Nick Clegg a devenit peste noapte dintr-un relativ necunoscut cel mai faimos om din Marea Britanie. Liderul Partidului Liberal Democrat a făcut acest pas uriaș în seara de 15 aprilie 2010 când a câștigat detașat, potrivit sondajelor de opinie, dezbaterea televizată – prima de acest fel din Marea Britanie – cu liderii celorlalte două mari partide – Gordon Brown, primi ministru și lider al Partidului Laburist și David Cameron, lider al Partidului Conservator.
Impactul în sondajele de opinie a fost practic instantaneu, nu doar o cotă de popularitate personală de 72%, nemaintâlnită de la Winston Chruchill în 1945, dar și un salt în sondaje de opinie pentru Liberal Democrați de 7 – 8%,.
Cele trei mari partide sunt acum practic la egalitate – în jur de 30% fiecare. Dar tradus în mandate, prin scrutinul majoritar uninominal, Liberal Democrații nu pot câștiga cu acest scor mai mult de 100 din cele 650 de locuri de deputat din Camera Comunelor. Iar Laburiștii, care dețineau majoritatea absolută în urma alegerilor precedente din 2005, ar rămâne cel mai numeros partid, într-un parlament fără majoritate, primul de acest fel din 1974 și doar cel de-al treilea în decurs de 100 de ani.
De pildă, media sondajelor de la sfârșitul săptămânii îi arată pe Conservatori cu 33% și pe Laburiști și Liberal Democrați la egalitate, cu 29% din intențiile de vot. Transformat în mandate, rezultatul dă Laburiștilor 285 de mandate, Conservatorilor 244 și Liberal Democraților 92, majoritatea absolută în Camera Comunelor fiind de 326.
Victoria mediatică a lui Nick Clegg se datorează în primul rând prospețimii sale și reacției împotriva sistemului bipartid care a dominat viața publică britanică în ultimii 65 de ani. De altfel, Clegg a avut grijă să joace această carte în timpul dezbaterii, descriind politicile celor doi adversari ai săi drept discreditate.
Dar, după dezbaterea de joi, Clegg s-a ales nu numai cu o notorietate sporită și intenții de vot mai mari pentru partidul său, ci a început să fie luat mai în serios de adversarii săi și de mass media, cu toate avantajele și dezavantajele ce decurg de aici.
Acum când există șanse reale ca Liberal Democrații să dețină balanța puterii în viitorul parlament după alegerile din 6 mai, platforma program a partidului a început să fie pusă sub lupă, pentru că propunerile lor au acum mai mari șanse să ajungă politici guvernamentale. De pildă, promisiunea de a scuti de impozit pe venit primele 10000 de lire sterline câștigate anual, față de 6475 în prezent. O astfel de măsură ar costa 17 miliarde de lire anual, iar experții se îndoiesc că măsurile propuse de partid pentru a compensa această reducere de impozite pot astupa gaura virtuală din buget.
Notorietate: avantaje și dezavantaje
Nick Clegg, un politician carismatic de 43 de ani, născut dintr-un tată pe jumătate rus și o mamă olandeză, căsătorit cu o spaniolă, și care în afară de engleză și olandeză vorbește franceză, spaniolă și germană, vrea să întruchipeze un nou fel de a face politică, spunând lucrurilor pe nume. Și din acest punct de vedere, i-a pus în dificultate atât pe Gordon Brown cât și pe David Cameron, deși discursul său nu e întotdeauna plin de substanță.
Dar ștacheta pretențiilor a urcat și ea după prima dezbatere. Pe 22 aprilie la Sky News și pe 29 aprilie la BBC vor avea loc alte două dezbateri între cei trei lideri și Clegg va porni de data aceasta din postura favoritului, având, din acest punct de vedere, mai mult de pierdut.