţi în prezent în stare de repaus sau având poziţii “dualiste” şi/sau confuze.